Romania Military

Rusia si pretul petrolului

In urma cu doar cateva zile s-a pornit o discutie in contradictoriu fata de repercusiunile scaderii pretului per baril asupra economiei Rusiei, o discutie care din pacate s-a purtat cu foarte putine argumente si mai mult cu patima, asadar cred ca ar fi bine sa trecem in revista situatia la zi pe acest front, mai ales din perspectiva rusa.

In primul rand faptele si cifrele:

-Rusia si-a bazat bugetul pe 2014 pe un pret mediu al barilului de 114$ si cu toata scaderea destul de abrupta din ultimele lunii, rezerva bugetara ar putea acoperi diferenta de cotatie cu conditia ca pretul sa nu scada sub 93$/baril (vorbim aici de media pe 2014), lucru care deja s-a intamplat, barilul de petrol tranzactionandu-se zilele aceaste foarte aproape de 80$.

-datorita acestor evenimente Ministerul Rus de Finante a coborat asteptarile pentru 2015 de la un pret mediu de 100 $ la doar 90$ per baril, fundament pe baza caruia se va calcula bugetul Rusiei pentru anul urmator si cum pretul titeiului nu pare sa fi atins inca un pret de echilibru, este posbil ca in prognoza bugetara pentru anul viitor sa se ia in considerare un pret mediu chiar mai mic de 90$. Interesant aici este prognoza pe 2015, mai mica cu 14$/baril decat in 2014, de unde rezulta ca si rusii se asteptau la o sacdere…

Deocamdata guvernul rus nu are motive de neliniste pe termen scurt, rezerva aflata la dispozitia sa fiind anuntata in suma de 658 de miliarde de dolari, aceasta fiind diferita de rezerva Bancii Centrale. Dar rezerva valutara ar putea fi folosita, in cele din urma, pentru sustinerea rublei, ori acest lucru ar face ca suma, desi mare, sa nu fie suficienta foarte mult timp.

Vladimir Putin a declarat fata de aceasta situatie, ca o scadere pe piata hidrocarburilor nu este un lucru de dorit pentru economia Rusiei dar nici unul care sa genereze panica, numai ca agentiile de rating (stiu ce parere aveti despre aceste cuiburi de escroci) au retrogradat Rusia la un rating cu doar o singura treapta deasupra zonei “junk”, adica o economie in declin, ori aceste “recomandari” ale agentiilor de audit internationale au facut ca dobanda de piata la care Rusia se poate imprumuta astazi in ruble, pe piata interna, sa fie in vecinatatea a 10%, o dobanda enorma!

Cu ceva timp in urma, guvernatoarea Bancii Centrale a Rusiei –  Elvira Nabiullina –  a declarat ca institutia sa a luat deja in considerare un asa-numit “scenariu maximal de risc”, pentru cazul in care pretul petrolului va continua sa scada.

Doamna Elvira Nabiullina a spus presei rusesti  ca un pret mediu al titeiului de doar 60$ per baril, este un scenariu pe care domnia sa il considera posibil, dar in fata caruia Rusia va face fata. Cu aceeasi ocazie ministrul dezvoltarii economice – Alexei Ulyukayev – a comentat pentru Russia 24 ca un astfel de pret este neverosimil de mic, din punctul sau de vedere, dar ca exercitiu intelectual merita luat in considerare.

Asadar Moscova crede ca un pret mic al titeiului nu i-ar prinde bine dar nici nu ar lovi-o prea tare pe zona de finante publice, rezervele federale fiind suficiente, in opinia Kremlinului, pentru ca acest soc sa treaca fara prea multe probleme.

Incercand sa citim printre randuri putem afla ca Rusia considera scaderea pretului ca pe un fenomen trecator si nu ca pe o miscare a pietei generata de factori structurali, cu alte cuvinte Rusia considera actuala situatie ori o conjunctura nefavorabila ori o incercare a Occidentului de a o pune sub presiune, si intr-un caz si celalalt rusii nu se asteapta ca acest nivel de pret sa dureze foarte mult si de aici probabil si optimismul lor.

Pentru cei mai tineri este cred util sa amintim ca Rusia, pe atunci URSS, si-a mai luat-o odata in barba din cauza petrolului, atunci cand spre sfarsitul anilor “80 un razboi intern al OPEC a dus la o scadere drastica a pretului titeiului, lucru care a generat prabusirea catastrofala a industriei petroliere sovietice, dupa ce ani la rand URSS-ul  a investit zeci de miliarde de dolari in aceasta industrie.

Si la toate acestea trebuie sa mai adaugam inca doi factori de stres economic: Crimeea, care are nevoie anual de 2 pana la 5 miliarde de euro si de costurile razboiului din Ucraina, care nici ele nu pot fi neglijate.

 

GeorgeGMT

 

 

 

 

 

Exit mobile version