Romania Military

Rusii se lauda singuri, desi ar trebui sa taca malc

K-550 Alexander Nevsky, a doua nava din clasa „Borei”

Si au anunta ca submarinele din clasa Borei detin un sistem acustic pasiv de neegalat in lume, capabil sa detecteze submarinele inamice – cum ar fi Virginia si Ohio-class – cu mai mult de 100 km inainte ca navele americanilor sa-si dea seama de prezenta submarinului rusesc.

Ria Novosti ne informeaza ca sistemul acustic pasiv (sonar adica) – de ultima generatie, integrat pe submarinele din clasa Borei, este atat de performant incat este de 1,5 ori mai eficient, in termeni de distanta pentru detectarea tintelor, decat ce au americanii astazi pe navele lor.

Irtysh-Amphora-B-055 are la baza toate cele necesare: o antena principala – “Amphora,”altele mai mici dispuse pe lateralele navei si un sonar tractat, totul asezonat cu procesoare de semnal de mare capacitate, posibilitatea de a indica exact de unde vine semnalul etc.

Ni se mai explica ca sonarul de la bordul Borei poate detecta un submarin Ohio-class cu cel putin 100km inainte ca nava americana sa “auda” Boreiul rusesc. Evident ca in realitatea performantele sonarelor pasive de la bordul submarinelor sunt extrem de secrete, dar chiar si asa, sonarul rusesc pare a fi cel mai mare pitic din lume.

O fii asa, n-o fii asa, n-avem de unde sa stim, cu toate acestea istoria ne arata ca rusii n-au excelat niciodata in materie de sonare sau submarine, navele lor fiind mai zgomotoase decat cele occidentale, iar dupa 1991 au aparut si dovezi: sonare tractate taiate pe sub apa de britanici, poze facute tot de britanici navelor sovietice de la foarte mica distanta, ofiteri de ambele parti – submarinisti – care ne spuneau ca navele sovietice erau relativ usor de detectat etc. Au fost insa si exceptii…

Dar ideea este alta, submarinele din clasa Borei sunt nave strategice dotate cu rachete balistice intercontinentale (Bulava) si principalul lor rol, atunci cand sunt pe mare, este sa fie cat mai invizibile cu putina, sa faca cat mai putin zgomot. Boreiul nu vaneaza alte submarine ci, in principiu, sta ascuns (de multe ori sub calota polara), asteptand ordinul de lansare.

N-are nici o treaba si absolut nici un avantaj sa gaseasca un submarin Ohio-class si el tot lansator de rachete. Aceste nave nu se cauta una pe alta si singurul lor scop in viata este sa nu fie detectate.

Virginia-class este alta mancare de peste, aceste submarine au ca rol gasirea si urmarirea submarinelor rusesti lansatoare de rachete si Boreiul ar avea un avantaj sa afle ca un Virginia este prin zona, doar ca in lumea crunta a submarinistilor astfel de date nu se fac niciodata publice. Daca o tara reuseste sa obtina un avantaj in materie de detectie subacvatica fata de concurenta, atunci acel avantaj este foarte bine pazit si in nici-un caz facut public, mai ales in termeni de kilometri.

Astfel incat rusii se lauda cu ceva ce nu conteaza – detectia Ohio-class si cu ceva ce n-ar trebui nimeni sa stie – un posibil avantaj fata de principalul pradator al Borei – Virginia class.

De aici ar trebui sa intelegem ca rusii cunosc foarte bine capabilitatile sonarelor americane? Ar trebui ca americanii sa-si puna capat zilelor?! Probabil ca asta doresc sa ne lase sa intelegem, doar ca laudarosenia Moscovei nu mai sperie pe absolut nimeni de ceva timp, cu atat mai mult cu cat in timpul Razboiul Rece au fost destule cazuri in care submarinele de atac americane si britanice au reusit sa se strecoare pana in mijlocul flotelor sovietice, fara sa fie detectate, ba chiar si un submarin olandez a facut senzatie prin Mediterana urmarind un submarin sovietic zile intregi, iar un “nuclear” al Royal Navy a facut poze din submersie elicelor unui crucisator-portavion sovietic, de la o distanta de ordinul metrilor, fara ca nimeni sa bage de seama.

Ca idee generala, flota de submarine strategice rusesti este compusa din sase unitati Borei active, construite dupa 2012 si patru unitati Delta 4, nave intrate in dotare intre 1984 si 1989. Din acest punct de vedere, al numarului de submarine strategice, rusii nu stau rau, insa nu cunoastem calitatea reala a acestor nave. Unde stau ceva mai rau supusii Moscovei este la capitoul submarine de atac nucleare, unde au la dispozitie doar sapte nave din trei clase, la care se adauga inca cinci submarine aflate in reparatii capitale/modernizare.

La acestea se mai adauga sapte submarine lansatoare de rachete de croaziera, din care doar cele trei nave ale clasei Yasen sunt nou proiectate si construite.

Asadar un total oficial de 19 submarine de atac cu propulsie nucleara din care sapte nave sunt purtatoare de rachete de croaziera. La cestea se adauga si un numar de submarine de atac clasice, diesel-electrice. De mentionat ca marina rusa nu detine submarine dotate cu AIP si deocamdata nu a reusit sa lanseze cu succes o noua clasa de diesel-electrice, continuand sa construiasca nave derivate din clasa Kilo.

GeorgeGMT

Exit mobile version