AU-220M ‘Baikail’ 57mm
Si s-ar putea sa monteze pe Masina de Lupta a Infanteriei – T 15 Armata, ditamai tunul automat calibrul 57mm. Astfel, cei de la TASS au scris ca testele prelimiare cu turela automata DUB M-57 „Kinzhal” (construita de cei de la Uralvagonzavod) vor fi incheiate in acest an.
In acelasi timp, rusii dezvolta si o alta turela special dedicata tunului de 57mm – AU-220M ‘Baikail’ 57mm – si care poate fi montata pe cam orice vehicul.
Uralvagonzavod a comunicat ca productia prototipului turelei este gata, in timp ce tunul automat de 57mm isi continua, in mod independent, testele. Tunul de 57mm ar dispune de o cadenta de 80 proiectile/minut, putand folosi diferite tipuri de munitie, inclusiv impotriva tintelor aeriene, cu atat mai mult cu cat, la origine, este un tun anti-aerian.
Rusii sustin ca la 1500m, cu proiectil perforant, ar putea sa “dea gaura” la 120mm de echivalent RHA.
Pana acum, T 15 (MLI-ul greu din noua familie Armata) a fost prezentat doar cu tun calibrul 30mm, similar cu cel folosit pe MLI-ul mai usor (25 de tone fata de 48 tone T 15) si mai amfibiu Kurganets-25, dar acum rusii incearca sa creasca calibrul pentru T 15, mergand pe un principiu clasic in fortele navale ale secolului XIX pana in timpul WW2: calibrul tine pasul cu blindajul.
Chiar daca cadenta pare mica in raport cu un tun automat de 30/40mm, nu trebuie subestimata forta unui proiectil de 57mm. Unul in plin si lucrurile s-au cam terminat pentru orice transportor sau MLI. Bineinteles ca nu totul tine de calibru dar are si acesta importanta lui, mai ales cand te nimereste.
Ca dezavantaje, pe langa cadenta redusa, putem observa rezerva scazuta de proiectile, in acelasi timp, aparitia tunului de 57mm pe o MLI nu este chiar o mare surpriza, rusii cochetand cu ideea de mai mult timp, a se vedea proiectul ATOM.
Si s-ar putea ca nu doar T 15 sa beneficieze de acest tun ci si Kurganets 25 sau Bumerangul 8×8. Stim sigur ca sistemul anti-aerian de mare mobilitate, pe senile, Derivatsiya-PVO foloseste fix acelasi tun, dar la o cadenta de 120lovituri/minut. Adica “comonalitate” domne de jos si pana sus…
ZAK-57 Derivatsiya-PVO SPAAG
Asadar, sunt dezavantaje pentru “ei” dar mai multe pentru noi. Daca luam, la intamplare, of course, cazul armiei noastre, observam ca n-avem nimic care sa reziste pe la 30mm (cu exceptia Piraniilor), de 57mm chiar n-are rost sa discutam nimic, cu exceptia tancurilor, cate vor mai fi si alea functionale.
Rusii raspund astfel noilor transportoare blindate grele (Boxer, VBCI, Freccia etc) si noilor MLI-uri NATO (Puma, Lynx, CV 90 etc) si raspund asa cum pot si ei, crescand calibrul tunurilor, cu toate avantajele si dezavantajele care decurg de aici.
Folosesc un calibru si un tun bine-cunoscut la ei, il au deja, trebuie doar un pic “ciocanit”, necazul vine de la faptul ca un proiectil perforant de 57mm nu prea poate fi oprit nici macar de vehiculele tot mai grele care au aparut in ultimii ani.
57mm este pur si simplu prea puternic pentru un TAB sau MLI, masa acestora din urma nepermitandu-le un blindaj corespunzator. Problema rusilor vine din rezerva mica de proiectile aflata la bord, dar un compromis trebuie facut undeva si fiecare si-l calculeaza in functie de ce are prin curte, de tactica si strategia proprie, de slabiciunea adversarului.
Dreptatea sta, ca de obicei, in varful stiloului invingatorului…
Pentru noi nu exista motive de ingrijorare, un proiectil performant de 57mm trece dintr-o parte-n alta printr-o MLI 84 fara sa-i produca, probabil, prea multe pagube (tabla subtire), rau ar fi sa traga rusii cu proiectile explozive.
Dar cum ofiterii nostri aflati la pensie isi aleg ca reprezentanti pe mircea dogaru si gabriel opera ce pretentii puteam avea la ei cand erau in activitate, ca doar pensia nu-ti ia obisnuita gandirii; in mod sigur n-ai avut-o niciodata.
Pe de alta parte, mai conteaza si acuratetea loviturii, iar rusii nu stau chiar foarte stralucit la acest capitol, adica de tras trag ei, mai trebe sa te si nimereasca.
GeorgeGMT