Romania Military

Rusia si Iranul au se pare o solutie…

O delegatie parlamentara iraniana a vizitat Damascul pe 1 septembrie si l-a sfatuit pe Bashar Al-assad sa transfere intregul arsenal chimic sirian pe teritoriul Iranului, sub supravegherea Rusiei, pentru a bloca astfel orice motiv de atac al americanilor.

Presedintele Foreign Affairs Committee, Ala-Eddin Borujerdi, a explicat la Damasc ca presedintele Iranului, Hassan Rouhani si cel rus, Vladimir Putin, au discutat despre mutarea rapida a armelor chimice siriene, sub supervizarea celor doua tari si astfel Vladimir Putin sa-i poata prezenta lui Barak Obama dovezi clare in acest sens, dovezi care sa ateste faptul ca guvernul sirian nu mai detine arme chimice in posesie, la Summitul G-20 de la sfarsitul saptamanii viitoare de la St. Petersburg.

O alta varianta de lucru ar fi ca armele chimice sa fie distruse de catre rusi in Siria, contra unor garantii ferme din partea Ligii Arabe precum ca acest proces nu va fi folosit de rebeli in interes propriu.

Pe de alta parte, daca propunerea va fi acceptata, va oferii presedintelui Obama o iesire foarte onorabila din plasa declaratiilor belicoase si astfel Statele Unite ar putea argumenta ca nevoia unei riposte militare impotriva armelor chimice siriene nu mai exista… toata lumea fericita. Binomul Iran-Rusia incearca sa ofera SUA posibilitatea de a anula intr-un mod cat mai demn atacul asupra Siriei, cu atat mai mult cu cat se pare ca apetitul pentru o noua interventie in Orientul Mijlociu pare a fi din ce in ce mai scazut la Washington.

In acelasi timp rusii si iranienii se simt incurajati sa propuna o astfel de idee in urma discursului presedintelui Obama de pe 31 august,  care a anuntat ca decizia de a ataca sau nu Siria a fost trimisa catre Congres, asta si datorita faptului ca armata americana a spus ca nu exista nici o graba in demararea actiunilor militare: “…the Chairman [of the Joint US Chiefs of Staff] has indicated to me that our capacity to execute this mission is not time-sensitive; it will be effective tomorrow, or next week, or a month from now.”

Oaspetele iranian a mai declarat ca desi discutile dintre Rusia si SUA nu sunt cunoscute intru totul partii iraniene, senzatia este ca aceasta propunere a fost facuta deja de catre Moscova americanilor, care deocamdata nu au respins-o.

In aceasi ordine de idei iranienii si rusii se asteapta ca planul prezidential de atac asupra Siriei sa intampine probleme in Congres, acolo unde se spera ca opozitia sa puna piedici serioase si chiar daca propunerea presedintelui Obama, de atacare a Siriei, va trece, procesul legislativ tot va acorda Damascului un ragaz foarte folositor, cu atat mai mult cu cat congresmenii americani sunt in vacanta pana pe 9 septembrie.

Numai ca acceptul american este problematic mai ales din cauza emfazei cu care actiunea militara era anuntata in urma cu doar cateva zile, astfel ca in cazul in care Congresul va refuza sa-si dea ok-ul, SUA ar putea sa para slaba, sau chiar mai mult decat atat, apetitul pentru interventii militare sa fie cu totul blocat de catre pacifistii din forul legislativ american, iar acest lucru va pune aliatii Americii din Orientul Mijlociu la foc mocnit. Daca Israelul isi poate purta singur de grija, situatia Iordaniei si a Turciei nu sunt deloc roze, iar mergand mai departe putem intalni o Arabia Saudita care a bagat la propriu zeci de miliarde de dolari in “democratizarea” Libiei, dar mai ales a Siriei si care, alaturi de Qatar, se vor trezi cu rusii si iraninii zambindu-le candid direct in fata. Eu cred in continuare ca Marele Premiu in Orientul Apropiat ramane Teheranul, iar o infrangere solida si palpabila in Siria a „Primvaerii Arabe” va diminua foarte mult presiunea asupra Iranului, dar in acelasi timp si Damascul si Teheranul, dar mai ales Moscoca si Beijingul, vor intelege ca principala problema in zona Golfului este Arabia Saudita, un stat cu adevarat terorist si dictatorial, dupa toate perceptele dreptului international.

Iar pentru cine nu stie, caderea URSS-ului se datoreaza intr-o masura destul de suparatoare si sauditilor. Astfel in anii “80 un scandal pe cotele de extractie intre membrii OPEC a facut ca Arabia Saudita inunde piata cu petrol ieftin intr-o actiune de “curatare a  conductelor” si astfel pretul petrolului sa cada abrupt, tocmai cand URSS-ul incepuse sa exporte petrol si dupa ce bagase zeci de miliarde de dolari in industria petroliera nationala. Intreaga industrie de profil sovietica s-a dus dracului si a fost nevoie de peste 15 ani pentru a fi refacuta.

Ori ma indoiesc foarte sincer ca Rusia de astazi a uitat patania URSS-ului de odinioara… Asadar este foarte probabil ca monarhiile din Golf, adavarate state parazite, sa fie luate intr-un viitor nu foarte indepartat la ochi atat de Moscova cat si de Iran sau Siria, daca Assad va supravietuii.

Sauditii au incercat de altfel, asa cum am scris si noi, sa ofere multe miliarde de dolari Moscovei in schimbul Siriei, dar Putin a fost categoric: Niet! Ori ca tactica militara, dupa ce sustii un atac al inamicului cu pierderi grele, ideal ar fi sa contraataci inamicul obosit si zapacit. Asa ca a poate a venit timpul ca “Primavara Araba” sa se abta si asupra amicilor lui Varu’ Sam nu numai asupra dictatorilor care cumpara arme rusesti. Daca americanii nu mai sunt atat de dornici sa intervina militar in zona Orientului Mijlociu, s-ar putea ca aceasta slabiciune sa fie foarte rapid exploatata de catre concurenta, iar amicii yankeilor sa se trezeasca asaltati nu de forte externe, ci de revolte interne.

Astfel ca o Primavara cu iz kremlinez in Iordania, Arabia Saudita, Bahrein, Oman sau Qatar ar fi cu totul si cu totul indicata de tactica militara cea mai elementara. Rusii au fost la primire in cazul Libiei, Siriei si al Irakului, a venit cred eu momentul ca FSB-ul sa-si aduca aminte ca numele sau real este KGB, iar cu 25 de ani in urma jumatate de lume tremura la auzul celor trei litere.

 

Sursa: Debka

 

GeorgeGMT

 

Exit mobile version