Pe 7 februarie, Marina Rusa anunta ca in 2012, submarinele sale purtatoare de rachete nucleare (SSBN) isi vor relua patrularile lungi prin oaceanele planetei. Desi nu pare un anunt extrordinar, el poate fi. In ultimii ani, datorita problemelor din Flota, astfel de patrulari, o obisnuinta in timpul Razboiului Rece, au fost foarte putine.
Iar din cele cateva patrulari, majoritatea au fost de csurta durata si in general submarinele rusesti nu prea au iesit din apele teritoriale proprii. Problemele din Russian Navy provin nu numai din micsorarea drastica a numarului de nave, ci si din inactivitatea aprope cronica a flotei de submarine strategice.
Borei class
Akula class
Astfel in ultimii 6 ani numarul de nave iesite in larg au fost de maximum 10 in fiecare an, majoritatea au fost SSN-uri, submarine de atac adica, iar mai problematic a fost faptul ca voiajele au fost scurte, unele de instructie, unele avand doar cateva zile!!!
Si acum adevarata forta a unei marine militare se masoara in timpul petrecut pe mare si in numarul de nave gata de lupta, Rusia are un decalaj enorm fata de principalul sau oponent: SUA!
Americanii au durata iesirii pe mare, in cazul sub-urilor, cuprinsa intre 2 si 6 luni, iar numarul de patrule de lupta, in cadrul flotei US Navy, a fost de cel putin zece ori mai mare.
In acest moment Marina Rusa detine 14 submarine strategice, din care nu toate sunt 100% apte sa iasa in larg. Unele nu au rachete la bord, altele au probleme cu completarea echipajului, ori au nevoie de reparatii. 12 din ele sunt nave tip Delta IV, nave ce vor fi retrase din dotare si astfel rar mai vad marea din larg.
In acest moment Rusia detine doar 15 Akula class, submarine moderne de atac, dar…3 sunt in rezerva din lipsa de fonduri, iar unul a fost inchiriat Indiei in leasing pe 10 ani. Flota rusa de submarine mai detine 7 SSNG-uri si 20 de nave diesel-electrice.
US NAVY are, in acelasi timp, 7 nave noi de 7700 tone, Virginia class, submarine de atac, multirol am putea spune, 6 in constructie si inca 16 planificate. De asemenea amercianii mai au in serviciul activ aproximativ 40 de submarine de atac clasa Los Angeles.
Virginia Class
Anul de gratie al Marinei Ruse a fost 1984, an in care Rusia detine o flota de 230 de nave active, sau care puteau fi imediat aduse in stare de activitate, iar in 2002 nici un submarin rusesc nu era apt pentru lupta!
Astfel primele nave strategice rusesti, noua clasa Borei, dupa nenumarate intarzieri si amanari, vor in sfarsit in dotarea marinei, in numar de doua bucati. Sase astfel de submarine sunt planificate a fi construite.
La fel ca mare parte din armamentul rusesc, invechit si prost intretinut, nici flota rusa nu se simte bine. Planurile Kremlinului de modernizare si achizitie de noi echipamente, au fost pana acum doar vorba goale, achizitile militare facandu-se, ca si pana acum, la ordinul catorva bucati din fiecare, pe an. Capacitatea Rusiei de lupta conventionala este probabil drastic redusa datorita calitati materialelor si a trupelor proprii, si astfel capacitatea nucleara de descurajare este si mai importanta, fiind singura capabila sa asigura linistea militara a tarii.
sursa: strategypage