S 200/SA-5 Gammon
Ca sa-si arata “marinimia” Moscova face cadou sisteme S-300 scoase din uz, odata cu primirea noilor S-400, si s-a gandit ca decat sa le arunce la fir vechi, mai bine si-ar imbunantati relatiile internationale cu vecini si apararea AA proprie 🙂 , iar cu aceasta ocazie le-ar tine bine in mana si protectia antiaeriana.
Astfel Kazahstanul, o tara ce nu poate fi considerata chiar saraca, va primi 5 baterii, iar vecinii bielorusi 4. In timp ce kazahii spun ca vor plati o suma modica, vecinii vestici ai rusilor au anuntat ca le vor primi pe dea moaca.
Insa nu trebuie sa credem chiar pe dea-ntregul in amabilitatea ivanilor ci ar trebui sa-i mai cautam din cand in cand si la vreo motivatie ascunsa. Astfel atat Belarusul cat si Kazahstanul sunt state care pot juca rolul de tari-tampon pentru apararea avansata AA si anti-racheta ruseasca si chiar daca rachetele S-300 facute cadou sunt destul de vechi, sistemul de control al focului si comunicatile au fost modernizate, fiind usor pentru rusi ca in caz de trosneala sa preia comanda si acestor unitati avansate, care ar avea rolul de mai rarii randurile atacatorilor fara pierderi de partea rusa, si care vor fi intretinute de fericitii noi posesori.
O baterie S-300 consta in 4 pana la 8 vehicule de lansare – cu cate patru rachete – plus vehiculul de comanda si radarul mobil. Belarusul mai detine si sisteme AA cu raza medie Tor-M2 si S-300PS primite in 2007. Principalul avantaj al S-300 este dat de faptul ca sistemul poate lupta integrat cu tehnica de lupta de productie sovietica/ruseasca mai veche sau mai noua, in cazul Belarusului, sistemul Tor poate fi interconectat la radarul si centrul de comanda al S-300 crescandu-si astfel eficienta, iar kazahii inca mai au sisteme SA-5 Gammon, care vechi cum sunt ele, ar face inca bani buni cumplate la un radar S 300.
Asadar nu numai grecii trebuie banuiti de intentii ascunse cand fac cadouri.
GeorgeGMT