Poveste suna cam asa: armata indiana doreste sa intre in posesia unui nou sistem MANPADS, cam 5175 de rachete, pentru care ofera suma de 1,5 miliarde de dolari. Initial se anuntasera urmatorii ofertanti: Saab, Rafael, MBDA/ Thales, Raytheon, Rosoboronexport din Rusia si LIG Nex 1 Coreea de Sud.
Igla S
Rafael si LIG Nex 1 nu s-au calificat dupa evaluarea tehnica, Raytheon n-a mai participat si in finala au ramas doar trei: rusii cu Igla-S, Saab cu RBS 70 si MBDA/Thales cu Mistral 2. Ar mai fi de mentionat ca „finalistii” s-au aflat inca din 2012, cand cu evaluarea tehnica. Intre timp armata indiana a efectuat doua sesiuni de teste.
Indienii au negociat cu Raytheon pentru Stinger, doar ca s-au lovit de un refuz destul de categoric cu privire la transferul de tehnologie si au mers mai departe, fiecare pe drumul sau…
Imediat dupa finalizarea testelor, ministerul apararii a deschis ofertele de pret si s-a constat ca rusii ar fi castigatori, dupa criteriul pretului celui mai mic, numai ca: “But the Russian defense company is not going to get [VSHORAD] contract any time soon and the program may face cancellation following complaints from one of the competitor,” a declarat o sursa militara indiana.
Sistemul AA cu raza scurta „Chiron”, produs de coreenii de la LIG Nex 1
Armata pe de alta parte nu doreste Igla S pe motiv ca:”Indian army discovered Igla-S system fielded by Rosoboronexport to be non-compliant and not-recommended for induction into the service because it failed missile locking and direct hit repeatedly during both separate trials,” a spus un ofiter superior. Adica loveste tinta din cand, dupa un algoritm doar de racheta stiut…
Cu toate acestea sunt voci in armata indiana care sustin Igla S si este posibil ca sistemul rusesc sa fie in cele din urma achizitionat, desi deocamdata nu se pune problema unui contract ferm mai ales datorita unor probleme financiare.
Asadar, indienii au in minte urmatoarea schema de achizitie: 5175 de rachete in total, din care 2315 bucati gata de lupta, 260 de rachete dezmembrate pe componentele principale (un fel de LEGO), 1000 de unitati dezmebrate pe componente mai mici decat cele 260 si 600 de bucati care ar urma sa fie fabricate (asamblate cel mai probabil) in India.
Pe surse se aude ca rusii (ca de obicei) ar incerca sa-i pacaleasca iarasi pe indieni cu transferul de tehnologie necesar fabricarii locale a Igla S, pe langa faptul ca in timpul testelor racheta ruseasca a „vazut” ceva mai rar tinta decat contracandidatele sale, iar de lovit a lovit-o chiar mai rar decat a „vazut-o”.
Rusii au probabil prima sansa daca tinem cont de relatiile pe care le au in India, dar cel mai probabil vor mai trece multi ani pana cand se va hotari ceva.
Basca ca pretul total al programului s-ar putea sa fie de 3-4 miliarde de dolari.
Guvernul se gandeste acum sa lase balta toata competitia si sa anuleze tot, iar mai apoi sa relanseze toata „mizeria” in cadrul programului „Buy and Make (India)”, ceea ce ar restrange achizitia doar la companii indiene si de aici incolo va incepe adevaratul circ…
Sumarizand, programul a fost lansat in 2010, finalistii au aparut in 2012, testele preliminare prin 2013 si de atunci hindusii inca mai cumpanesc ce sa faca.
Iar intre timp tehnologia a tot evoluat, ivanii au scos Verba, francezii Mistral 3 si tot asa.
GeorgeGMT