…sau la Scutul de Deveselu, acum si …oficial! Presa sovietica murmura, siderata de refuzul americanilor de a avea un scut comun cu rusii!!!…, acuze si informatii cum ca SUA inarmeaza Romania pana-n dinti si varful unghilor, iar romanii, stie toata lumea, sunt periculosi si au obiceiul sa treaca Prutul mai des dacat contrabandistii cinstiti de tigari ucrainieni!
Ba mai mult, Acest derbedeu numit generic Poporul Roman, are si obiceiul sa le dea peste bot ivanilor, chiar atunci cand se cred si ei barbati, chiar atunci cand credeau ca in sfarsit au castigat alegerile din Chisinau… Cum nu numai ca le-au pierdut cu foarte mult talent, dar s-au mai si pomenit pe cap cu Scutul, acum Rusia tot incerca sa convinga NATO cum ca un scut comun ar fi tocmai ce ne-ar trebui si ca Ea, Rusia adica, ar fi foarte fericita sa-si aduca trupe…aaaa contributia la edificarea pacii mondiale si securitatii in Europa.
Problema rusilor au fost insa astia mici din Est, foarte bine cunoscatori ai „pacii mondiale si securitatii” aduse prin zona de ivani, acum apoape 60 de ani… Numai la auzul ideei de picior de rus pe teritoriul lor, Polonia si Romania, au inceput sa ridice degetul mijlociu in directia reprezentantului rus, iar Tarile Baltice au lesinat pe sub masa….bineinteles de emotie!
Tratata cu refuz, Moscova s-a mai obisnuit cu bataia si parca acum chelalaie mai in surdina…dar nu pentru mult timp!
In mod clar, pentru oricine stie cu ce se manaca un sistem anti-racheta AEGIS, va fi nevoie si de o componenta navala stationata in Marea Neagra, adica exact in drumul unor ipotetice atacuri cu rachete dinspre Iran sau Coreea de Nord. Cum nici eu, nici rusii, nici alti, nu prea cred ca Scutul de la Deveselu si Scutul pe care NATO se gandeste sa-l edifice pe frontiera estica, este indreptat impotriva unor prapaditi, ci impotriva ivanilor prea hrapareti, atunci prezenta unei componente navale in zona Constantei este aproape certa.
Dar, asa cum am mai spus, o nava care ar apartine unei tari neriverane Marii Negre are dreptul de stationare de doar 21 de zile in zona, este clar ca una dintre membrele NATO de la Marea Neagra va trebui sa se scarifice si sa cheltuiasca sute de milioane de dolari pentru a-si instala rachetele SM-3 pe proprile nave.
Turcia ar fi cea mai indicata, militar vorbind, dar in situatia in care statul otoman se afla astazi, nu prea vad ca Israelul sa fie de acord ca Turcia sa detina un astfel de sistem. Bulgaria…este o gluma si asa ajungem la discutile incepute de Romania inca din 2008 pentru achizitionarea unor astfel de sisteme pentru fregatele sale. Cine mai crede ca Typ 22 (5300 to, minimul necesar pentru AEGIS), discutile romano-americane si amplasarea sistemului SM-3 la Deveselu, sunt simple coincidente…in mod sigur ar trebui sa mai analizeze odata senalul pe care Armata Romaniei s-a angajat in ultimii ani!
Si odata cu semnarea Acordului de Parteneriat Strategic intre SUA si Romania ar trebui sa ne obisnuim cu ideea ca Marea Neagra va fi viitorul loc al unui posibil Razboi Rece, economic si posibil militar, in urmatori ani. Bogatia resurselor care converg spre Marea Nagra si calitatea geostrategica a zonei, plus conflictele inghetate din zona, Armenia/Azerbaijan, R.Moldova, Georgia, Caucazul, fac din aceasta zona un posibil viitor butoi cu pulbere al Europei si Asiei!
Daca mai adaugam si miscarea retrograda a Turciei, intreg flancul estic al Aliantei si al Uniunii Europene se clatina si poate ajunge la un echilibru periculos intr-un timp extrem de scurt. In aceasta situatie, desi Romania nu se poate compara cu Turcia, se pare ca greul va cadea pe umerii nostri. Se poate observa deja ca Romania a initiat contacte foarte stranse cu Georgia si Azerbaijan, atat economic cat mai ales in domeniul militar. In acest context pozitia militara si politica a Tarii noastre este singurul colac de salvare pentru o Georgie sufocata de Rusia si un Azerbaijean amenintat de o Armenie pro-rusa…
Daca Romania va juca un rol mai mare si mai important in acest cazan sub presiun, la focul caruia sufla foarte multi…vom vedea. Semnele insa arata o strangere si mai accentuata a legaturilor militare, si in viitor economice, intre Bucuresti si Washington. Si se pare ca recenta vizita in SUA a fost mai mult o planificare militara decat o vizita politica. Practic majoritatea intalnirilor au fost cu factori militari sau din Servicile Secrete, si asta chiar suna a plan de bataie. Deasemenea investitile americane schitate in Acord arata o intrare masiva pe domenii strategice, cum ar fi energia, gazele si investii masive si de lunga durata.
Iar industria americana nu vine, cu investitii masive, decat in teritorii pe care Armata SUA le asigura, sau pe teritorii aliate de unde americanii nu au de gand sa plece in urmatorii 50-100 de ani!