Romania Military

Rusii sunt dezamagiti de performantele avioanelor invizibile americane! Dupa ton, aproape ca le vine sa planga!

In articolul de mai jos, preluat din Vocea Rusiei, cativa analisti rusi, stransi uniti in jurul unei mese rotunde, au dezbatut situatia avioanelor de generatia a V-a americane. In urma discutilor, impartiale bineinteles 🙂 , ivanii au ajuns la concluzia ca americanii saracii au cam luat plasa cu dezvoltarea acestei tehnologii, avand o gramada de probleme si o gramada de bani aruncati pe fereastra. Din punctul ivanilor de opinie, singurul avion stealth american, demn de acest nume, ar fi F-22 Raptor, care din pacate are unele probleme cu sistemul de mentinere a vietii. Restul modelelor americane nu starnesc printre analisti rusii decat zambete, si adanci condoleante, pentru colegii lor americani, asa, ca de la Superputere la Superputere!

Chiar ai senzatia, daca nu esti atent, ca le pare rau de americani!

Si acum articolul in original, prin amabilitatea celor de la Vocea Rusiei:

 

Avioanele militare: dezamăgire în ceea ce priveşte avioanele de luptă de generaţia cinci.

La Vocea Rusiei a avut loc o masă rotundă dedicată aniversării a 100 de ani a Forţelor Aeriene Ruse, perspectivelor industriei aviaţiei ruse şi aeronavelor militare. La eveniment au participat bine-cunoscuţi militari şi experţi ruşi din industria militară. Lucrarea lui Ivan Kudişin, redactor şef la săptămânalul Tehnica Aviaţiei şi Rachetelor, a fost dedicată principalelor tendinţe din industria aviaţiei la nivel mondial.

În ultimii 10 ani s-au făcut mari descoperiri în domeniul aparatelor de zbor fără pilot. Mai mult decât atât, dacă la începutul anilor 2000 era vorba ca aceste aparate să efectueze zboruri de recunoaştere şi supraveghere, acum se observă o schimbare care pune accent pe recunoaştere şi atac. Un exemplu evident este competiţia Forţelor Navale Americane UCLASS de a construi un aparat bombardier de atac fără pilot. La aceasta iau parte „Northrop Grumman”, „Boeing”, „General Atomics” şi „Lockheed Martin”. Crearea unei drone pentru a fi folosită pe diferite platforme mobile, până la submarine şi avioane de patrulare, este în prezent un domeniu cheie de dezvoltare al acestei tehnologii.În prezent, au fost reluate cercetările platformelor de recunoaştere şi bombardament de nouă generaţie, care vor înlocui o parte fizică a materialelor învechite (B-1B şi B-52H), începând cu anul 2025. Avionul va fi greu observabil, subsonic, şi cu echipaj uman opţional. Acest lucru înseamnă că acesta poate fi folosit ca dronă şi ca avion pilotabil normal. Arsenalul unui asemenea aparat va include o gamă largă de arme aeriene de precizie, greu de detectat.

În ceea ce priveşte experienţa americană în crearea avioanelor de generaţie cinci, putem să afirmăm că este una nereuşită. Un avion bun, cu perspective mari de modernizare şi extindere a capacităţilor militare, Lockheed Martin F-22, a fost construit în serie mică, de 187 de aparate, din care 2 au fost pierdute în accidente şi unul într-o catastrofă cauzată de imperfecţiunea sistemului de susţinere a vieţii. În rândurile sale se află aproximativ 160 de avioane din care gata de luptă se află doar 55-65%.

Noul avion F-35, care trece testele, suferă de excesiva universalizare şi necontrolata creştere a preţurilor. Preţul unei singure aeronave F-35A înainte de vânzarea la export se ridică în prezent la 122,8 milioane de dolari (în ciuda faptului că, iniţial, avionul a fost poziţionat ca fiind ieftin şi de larg consum în valoare de până la 60-70 de milioane de dolari şi serii mai mari de 2000 de bucăţi), iar preţul F-35B este mai mare de 190 milioane de dolari.

În prezent continuă producţia avionului strategic militar mediu de transport, Boeing S-17. Continuă producţia în serie a avionului S-130J „Super Hercules”, dar care în viitorul apropiat va concura cu avionul de transport Embraer KC-390. Costul lui S-130 este de 67 de milioane de dolari, valoarea declarată a KC390 fiind de 50 de milioane de dolari.

Exit mobile version