Romania Military

Rusii si vietnamezii intr-o relatie tot mai stransa

Dupa cum ne aducem aminte Vietnamul a comandat in Rusia sase submarine din clasa Kilo proiect 636.1, iar pana acum trei astfel de nave au fost deja livrate care tara asiatica.

Cel de-al treilea sub – Hai Pong –  a fost trimis pe 10 decembrie, cu ajutorul unei nave specializate,  catre portul sau de baza, dupa ce oficialii vietnamezi au acceptat nava. Contractul, semnat in 2009, prevede constructia a sase submarine diesel-electrice, livrarea de tehnica de lupta specifica, pregatirea echipajelor si construirea bazei navale aferente flotei de submarine.

Pana acum constructorii rusi s-au tinut de cuvant, cel de-al patrulea submarin fiind programat pentru lansarea la apa in iunie 2015, iar lucrul la ultima nava va fi inceput in luma mai a anului viitor.

Submarinele Kilo proiect 636.1 sunt nave din generatia a III-a, dispun de rachete multirol Klub si de o tehnologie care le face sa fie extrem de silentioase. La un deplasamnt de + 3000 de tone, submarinele „Varshavyanka Class” au capacitatea de a executa patrule lungi si misiuni complexe de strangere de informatii sau atacarea unor tinte maritime sau terestre.

Pe langa cele sase sub-uri si baza lor, Vietnamul a mai comandat in Rusia si sase corvete Gepard 3.9 class, grupate doua cate doua, astfel: primele doua nave optimizate pentru lupta nava-nava au fost deja livrate, urmatoarele doua vor fi special adaptate pentru lupta anti-submarin, in timp ce ultimele doua nu este inca foarte clar ce specializare vor avea, posibil AA. O astfel de solutie, cu un numar de nave mai mici si mai flexibile dar specializate, am propus si noi pe RoMilitary, atunci cand sustineam ca fregatele de 5000 to nu ne sunt de nici un folos si ar trebui inlocuite cu mai multe nave mici de maximum 2500 to…

Gepard 3.9 poate dipune de rachete subsonice Kh-35E, si au in standard: un tun rapid AK-176 de 76 mm, 2x AK 630 CIWS, pot lua la bord intre 12 si 24 de mine, avand pe puntea pupa destul loc pentru folosirea unui elicopter Ka-27, desi nava nu dispune de hangar. In ciuda unei autonomii foarte mari (5000Mm), vientamezii flosesc aceste corvete rapide in apele litorale, pentru protectia rutelor navigabile si a porturilor proprii.

Navele mai dispun pe post de CIWS avansat si de varianta navalizata a Tunguska – o turela Palma cu doua tunuri cu tevi multiple AO-18KD de 30mm si opt rachete de foarte mare viteza SOSNA-R 9M337, ghidate laser.

La nivel de forte aeriene Vienamul opereaza si avioane Su 30MK II, cu un contract semnat in 2010 pentru 20 de aparate.

GeorgeGMT

Exit mobile version