Prin presa rusa umbla zvonuri cum ca cei de la Uralvagonzavod ar dezvolta un obuzier autopropulsat de calibru 152mm integrat pe platforma Armata. Desi programul se afla inca in faza de cercetare&dezvoltare, tot la modul zvonistic se vorbeste despre o varianta a turelei obuzierului 2S35 Koalitsiya-SV. Koalitsiya SV poate folosi fie sasiul T-72/T90, fie cel al Armata, iar mai recent chiar si o versiune pe roti, 8×8.
Doar ca de aceasta data se doreste o cadenta mult mai mare de tragere, spre 30 de lovituri/minut (fata de maximul de 16 lovituri pe minut la 2S35, respectiv 8 in ritm sustinut) posibila doar prin integrarea a doua tevi. Pentru comparatie, M109A6 Paladin este capabil sa traga 4 lovituri pe minut in ritm sustinut, timp de vreo 3 minute.
Zvonuri despre o versiune cu doua tevi a Koalitsiya au mai existat si acum mai bine de 10 ani, iar unele surse sustin ca solutia respectiva ar fi fost abandonata prin 2010 fiind prea complexa.
Utilizand sasiul comun al noii patforme Armata, nu doar ca se va unifica logistica, dar va permite si o viteza mai mare de deplasare si o integrare mai usoare a unei turele mai grele, cum ar fi cazul celei in discutie.
MSTA vs Koalitsiya vs evolutia cu 2 tevi
Koalitsiya a inlocuit la randul sau platforma MSTA-SM:
La Expo Armija-2021, Uralvagonzavod a afisat tancul T-14 Armata in versiunea actualizata, acesta atingand o masa de 55 de tone fata de cele 48 de tone ale versiunii de baza. Tot pe platforma comuna Armata, au mai fost concepute un vehicul de lupta pentru infanterie (T-15) si un vehicul de interventie tehnica (BREM, T-16).
Intre timp, nici americanii nu pierd vremea…
Astfel, la Picatinny Arsenal a avut loc la sfarsit de septembrie ceremonia de botez pentru obuzierul de noua generatie model XM1299. Cu aceeasi ocazie a fost desemnata prima subunitate care va fi instruita si echipata cu noul sistem.
Obuzierele sunt destinate celui de-al 4-lea batalion de artilerie din Regimentul 27 de artilerie de camp (4-27 FA) – supranumita „Iron Thunder” – cei care se vor ocupa de testele operationale. In urma testelor se vor aduce corectii si imbunatatiri pentru a permite apoi inlocuirea vechilor M109 in inventarul american.
… In concluzie, cele 2 noi obuziere au fost livrate la Picatinny Arsenal, sub denumirile Thunder 6 si Thunder 7:
Desi primele exemplare nu detin un autoloader, in versiunea finala acesta vor fi instalat conform cerintelor U.S. Army, pentru a permite o cadenta de 10 lovituri pe minut. Tunul de calibru 155mm cu o lungime de 58 de calibre poate acoperi distante de tragere de pana la 70 de kilometri, urmand ca o noua familie de munitie sa permita treccerea de 100km. Totodata, sistemul asa cum este acum este instalat pe sasiul lui M109A7 derivat din transportorul senilat AMPV.
Modelizare ERCA in CAD
ERCA a dovedit in timpul testarii din martie a.c. ca este capabil sa loveasca tinte la distante de 70 de kilometri folosind obuze de artilerie ghidate M982A1 Excalibur. Pentru comparatie, M109A7 Paladin poate lovi la doar 30 km cu munitie asistata reactiv iar obuzierul M777 arunca pana la 40 km un proiectil similar.
18 prototipuri ERCA vor fi livrate in total catre FA 4-27 pentru testarea operationala pana in octombrie 2023, pentru a maturiza tehnologia, astfel ca pana la sfarsitul anului fiscal 2026 sa se achizitioneze un total de 77 exemplare de serie.
Marius Zgureanu
Surse:
. https://www.altair.com.pl/news/view?news_id=34700
https://www.altair.com.pl/news/view?news_id=34679
https://www.globalsecurity.org/military/world/russia/coalition-sv.htm
https://redsamovar.com/2017/06/02/dossier-le-2s35-koalitsiya-sv/
. The Army’s Extended Range Cannon Artillery is not named ‘Iron Thunder’ (taskandpurpose.com)