Compania suedeză furnizoare de sisteme de apărare și securitate Saab a semnat un memorandum de înțelegere cu privire la o investiție strategică în compania indiană Pipavav Defence and Offshore Engineering Co Ltd. În plus, cele două companii au semnat și un acord de parteneriat tehnic (Technical Partnership Agreement – TPA). TPA este o continuare a cooperării dintre cele două părți și cuprinde detalii despre formatul colaborărilor viitoare și al proiectelor relevante.
Aceste acorduri reprezintă o etapă a strategiei Saab de a-și crește prezența pe o piață mare și importantă cum este India și de a oferi oportunități de afaceri pentru mai multe divizii ale organizației. Memorandumul de înțelegere acoperă o investiție de aproximativ 30,3 milioane de euro din partea Saab pe parcursul următoarelor luni, printr-o structură corespunzătoare, supusă tuturor aprobărilor necesare.
„Saab are o strategie pe termen lung pentru a se dezvolta în India, iar acest nou acord reprezintă un pas important în această direcție”, a declarat Håkan Buskhe, Președinte și CEO Saab.
În prezent, Pipavav este unul dintre cei mai puternici jucători privați din domeniul naval din India și are planuri ambițioase și pentru alte domenii ce țin de industria de apărare, potrivindu-se astfel foarte bine în portofoliul Saab.
Cele două companii au format anterior grupul Combat System Engineering, care analizează designul și arhitectura sistemelor navale de luptă. Companiile mai explorează și noile sisteme de management al luptei pentru Paza de Coastă și Marina indiană.
Comunicat Saab
Pana aici nimic nou, suedezii nu produc doar avioane de vanatoare, ci dimpotriva se ocupa cu multe alte lucruri in domeniul apararii si sigurantei nationale, de la avioane radar, la sisteme integrate de comunicatii si control, inclusiv in domeniul fortelor navale. Ideea este insa urmatoarea: atat Saab cat si rusii de la MIG, inca mai spera ca Rafale sa piarda contractul cu India pentru furnizarea a 126 de avioane multirol.
Iar francezii se pare ca au ceva probleme…
De altfel si EADS cu al lor Typhoon inca mai spera. Numai ca, spre deosebire de rusi cu MIG-35 si EADS cu Eurofighter, Saab-ul are acum cativa asi reali in maneca, atuuri pe care le aveau doar presupuse in urma cu un an!
Au deja aproape gata Gripen E/F, si de asemenea au si un radar AESA functional, plus prezumtivul contract cu Elvetia pentru 22 de aprate Gripen E/F…Asadar sperante mai sunt, si se pare ca Saab nu a renuntat nici la Romania, dar despre asta intr-un articol mai amplu maine…