Ieri cotatia titeiului a atins un minimul istoric, echivalent cu pretul din 2009, pe bursa de la New Yotk (crude oil) de 49,16$ barilul iar la Londra (brent oil) pretul se afla de asemenea in scadere barilul situandu-se la nivelul de 51,54.
Daca pana in urma cu cateva zile as fi bagat mana in foc ca in spatele acesti prabusiri a pietei hidrocarburilor se afla SUA si Arabia Saudita, analizele si expertii din marile companii petroliere arata ca nu este cazul sa dam “vina” doar pe americani…
Poate ca la inceput asa a fost, doar ca yankeii nu au facut altceva decat sa dea un branci sanatos unei piete aflate deja intr-o criza de supraproductie si miste mai repede piata titeiului spre un nou nivel de echilibru, mult mai scazut, ca mai apoi Rusia si Irakul sa-si dea singure in cap din motive diferite.
Astfel analistii din industria petrolului considera ca pretul va fi in continuare in cadere libera – desi pierderea cvasi-totala a titeiului libinan ar fi trebuit sa franeze acesta tendinta – datorita faptului ca doi colosi ai productiei de titei sunt disperati dupa bani.
Irakul are de dus un razboi in spate si a facut tot posibilul sa-si creasca productia de titei tot timpul, iar odata cu inceperea scaderii pretului si-a indoit eforturile, ajungand sa inunde piata cu cantitati tot mai mari de petrol (sub oblanduirea intelegatoare a sauditilor si americanilor, care i-ar fi putut tempera rapid), asteptarile fiind chiar spre o crestere in continuare a productiei tocmai datorita scaderii cotatiei. Productia irakiana de titei a atins un maxim istoric, fiind cea mai mare din anii “80 incoace.
Dar nu Irakul este marea si imensa surpriza pentru mine.
Rusia. Ei bine confruntata cu prabusirea petrolului, Moscova si-a dinamizat industria si a pus o mare presiune pe cresterea cantitati de titei extras, pentru a contrabalansa pierderile datorate cotatiilor in scadere.
Astfel Rusia este asteptata sa ajunga la un nivel de productie de 10,9 milioane de barili (petrol si gaze) in 2014, cu aproximativ 0,5% mai mult fata de 2013, asa incat in acest moment Rusia si Irakul alimentaaza un exces de oferta pe piata mondiala, exces care duce rapid cotatia in jos, indiferent de ce fac americanii sau sauditii.
Nu inteleg insa de ce Rusia forteaza piata in conditiile in care pretul este deja periculos de coborat pentru economia rusa si nu-si reduce productia pentru a echilibra cererea si oferta, stabilizand astfel macar preturile pentru viitor.
Singura explicatie, in cazul Moscovei, vine din economia interna care se pare este mult mai subreda decat pare, iar rezervele interne in valuta mult mai mici decat credeam, astfel Rusia se comporta ca un om disperat, continuand sa faca toate eforturilor pentru cresterea productiei, compensand astfel prin cantitate pretul scazut, dar singurul rezultata palpabil este o sacdere si mai abrupta a cotatiilor bursiere, intrandu-se astfel intr-un foarte periculos cerc vicios, pentru ca este foarte probabil ca si alte tari exportatoare de petrol – dar care sunt tot in pioneze cu economia – Venezuela, de exemplu, sa faca exact acelasi lucru si sa-si creasca productia ducand si mai jos pretul…
Iar marea lovitura pe piata hidrocarburilor ar putea veni in 2015 cel mai tarziu in 2016 direct de la americani, care se zbat de ceva timp sa convinga Congresul sa permita exportul de petrol brut si gaze naturale. Iar la ce supraproductie au yankeii – si mai ales la de ce capacitatea nepusa in activitate dispun – va fi prapad…
Prapad pentru unii, mare bucurie pentru restul palnetei care se vede in sfarsit un pic lasata sa rasufle de un pret la energie semnificativ scazut.
Bineinteles nu-i cazul Romaniei, unde scaderea cu peste 55% a cotatiei titeilui nu s-a simtiti aproape de loc, ba dimpotriva adus pa cresterea pretului gigacaloriei, desi ELCENul functioneaza cu gaze natural sau pacura, ambele avand preturile in scadere…
In timp ce pretul la pompa pentru motorina este mai mic in Luxemburg si Franta decat in Romania!
PS Intre timp cotatiile pe cele doua burse au mai scazut: Londra – 50,22$/baril, New York – 47.21$/baril…
GeorgeGMT