Romania Military

Rusii nu se invata minte…

… si pe modelul Marelui Razboi Patriotic (WW2 pentru restul lumii) dau cu capul in acelasi loc din zid fara sa priceapa cum e cu marina militara si navele de lupta in particular.

Nu puteam incheia saptamana fara sa amintim inca o patanie trista… patita de “marineli” ivani, inca un necaz, inca o umilire in fata unei tari fara marina militara, de ai senzatia ca fantoma Flotei Baltice/A Doua Flota a Pacificului ruse plecata in 1904 sa-i obrazniceasca pe japonezi ii bantuie neincetat.

Asa ca inca o nava de lupta a fost scufundata de urcaineni, folosind de aceasta data drone, atat sub forma de ambarcatiuni teleghidate cat si drone aeriene. Nava ruseasca a fost capacita crunt, incasand numai putin de sase lovituri directe.

Nava pierduta de aceasta data este o corveta purtatoare de rachete, perfect similara cu NPRurile romanesti, diferenta fiind data de rachetele anti-nava avute la bord – P-270 „Moskit” (supersonica), fata de P 21 Termit pe navele noastre.

De aceasta data rusii nu mai au nici scuza ca nava se afla in doc sau macar la ancora, dimpotriva nava purtatoare de rachete era in mars si, teoretic, in alerta, cu atat mai mult cu cat atacul a survenit pe coasta vestica a Crimeei, zona unde rusii au tot pierdut nave.

La bordul navei purtatoare de rachete se aflau 44 de membrii ai echipajului si nu se cunoaste numarul victimelor.

Batalia dintre “Ivanovets” si dronele ucrainene a avut loc pe 1 februarie pe valurile lacului Donuzlav, in fapt mai mult golf decat lac, dar una peste alta acolo s-a intamplat necazul rusilor dpdv geografic.

Acum, stim ca o drona navala (o barca incarcata cu explozibil) a lovit corveta in zona pupei, iar nava s-a scufundat rapid cu pupa spre adancuri. Mai apoi au aparut zvonurile cum ca in zona de vest a Marii Negre s-ar fi aflat in misiune un avion de patrulare navala Boeing P-8A Poseidon care ar fi putut sa sprijine actiunea ucrainenilor.

Doar ca de aceasta data rusii, luati prin surprindere, au ripostat, se vede in imaginile suprinse de dronele ucrainene cum artileria navei trage asupra unor tinte aflate pe apa. Ca prea mult nu i-a ajutat este adevarat si uite-asa o tara fara marina militara i-a fortat pe rusii sa plece din Sevastopoul si continua sa le scufunde navale de lupta.

De ce nu reuseste marina rusa sa-si protejeze navale si porturile in fata atacurilor ucrainene? Aici raspunsurile pot fi multe si variante si pot merge de la incompetenta celor care comanda marina militara la ineficienta sistemelor de aparare – radare, sisteme AA in cazul rachetelor de croaziera, ineficienta sistemelor artileristice in cazul proaspat scufundatei corvete.

Navele clasei “Molnia” (Taranul in cod NATO) nu sunt chiar atat de neajutorate cum par, ele avand la bord  doua sisteme artileristice de tip AK 630. Desi sistemele AK sunt la origine sisteme anti-racheta ele pot fi folosite si impotriva tintelor navale ghidate pe baza de optica, iar la candenta pe care o au n-are trebui ca o drona navala sa se poata apropia de nava, cu atat mai mult cu cat AK 630 se afla exact spre pupa navei.

 

Ca date generale, AK 630 este o arma impresionanta: calibrul 30x165mm si o cadenta infernala de +4000 proiectile/minut si o raza de peste 4 km. Daca tinem cont de viteza relativ modesta a ambarcatiunilor de tip drona, sansa era de partea navei rusesti, daca aceasta ar fi sesizat apropierea dronelor din timp.

De ce nu le-a vazut ei stiu, cert este ca nava s-ar fi putut apara, teoretic macar, din pacate AK 630 nu are sisteme optice in IR astfel ca noaptea operatorul este orb precum un liliac iar radarul nu cred sa aiba vreo sansa impotriva unei barci.

Poate ca marina rusa ar trebui sa revina la tactici folosite in cele doua razboaie mondiale – plase si lanturi care sa blocheze accesul in porturi, golfuri si estuare, sa stea linistiti macar pe partea de posibile atacuri cu drone navale.

GeorgeGMT

 

P.S.

Este posibil ca armamentul de calibru 30mm si superior ambarcat pe corveta ruseasca, pe langa ineficacitatea senzorilor (configurati AA si probabil de generatie veche), sa nu fi avut elevatia negativa necesara pentru a combate dronele in faza finala de apropiere: -12° pentru AK-630, respectiv -25° pentru AK-630M. In filmuletele publicate de ucraineni se vad jerbele de apa ce par a fi ridicate de proiectile de calibru mic trase de echipajul navei:

Tarantul-class Corvette Ivanovets Sunk By Ukrainian Marine Drones in Crimea! – YouTube

Exit mobile version