Romania Military

Rusia transmite semnale dure catre Washington!

Ryan-C.-Fogle

Ryan C. Fogle, agentu’ lu’ peste! 🙂 🙂

Seful filialei CIA la Moscova a fost arestat si declarat persoana nongrata, de catre Ministerul Rus de Externe, intr-o actiune fara precedent pentru istoria zbuciumata dintre CIA si KGB/FSB. Trecand peste orice cutume, instituite si respectate de ambele parti cu sfintenie zeci de ani, FSB-ul a facut publica poza si numele agentului CIA publicitatii!

Ryan C. Fogle, acoperit in cadrul ambasadei SUA la Moscova sub paravanul functiei de secretar III in cadrul departamentului politic, a fost ridicat de pe strada de agentii rusi de contraspionaj, iar mai apoi s-a ceut plecarea lui din Rusia in maximum de urgenta. Un agent al contraspionajului rus a declarat ca FSB-ul l-a avertizat in mod oficial pe Ryan C. Fogle, inca din 2011, sa inceteze cu incercarile repetate de a recruta agentii ai FSB-ului.

Mai mult decat atat, in 2011 FSB-ul a ameninta CIA cu masuri de retorsiune asupra agentilor CIA, daca aceste practici nu inceteaza.

Agentul CIA Ryan C. Fogle, care lucrează sub acoperire ca secretar III la Departamentul politic din cadrul Ambasadei (Statelor Unite), a fost arestat în noaptea de luni spre marţi”, a anunţa FSB-ul.

Acum nu trebuie sa credeti ca agentii rusi au desfasurat cine stie ce actiune de filare. In general agentii cu functia celei avute de Fogle sunt cunoscuti inca inainte de a ajunge la post, dar in acest caz frapeaza prostia sefului de agentura american, care stiind ca este filat de FSB, avertizat in mod oficial de acest lucru, continua sa faca ce avea el de facut. Acum toata lumea stie ca CIA este efectiv printre cele mai proaste servicii de informatii occidentale, in timp ce FSB-ul printre cele mai bune din lume, dar ca un serviciu de contraspionaj sa te avertizeze personal sa stai in banca ta, este in lumea spionilor o umilire foarte mare. In mod normal natarul cu pricina trebuia retras de la Moscova, nelasandu-le rusilor placerea sa-l tavaleasca prin presa ca snitelul prin faina!

Esti tratat adica ca un incepator, nimanui nu ii este frica de tine, nu te considera mare scula de bascula, asa ca te avertizeza: “stai ba in ambasada ta, aurolacule ce esti, ca altfel te luam de par!”

Numai ca un astfel de agent slab este visul oricarui serviciu de contraspoinaj: usor de controlat, usor de filat, ba mai mult decat atat, lasandu-l sub supraveghere sa incerce sa recruteze agenti, iti poti testa propriile vulnerabilitati, ii poti gasi pe cei care sunt dispusi sa lucreze pentru inamic. Asadar Ryan C. Fogle facea numai lucruri bune pentru FSB si atunci de ce l-au dat rusii afara din tara, de ce i-au umilit pe americani in public?!

Trebuie spus ca intre servicile de informatii astfel de manifestari sunt extrem de rare. Cand un agent de talia (cand spun “talie” ma refer la functia ocupata, nu la “talentul” de spion)  lui Fogle este prins, problema se rezolva ca intre gentlemeni, fara presa, fara public. Cel care a fost descoperit este retras de la post, iar invingatorul isi tine gura. Cand insa una dintre parti doreste sa transmita un mesaj dur adversarului, au loc arestari si expulzari, dar nici atunci acestea nu se fac publice.

Din modul cum rusii au tratat problma intelegem insa ca Moscova a dorit sa transmita catre Washington un mesaj deosebit de puternic si belicos, mesaj facut public pentru a-i intari incarcatura transmisa. In codul servicilor secrete o astfel de maniera de a trata un agent advers de informatii denota ca Rusia este nervoasa, sau doreste sa le explice americanilor ca poate fi urat de tot daca nu se potolesc. La ce se refera mesajul rusilor doar ei si americanii stiu, insa este posibil ca aceasta executie cu public sa aiba legatura cu situatia din Siria, situatie pe marginea careia Moscova si-a incordat muschii foarte vizibil in ultima spatamana. Iar daca cuplam acest eveniment cu situatia din Basarabia, acolo unde FSB-ul se afla intr-o ofensiva puternica, putem intelege un pic mai clar ca in acest moment politica externa a Rusiei, sub biciul lui Vladimir Putin, tinde sa devina din ce in ce mai agresiva, si mai protectoare cu zonele considerate ca fiind aparatinatoare, intr-un fel sau altul, de Moscova. De altfel presa americana si cea israeliana nu mai au nici o indoiala ca rachetele S-300 vor ajunge sau sunt deja in Siria, iar acest gest este considerat “o linie trasata in nisip”, prin care Moscova exprima foarte clar limita pana la care tolereaza apropierea occidentalilor de zona sa de interes.

In aceasta ordine de idei, Basarabia, Siria sau recentul incident cu spionul american, pun intr-o alta lumina politica de securitate pe care Kremlinul intelege s-o propage in spatial sau de securitate.

 

Sursa: Ziuaveche

GeorgeGMT

Exit mobile version