Romania Military

“Sa traiasca Doamna China!” pare a gandi Lockheed Martin si nu numai…

…care intre noi fie vorba a ajuns o companie care va depinde in viitorul apropiat la fel de mult de bugetul militar al Chinei cum depinde acum de cel al Pentagonului. Si desi afirmatia poate parea fortata, ca doar China nu cumpara nimic de la LM – desi probabil ca ii curg ochii de pofta – afirmatia ziceam este una foarte serioasa si si deloc intamplatoare.

Pai n-o vinde LM-ul tehnica de lupta in China, dar vinde – si are prognoze mai mult decat optimiste – pe langa China. Astfel cu cat Marele Popor Chinez cheltuie mai mult pe inarmare, cu atat mai vartos uita totii vecinii lui de criza economica si baga si mana in buzunare pentru dotare si modernizare cu armament, pe principiul pacii intre popoare si dragostei de aproapele tau…dar nu atat de aproape pe cat ar vrea chinezii totusi.

Astfel saptamana aceasta se desfasoara “Singapore Airshow” iar aici si-au dat intalnire atat producatorii de tehnica de lupta cat mai ales onorata clientela, care clientela se uita cu un ochi la China si cu altul la propriile forte armate, iar ce vad – vezi bine 🙂 , nu este de natura sa-i incurajeze sa faca planuri de viitor, dar LM-ul si nu numai are o solutie.

Singapore si Taiwanul sunt si bogate si nesanatos de aproape de Marele Popor Chinez si pe cale de consecinta sunt si tarile din zona care baga cei mai multi bani in modernizare si achizitii, iar lui Lockheed Martin i-a pus Dumnezeu, a cata ora?!, mana-n cap, cand Pentagonul a desemnat compania pentru programul de modernizare a flotei de F-16, program numit – Combat Avionics Programmed Extension Suite (CAPES) si care are in vedere aducerea la zi a avionicii si inocuirea radarului pentru 300 de F-16C/D americane.

Insa tot la acest program se vor “lipi” si singaporezii+taiwanezii, fiecare cu un numar semnificativ de avioane, Taiwanul anuntand deja ca are in intentia modernizare a 150 de bucati, doar ca datorita lipsei de bani Pentagonul s-ar putea sa mai renunte la o parte din avioanele programate pentru CAPES (sau renunta la idee cu totul) si astfel finantarea poate deveni problematica sau macar mai scumpa pentru cei interesati.

Dar trecand peste F-16, tot LM-ul este pole-position si pentru inlocuirea in viitor a  flotei de avioane prin livrarea noului F-35 catre Singapore, Australia, Japonia, Coreea si chiar Taiwan.

In acest timp chinezii sunt fara intentie cea mai buna reclama pentru companiile din industria de armament americana, ei anuntand ca spre sfarsitul anului trecut tocmai ce au  atins 100 de decolari-aterizari cu avioane J-15 de pe portavionul lor…

Dar sa aruncam un ochi spre Pacificul de Vest sa ne facem o parere despre sumele jucate:

– Coreea – in 2012, 2,5 miliarde dolari pentru modernizare a 130 KF-16 impreuna cu cei de la Raytheon

– Taiwan – 5,3 miliarde de dolari pentru modernizare a 146 de F-16A/B in programul CAPES

– Singapore are doua variante pentru aviatia militara: modernizare F-16 cu Boeing, suma implicat 2,43 miliarde, iar modernizare va fi la standardul CAPES  pentru 60 de aparate C/D sau renuntarea la flota de F-16 (aviz amatorilor desi sunt C/D-uri 🙂 ) si trecerea pe F-35, Singapore fiind asociat in program alaturi de Israel.

– Japonia s-a hotarat pe F-35 dar in acelasi  timp isi dezvolta si propriul avion de generatia a V-a

– Indonezia a demarat si ea procedura de achizitie pentru noi avioane multirol care sa inlocuiasca batranele F-5E. Pe lista se afla: Su-35 (foarte putin probabil), Boeing F-15 Eagle, Boeing F/A-18 Super Hornet, Dassault cu Rafale si JAS 39 Gripen E. Necesarul a fost estimat la 16 aparate, care vor opera impreuna cu alte 16 TA-50 coreene deja comandate, din care s-au primit deja doua

– Australia are in program achizitia de F-35 si va primi primele doua aparate in ianuarie 2015, totalul prognozat fiind de 72+28 de avioane care vor inlocui F/A-18B si E

Asadar in zona asiatica criza economica, cel putin pe linia achizitilor militare, este doar o amintire, dezvoltarea militara si economica a Chinei generand cresteri spectaculoase pentru bugetele destinate apararii spre bucuria LM, Boeing sau Raytheon. Cu cat bugetul militar al Chinei creste cu atat mai mult vor creste si portofoliile de comenzi ale companiilor de profil americane.

Pai si atunci de ce s-ar supara americanii pe chinezi?! Pentru ca le cumpara bonurile de trezorerie si le cresc vanzarile pe industria militara?! Long Live China!

 GeorgeGMT

 

 

Exit mobile version