Intr-o analiza aparuta in Ria Novosti, referitoare la un eventual conflict total – in Marea Neagra – intre Rusia si Turcia, analistul respectiv este optimist. Dupa ce numara navele, avioanele si submarinele ambelor parti (precum un contabil fara prea multa scoala) ajunge la concluzia ca Turcia, nesprijinita de NATO, ar pierde suprematia navala intr-o saptamana, lovita fiiind de capacitatea militara superioara a Rusiei in MN.
Acum rusul numara si ce nu are, de exemplu submarinele Project 636.3 (Varshavyanka – class) – 7 bucati, din care deocamdata doar 1-2 sunt operationale, mai pune si crucisatorul Slava, nava puternica pe hartie dar nu foarte moderna, avioanele Suhoi 30 din Crimeea (jmechere dar putine in raport cu ce au turcii), etc. Dupa ce le numara si le aduna ii iese ca rusii ar pierde cam 25-30% din navele si avioanele angajate in lupta (nu stim cum s-a facut acest calcul), in timp ce turcii ar ramane calici de cam 40-45% din totalul navelor si avioanelor trimise in lupta.
Crucisator din clasa Slava
Practic, cred rusii, Turcia si-ar pierde capacitatea de lupta in Marea Neagra in timp ce Rusia ar ramane cu o forta combatanta activa si operationala, doar daca NATO nu ar interveni. Daca insa americanii si-ar baga coada, Rusia ar fi cea care intr-o saptamana ar ramane batand din buze dupa navele si avioanele sale…
Acum ne putem intreba de unde atata optimism pe capul ivanilor?! Ei bine rusii se simt foarte singuri in aparare (increzatori in atac) si stiu ca au posibilitatea de a lovi tinte turcesti de la o distanta sigura, in timp ce turcii nu au aceasta posibilitate impotriva ivanilor. Rusii detin sisteme de rachete anti-nava supersonice cu raza lunga, turcii nu asa ceva, de unde capacitatea navelor rusesti (si a bateriilor de coasta) de a angaja navele turcesti de la mare distanta.
F-490 TCG Gaziantep – Oliver Hazard Perry class
Pe de alta parte, cele doua baze aero-navale rusesti de la Marea Neagra sunt greu de atins de catre turci, protejate fiind de sisteme AA cu raza lunga, stratificate, plus aviatie de vanatoare. De asemenea tarmul rusesc este protejat de sisteme de rachete sol-nava cu raza lunga, astfel navele si avioanele turcesti ar lovi greu bazele navale inamice, pe cand rusii ar putea sa atinga obiectivele turcesti folosind rachete de croaziera cu raza lunga si rachete anti-nava lansate de pe avioane.
Una peste alta Rusia ar putea sa atace Turcia de la o distanta prea mare pentru ca turcii sa poata face ceva, asta si in conditiile in care Turciei ii lipseste un sistem anti-aerian si anti-racheta cu bataie mare. In acelasi timp flota si avioanele turcesti ar fi obligate sa se apropie de rusi pentru a obtine lovituri directe, ori pe intreaga traiectorie de apropiere flota turca va fi in mod repetat atacata de sistemele de armament rusesti cu raza mare de toate tipurile.
Asa cum scriam mai demult o defensiva serioasa este de fapt baza pentru o ofensiva de succes si in realitate nu exista arma defensiva ci doar ofensiva.
Rusii mai mizeaza si pe superioritatea celor sapte submarine dislocate Flotei de la Marea Neagra (atunci cand vor sosi toate), in fata submarinelor turcesti destul de vechi (U 209), mai mizeaza si pe capacitatea superioara de lupta anti-submarin a marinei si aviatiei ruse (asa cred ei) in fata marinei turce.
Asadar Rusia isi pune banii pe o aparare stratificata si capabila sa angajeze orice inamic de la marea distanta si pe posibilitatea ei de a ataca bazele si navele turcesti de la distanta imposibile pentru turcii.
Rusii recunosc insa ca in cazul in care americanii si-ar face aparitia, cu un grup de lupta in jurul unui portavion, lucrurile s-ar transa repede in defavoarea Moscovei, dar atunci se spune – mai nuantat asa – ca un astfel de grup naval ar putea fi intampinat cu o lovitura nucleara directa si cu asta basta.
Acum rusii sunt laudarosi si calculele facute de ei au la baza prezumtia ca ivanii vor reusi sa arunce in lupta toate navele si toate sistemnele aflate in dotare, lucru de care ma indoiesc foarte sincer, dar din punctul meu de vedere aceasta “analiza” nu este altceva decat o atentionare catre Washington prin care acesta este…atentionat cu privire la o implicare in Marea Neagra si intr-un prezumtiv conflict cu Turcia.
Din punct de vedere tactic este insa realista.
Sau poate cei atentionati sunt turcii, si ivanii – in buna lor traditie „democratica” – le arata maciuca 🙂 .
Cu alte cuvinte, daca americanii vor veni se pot astepta la o primire calda, chiar prea calda si radioactiva, desi cel mai probabil, Moscova nu va utiliza arma atomica decat in ultima insanta, iar daca o utilizeaza nu ne mai intereseaza cine pe cine bate…
GeorgeGMT