Romania Military

Rusia nu lasa Siria sa moara

Asa cum scriam si alte articole dedicate situatiei din Siria, de aceasta data Rusia nu se rezuma doar la proteste diplomatice si veto-uri in Consiliul de Securitate. De aceasta data Rusia joaca dur si cu cartile pe fata in problema Damascului. Astfel dupa ce o intreaga escadra navala in frunte cu portavionul Kuznetov, si-a facut de drum prin Tartus, la inceputul anului, a fost randul trupelor speciale ruse sa ajunga acolo.

Foto: Wikipedia

Anumite zvonuri din piata spun ca misiunea trupelor speciale ruse ar fi garantarea vietii si eventuala evacuare a familiei presedintelui Assad, adica un fel de polita de asigurare de viata.

Dar Rusia continua sa sprijine masiv regimul sirian si de curand distrugatorul rus Smetliviy, purtator de rachete, care face parte din flota Marii Negre a ajuns la Tartus. De asemenea mai sunt asteptate si alte nave de sprijin( o nava de sprijin logistic si un submarin, care au trecut deja prin Bosfor),  si care impreuna cu Smetliviy, vor lua parte la manevre militare in zona. Astfel Rusia raspunde manevrelor comune ale Greciei, Israelului si SUA din zona, intr-o maniera care nu lasa loc nici unei neintelegeri. Nava contra nava si forta imoptriva fortei, artand inca o data ca in noul sau mandat Valdimir Putin va fi mult mai dur decat pana acum.

Aceste manevre din Estul Mediteranei, ale Marinei Ruse, fac parte din noua politica de raspuns rapid si sunt o replica la manevrele executate de cele trei tari enumerate mai sus, manevre denumite Noble Dina, si care au loc intre insula Creta si portul israelian Haifa. Bineinteles ca rusii urmaresc de facto doua scopuri: primul este Siria, al doilea este pastrarea influentei in conflictul diplomatic din jurul Ciprului, acolo unde Rusia sprijina explorarile petroliere cipriote, in contra protestelor si amenintarilor Turciei.

Situatia din Mediterana ramane extrem de confuza si tensionata, iar daca pana acum Rusia s-a multumit doar sa protesteze, se pare ca politica externa rusa va fi de o cu totul alta culoare , de acum incolo.

Numirea lui Dimitri Rogozin in problema Transnistriei si declaratiile sale foarte dure, inceperea dislocarii de sisteme S-400 si Iskander in Kaliningrad, raspunsul militar imediat in zona Siriei, sunt tot atatea exemple de modificare a politicii externe ruse, in a doua domnie a lui Vladimir Putin.

Sursa: Debka file

Exit mobile version