Import de petrol iranian in Rusia
Reuters a anuntat saptamana trecuta ca Iranul si Moscova negociaza un contract de tip swap, care are in vedere schimbul de petrol iranian cu rusi in schimbul unor produse de pe piata ruseasca. Initial presa britanica vorbea de o cantitate de 500 de mii de barili pe zi, iar valoarea totala a tranzactiei ar putea ajunge la 18 miliarde de dolari.
Statele Unite au protestat vehement in fata acestei afaceri sustinand ca este o incalcare a embargoului asupra petrolului iranian cat si o violare a intelegerilor de la Geneva, care prevad intradevar o ridicare partiala a acestui embargou si ca daca acesta stire se va dovedi reala, Washingtonul doreste ca entitatile implicate sa fie si ele sanctionate de comunitatea internatioanla. Americanii nu au folosit absolut deloc numele Rusiei in declaratie, spund doar: “If the deal moves forward, it would raise serious concerns, as it would be inconsistent with the terms of the P5+1 agreement with Iran and potentially trigger US sanctions against the entities and individuals involved in any such transactions,” prin vocea purtatorului de cuvant Jay Carney.
Iar americanii au si ei dreptatea lor. Iranul a fost partial sufocat de acest embargo ca si de ajutorul financiar catre Siria, iar acum abia isi mai trage sufletul, avand parte de mari probleme economice interne. Prin acest swap cu Rusia Iranul va reusi sa-si vand macar o parte din petrol mult mai aproape de pretul pietei, pentru ca in prezent Teheranul vinde prin contrabanda o anumita cantitate de titei, dar pretul in acest caz este mult sub cotatile reale de pe bursa, astfel ca banii sunt putini, pe cand o astfel de afacere cu Rusia va creste instantaneu incasarile Iranului pentru ca Moscova va prelua titeiul si mai apoi il va vinde pe piata libera, ca petrol rusesc si, in schimbul unui comision, va alimenta conturile Teheranului.
Un astfel de acord ar fi o adevarata mana cereasca pentru economia iraniana, cu atat mai mult cu cat Rusia nu risca mare lucru, pentru ca nimeni intreg la minte nu va impune sanctiuni economice Moscovei. Deocamdata Kremlinul a refuzat sa comenteze pe marginea acestai stiri, desi americanii au facut-o deja, astfel ca putem presupune ca este mult mai mult decat o speculatie de presa, Iranul reusind astfel sa eludeze embargoul petrolier occidental si sa obtina sume mult mai consistente de pe urma petrolului sau.
Si ca sa fim mai clari, importul de petrol iranian de catre Moscova ar urma sa atinga valoare de 18 miliarde de dolari PE AN!!! Astfel ca negocierile de la Geneva incep sa-si piarda usor usor din importanta, atata timp cat Rusia este gata sa ridice unilateral embargoul si sa ofere Iranului o uriasa gura de oxigen, mai ales ca aliatul neoficial al Teheranului, Irakul, are mari probleme in zona orasului Fallujah, iar Iranul nu poate ramane nepasator, atat timp cat regimul lui Assad a supravietuit si datorita “amabilitatii” Bagdadului, care in pofida tuturor protestelor americane a permis traficul dinspre Iran catre Siria, ba mai mult decat atat le-a asigurat si escorta necesara.
Astfel pe harta Orientului Mijolciu “felia” Rusiei pare sa cresca continu: Siria, Iranul, partial si neoficial Irakul, fiind doar trei exemple ale unei axe Rusia-tarile arabe, care in viitor s-ar putea indrepta catre “centrul” lumii musulmane; Peninsula Araba cu monarhiile ei corupte, instabile si dictatoriale, iar un Iran puternic, secondat de un Irak pus pe razbunare cu Moscova in spate, ar putea insemna o Arabie Saudita, ma refer aici la monarhie, foarte nesigura pentru urmatorii ani.
GeorgeGMT