Romania Military

Rusia impinge Norvegia sa cauta noi submarine pentru flota sa

Asa cum era normal, programul agresiv, cel putin la nivel declarativ, de reinarmare al Rusiei nu poate lasa indiferenta o tara serioasa, chiar daca aceasta este membra NATO. Astfel Regatul Norvegiei, condus de oameni cu mult mai inteligenti decat idiotii de la Bucuresti, urmareste cu foarte mare atentie planurile Rusiei pe zona ei de responsabilitate.

Norvegia a este ingrijorata de noile submarine strategice rusesti, din clasa Borei, din care primul Yuri Dolgorukiy este deja activ, submarine care vor fi stationate in zona de acoperire a Flotei Nordului, la o aruncatura de bat de apele teritoriale norvegiene.

Asadar  intarirea de catre rusii a bazelor navale din Peninsula Kola, a generat la Oslo un plan estimat la 5,5-6 miliarde de dolari pentru achizionarea de noi submarine cu capacitate ridicata de lupta, extrem de silentioase, nave care sa intareasca prezenta militara norvegiana in Oceanul de Nord, si care sa contrabalanseze intr-un fel noile nave rusesti.

In acest moment Marina Regala Norvegiana are in dotare submarine din clasa Ula, construite in Germania, nave care nu sunt deloc vechi, intrand in serviciul activ intre anii 1989-1992, submarine care au trecut deja prin cateva modernizari. Numai ca acum se are in vedere inlociuirea lor cu o alta clasa de nave mult mai moderne si care sa faca fata unor posibile noi amenintari.

Yuri Dolgoruki, clasa Borei

Numai ca norvegienii sunt oameni seriosi, si astfel nu  au de gand sa se apuce sa achizitioneze noi nave de lupta pana cand guvernul si parlamentul nu le apropba o crestere a bugetului militar, crestere care sa asigure nu doar achizitonarea de noi nave, ci si, foarte important, pregatirea intensiva echipajelor, pregatire care sa asigure o capacitate reala de lupta. Nu are nici un sens sa ai nave, dar sa le ti la tarm.

“There must be an absolute commitment to funding from government in this regard. It would be of paramount importance to ensure new subs had fully trained officers and crews, and are not docked in port due to underfunding. If funding is an issue, it might be best to extend the life of the Ula fleet”, a declarat  Lars Myraunet, membru influent al partidului Conservator, aflat acum in opozitie si membru in Comisia pentru aparare a Parlamentului de la Oslo.

Norvegia stie ce vorbeste, iar daca Oslo considera programele rusesti un pericol pentru tara, inseamna ca asa este. Astfel Rusia a anuntat ca are in derulare sau planificate 24 de programe de reinarmare, nave, instalatii, sisteme AA , etc, pentru bazele sale militare din Peninsula Kola. Suma acestor programe se apropie de 40 de miliarde de dolari. Din studiul programelor mentionate de rusi, putem intelege ca zona de nord va avea in viitor o mare importanta pentru partea rusa, iar Norvegia este in prima linie a acestui interers. Ba ca lucrurile sa fie clare, Dimitri Rogozin le-a spus pe sleau norvegienilor: “Norwegian politicians should seriously rethink the implications escalate military threats in Europe.”, referindu-se la planurile anti-racheta americane, stiindu-se faptul ca Norvegia este singura tara scandinava care detine sistemul AEGIS pe fregatele sale.

Asa ca nordicii au luat de bune planurile si declaratile rusilor si au facut deja o  “request for information (RfI)”  pentru o noua clasa de submarine catre cinci companii constructoare: DCNS (Franta), Fincantieri (Italia), Navantia (Spania), Kockums AB (detinuta de  HDW, o subsidiara a  ThyssenKrupp Marine Systems, Germania), si Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (Coreea de Sud). Cererea a fost lansata de catre Norwegian Defense Logistics Organization (NDLO), agentia responsabila cu inarmarea  si are in vedere ca submarinele sa fie apte de serviciu undeva la orizontul anului 2020, atunci cand actualele sub-uri din clasa Ula ar trebui retrase.

Pana la sfarsitul lunii februarie NDLO, impreuna cu cele cinci companii selectate au trecut de deja de prima faza: caietul de sarcini pentru proiect.

Nu doar Norvegia este atenta la noile planuri rusesti, ci si vecini sai din Peninsula Scandinava. Deja Finlanda se gandeste in mod oficial la o strangere a legaturilor intre cele trei tari scandinave, inclusiv la achizitia de avioane Gripen E/F in cadrul unui viitor parteneriat.

Ministrul apararii finlandez a declarat ca din totalul prognozat de Rusia sa fie cheltuit pe noi sisteme de armament, 745 de miliarde dolari, aproximativ 30% este gandit sa fie folosit pentru intarirea cu submarine, avioane si alte sisteme de armament a bazelor rusesti din Peninsula Kola, Marea Barents si a Districtului Militar Vest, adica exact in zona Scandinaviei.

Clasa de submarine Ula

Printre palnurile Moscovei pentru Peninsula Kola, amintim: inlocuirea avioanelor MIG-31, modernizarea bazelor aeriene strategice, modernizarea bazei radar de la Rogachevo, infiintarea unei brigazi arctice de infanterie  motorizata sub comanda Flotei Nordului, modernizarea unor submarine din clasa Delta IV, purtatoare de rachete Sineva, intrarea in inzestrare a opt submarine strategice noi, Borei class, dotate cu cate 16 rachete Bulava. Mai trebuie adaugat ca Borei este primul submarin strategic alocat Flotei Nordului dupa colapsul URSS si de asemenea tot pentru prima oara dupa 1991, numarul de focoase nucleare in zona Nordica este in crestere.

Norvegienii spun ca nu-si permit sa preia exemplul Danemarcei care in 2004 a renuntat la flota sa de submarine, pe motive economice, asadar se pregatesc pentru ce este mai rau, sperand in acelasi timp la tot ce este mai bun. Relatiile dintre Moscova si Oslo sunt in acest moment normale, daca nu chiar intr-o usora etapa de imbunatatire, dar nimeni nu este naiv: Rusia este o superputere, iar cu astfel de tara nu negociezi, ci dimpotriva te pregatesti de ce este mai rau…

Numai imbecili de la Bucuresti o tin una si buna: NATO, NATO, F-16th, F-16 th, iar in tot acest timp Ucraina isi revine, iar Rusia creste vazand cu ochii.

 

Sursa: defensenews

 

GeorgeGMT

Exit mobile version