Romania Military

Sa mai ,,aruncam” un ochi prin gradina altora III

A venit randul „gradinii” siriene sa fie analizata de ,,ochiul nostru”.
Israel este singurul stat din lume care a primit avioane de la SUA, la standardele USAF. Nici un alt stat din lume nu a putut cumpara avioane de la americani, fara ca anumite piese sa fie retrase sau inlocuite cu altele mai slab performante. Din acest motiv statul evreu detine suprematia incontestabila a Fortelor Aeriene din Orientul Mijlociu.
Ultima confruntare in ,,dog fight” a avut loc in 1982 (perioada razboiului din Liban). IAF avea sa infrunte direct  o SyAAF dotata cu cele mai letale MIG-uri 21 la acea vreme si noile MIG-23 Flogger, proaspat sosite din Uniunea Sovietica.
Dupa doar doua zile de infruntari rezultatul a fost unul greu de crezut: SyAAF a pierdut 85 de MIG-uri 21/23 fara sa doboare macar un avion israelian.
Din pacate pentru arabi chiar si Air Defence Force Arab Siriana a fost complet neputincioasa, dotata la acea vreme cu SA-2 si SA-6.
Operatiunea Orchard (2007) a alta umilinta totala a  fortelor de aparare siriene.
Daca Siria nu poate sa ,,alinieza la start” o forta aeriana care sa rivalizeze cu IAF, aceasta a decis ca este timpul sa investeasca in echipamentul de contracarare a aparatelor de zbor.
Pentru doborarea tintelor ce zboara la joasa altitudine, sirienii folosesc doua tipuri de echipament foarte sofisticat, importat din Rusia: TOR M1 si Pantsir-S1
Pentru tintele care zboara la altitudine medie cele mai letale sisteme sunt BUK M1, S-125M, SA-6 si OSA
Interceptarea tintelor ce zboara la altitudine foarte ridicata se face cu temutul S-300 si S-200.
Cand vine vorba de blindate si acolo tot israelienii detin suprematia absoluta, lucru recunoscut chiar si de catre rusi.
Atunci sirienii si-au pus toata baza in artilerie.
In 2008 Bashar al Assad a efectuat o vizita de doua zile la Moscova, unde a acuzat Georgia lui Saakasvili de provocari la adresa Rusiei. Scopul oficial al vizitei a fost cumpararea sistemelor BUK M1, Pantsir-S1 si S-300.
Siria si-a oferit teritoriul si pentru a gazdui noile rachete Iskander.
Tehnica de lupta a fortelor terestre este de provenienta sovietica si se compune in mare parte din M-46 (800 de bucati), D-30 (400), PM-43 mortiere (700), T-72 (~1700), BMP 1 (2600), 2S1 (400), Zsu-23-4 (400), BM-21 Grad (300).
Sprijinul aerian este format din Su-22 (~90 aparate), Mil Mi-24 (~50), SA-342 Gazelle (~36), Mil Mi-8 si Mil Mi-17 (total 100).
Forta navala are ca obiectiv securizarea coastei. Atentia s-a concentrat pe artileria navala ce poseda echipament rusesc si iranian.
Arsenalul chimic este asul din maneca Siriei, care ingrozeste puterile occidentale. Vestul se teme ca Assad ar fi dispus sa foloseasca arme chimice impotriva rebeiilor, dar ia in calcul si o eventuala capturare a acestui arsenal de catre forte teroriste.
 NeroFlash
Exit mobile version