Romania Military

Satelitul – săptămâna 2019/08

Avem un nou nume pentru aceasta serie – Satelitul. Conținutul nu se schimbă.

Două din subiectele articolului trecut se regăsesc și în articulul de astăzi – JAXA/Hayabusa-2 și SpaceIL/Beresheet.

JAXA și Hayabusa-2

Hayabusa-2 a început, cu întârziere, coborârea spre suprafața lui Ryugu; Jaxa a declarat că apasă pedala pentru a recupera întârzierea și că totul e în regulă. A fost deja marcat locul aryuguizării (!) prin lansarea prealabilă de markere – de fapt un saci cu granule (pentru a evita țopăitul pe suprafața asteroidului din cauza gravitației mici) înveliți într-un material care reflectă lumina. Dacă Hayabusa a avut trei markere, Hayabusa-2 are cinci.

Marker Hayabusa-2 (sursa JAXA)

Actualizare: ultimele știri spun că Hayabusa-2 a reușit să colecteze un eșantion. Urmează, în perioada următoare, încă două. Hayabusa-2 a coborât pe suprafața Ryugu, a tras cu un glonț de tantal cu masa de 5 grame în pietrișul de pe suprafața asteroidului și a colectat material care a rezultat în urma impactului dintre glonț și suprafață. Simplu.

Proiectil tantal (sursa JAXA)

Hayabusa-2 – recoltarea probelor

Guest section de Marius B.
 

לבנה (Luna)

Beresheet ar fi trebuit să fie lansată de o rachetă Falcon 9 pe 22 februarie. Apogeul orbitei (caz particular al apoapsisului) va fi crescut treptat, prin aprinderi ale motoarelor la perigeu (caz particular al periapsisului). În aprilie va fi capturată de gravitația Lunii, intrând pe orbita sa. Va aseleniza după încă 2-4 săptămâni.

Beresheet – orbite (sursa SpaceIL)

Actualizare: ultimele știri spun că lansarea a fost un succes. Ceea ce urmează în perioada următoare poate fi urmărit în filmul de mai jos.

Beresheet

Sonda, așa cum arăta înainte de integrare pe Falcon 9 este în imaginile de mai jos.

Beresheet (sursa 1 – Wired, 2 – Japan Times)

Guest section de Marius B.
 

Moby Sat sau Space Ahab

Într-un articol anterior – Petrecere la lansarea SSO-A – se discuta despre gunoiul spațial și pericolul care îl reprezintă el. Au fost prezentate fotografii despre cât de devastator este impactul cu particulele din spațiu, fie ele chiar foarte mici. Tot acolo vorbeam era prezentat și dezbătut coșmarul suprem, adică sindromul Kessler.

Mergând de la problemă spre potențiale soluții, discutăm despre curățarea de la sine/naturala (Iulian insinua ca s-ar putea sa nu fie cea mai comodă soluție dat fiind că durează … 1 milion de ani) iar în săptămâna 2018-44 discutam despre soluțiile de curățare actuale, printre care și …

ADR este un satelit al Uniunii Europene, un demonstrator tehnologic. A fost lansat in urma cu o lună de pe ISS (unde a ajuns cu un Șoim, nu cu Ariane). Scopul său este de a testa două metode de captare a deșeurilor: prima – cu ajutorul unei plase (deja testată cu succes) și a doua – cu un harpon.

Ahab și plasa

Acum știrea: ADR-ul anglo-european (pff … iar combinația asta sinistră de cuvinte) Airbus + SSTL a testat cea de-a doua variantă experimentală, respectiv harponul:

Ahab și harponul

Experimentul a fost declarat un success total:
– gunoiul a fost lovit exact în centru, adică în locul țintit;
– harponul a penetrat structura țintei și a rămas fixat;
– harponul are mărimea unui stilou și este construit din titan;
– ținta este construită din aluminiu și se afla la capătul unui braț din fibră de carbon;
– noul sistem de navigație, identificare și ghidare VBN (engl vision-based navigation) a funcționat perfect, acesta fiind critic pentru un viitor hunter-killer care trebuie să studieze comportamentul prăzii (sau altfel spus, trebuie sa analizeze mișcările pe mai multe axe ale țintei).
– experimentul a presupus ca în momentul vânării ADR să acționeze independent, fără poziționări sau comenzi de pe Pământ. Asta legat de o discuție anterioară despre autonomia platformelor.

Harponul testat pe Pământ (sursa Airbus)

Urmează a doua parte a misiunii – Ahab va ridica pânzele și va scoate de pe orbită satelitul de curățare a spațiului.

Guest section de Marius B.
 

Luna

Locul aselenizării Chang’e 4 poartă acum numele Statio Tianhe – Stația Tianhe. Se află în apropierea Craterului Von Karman, Tianhe fiind numele Căii Lactee într-o poveste chinezească. Evident, și zonele explorate de Yutu 2 au primit nume, acestea fiind un munte (Mons Tai) și trei cratere (Zhinyu, Hegu și Tianjin). În acest moment Chang’e 4 și Yutu 2 sunt în hibernare.

Chang’e 4 (sursa CNSA)

NASA a anunțat că va publica într-o lună prima solicitare din CLPS (emgl Commercial Lunar Payload Services). Thomas Zurbuchen, administrator asociat al Science Mission Directorate a declarat că For us, if we had any wish, I would like to fly this calendar year. We care about speed. We want to start taking shots on goal. Evident, și riscul este luat în calcul – We do not expect that every one of those launches, or every one of those landings, will be successful. Misiunile ar trebui să conțină instrumente științifice, echipament de prospectare, echipament de prelucrare a materialelor, demonstratoare tehnologice – totul în vederea următoarelor zboruri cu echipaj. Evident, scopul principal este procesarea apei. Companiile selectate în noiembrie sunt: Astrobotic, Deep Space Systems, Draper, Firefly Aerospace, Intuitive Machines, Lockheed Martin Space, Masten Space Systems, Moon Express și Orbit Beyond. Aceste livrări sunt văzute de NASA în contextul începerii construcției LOP-G în 2022, prima excursie cu echipaj pe Lună fiind prevăzută pentru 2028. Evident, ținta pare a fi Marte – administratorul NASA Jim Bridenstine a declarat This time when we go to the moon, we’re actually going to stay. So, we’re not going back to the moon to leave flags and footprints and then not go back for another 50 years. We’re going to go sustainably. To stay. With landers and robots and rovers — and humans. It’s also important to build as many capabilities into the system as possible that can replicated for an eventual [crewed] mission to Mars.

Luna v2.0 (sursa NASA)

Însă Astrobotic – constructorul landerului Peregrine – estimează că acesta nu va fi gata mai devreme de 2021.

Astrobotic Peregrine (sursa Astrobotic)

 

Orbex

Briții scoțienii nu stau nici ei degeaba. Orbex a început ca un grup de amatori entuziaști sau un hobby, însă s-a transformat într-un start-up în domeniul rachetelor. Au primit finanțare publică și privată de ~30 mil GBP, inclusiv din partea ESA. Racheta lor poartă numele de Prime și este destinată lansării … sateliților mici. Nici o surpriză din acest punct de vedere. La începutul lunii februarie a fost prezentată public prima parte a ei – un prototip al treaptei a doua – realizată din materiale compozite și aluminiu, motorul fiind – conform Orbex – cel mai mare motor rachetă rezultat prin utilizarea unui procedeu de fabricare aditivă (printare 3D). Prime este o rachetă care folosește propan (combustibil) și oxigen (oxidant); CEO Orbex a declarat că este cu 30% mai ușoară și are o eficiență cu 20% mai mare față de propulsia obișnuită (probabil cea bazată pe kerosen și oxigen lichid). Se estimează că ar putea lansa 150-200 de kilograme la o altitudine de 1250 kilometri.

Orbex Prime (sursa 1 – Financial Times; 2 – Sky News; 3, 4 – Orbex)

Primul zbor va avea o încărcătură dezvoltată de SSTL (evident, tot o companie britanică, parte a grupului Airbus) și este prevăzut pentru finalul lui 2021.

Evident, la prezentare nu a fost uitat încă un cuvânt cheie – refolosirea. Conform Chris Larmour (CEO) A large part of the stage 1 will be reusable. Certainly the engine pack of the stage 1 is a huge part of the cost of the vehicle. If we can get that back, that’s a significant saving. Captain Obvious.

Orbex Prime (sursa Elecnor-Deimos)

 

SpaceX

Elon Musk a anunțat la începutul lunii februarie testul motorului Raptor și a publicat un film. A ciripit First firing of Starship Raptor flight engine! So proud of great work by @SpaceX team!!. Apoi a mai ciripit și că Raptor just achieved power level needed for Starship & Super Heavy.

Motorul Raptor (sursa SpaceX)

Motorul Raptor

Au fost apoi publicate imagini cu turnarea unei componente a motorului Raptor, ciripind SpaceX foundry casting Raptor engine manifold out of Inconel.

Turnare inconel (sursa SpaceX)

Turnare inconel (sursa SpaceX)

Crew Dragon – misiunea demonstrativă – este gata de lansare. Lansarea a fost inițial prevăzută pentru noiembrie 2018.

Crew Dragon (sursa SpaceX)

 

SLS

Ușor-ușor, SLS prinde contur. Au fost publicate imagini cu asamblarea corpului SLS. Primul zbor este programat pentru 2020. Probabil.

SLS (sursa NASA)

SLS (sursa NASA)

 

ISS

Configurația ISS actuală este cea din imaginile de mai jos, neschimbată față de săptămâna trecută.

Configurație ISS – 8 februarie 2019 (sursa 1 – NASA; 2 – Orbital Velocity)

 

Aglomerație la limita spațiului

După primul zbor din decembrie 2018 al Space Ship Two, Virgin Galactic a planificat pentru 20 februarie 2019 al doilea zbor. Condițiile meteo au determinat amânarea lui până pe 22 februarie.

Virgin Galactic

De partea cealaltă, Jeff Bezos scoate în evidență avantajul New Shepard față de Space Ship Two din punct de vedere al altitudinii – One of the issues that Virgin Galactic will have to address, eventually, is that they are not flying above the Karman Line, not yet. I think one of the things they will have to figure out [is] how to get above the Karman Line. We’ve always had as our mission that we wanted to fly above the Karman Line, because we didn’t want there to be any asterisks next to your name about whether you’re an astronaut or not. That’s something they’re going to have to address, in my opinion.

Referitor la momentul în care vor începe zborurile comerciale Jeff Bezos a declarat This is the first time that I’ve ever been saying ‘this year’. For a few years I’ve been saying ‘next year’.

Pentru Blue Origin New Shepard este extrem de important deoarece tehnologiile dezvoltate pentru acest serviciu sunt utilizate și pentru treapta a doua a New Glenn – All of those systems will get a tremendous amount of practice with that suborbital mission and will be carried over directly to the upper stage. The lessons learned on things like landings and operability and reusability, all those things from the New Shepard program — those also get incorporated into the New Glenn booster.
 

ARCA și RoSA

În celelalte știri, la ARCA și la RoSA, nimic. Chiar dacă ar fi fost, nu merită prea multă atenție în acest moment. Părerea mea.

Totuși, să ne amintim un aspect: ARCA a participat – alături de SpaceIL – la competiția XPrize. Anul acesta SpaceIL aselenizează.

ARCA la XPrize (sursa ARCA)

 

Mărunțiș

Barbie în 2019 (sursa Mattel)

Geocorona (sursa 1 – ESA, 2 – NASA)

 

Evenimente și lansări

Evenimentele din perioada următoare sunt:

Lansările din perioada următoare sunt:

Lansările din ultima perioadă: Ariane – Saudi Geostationary Satellite 1/Hellas Sat 4 & GSAT-31 , Falcon 9 – Nusantara Satu & Beresheet și Soyuz-2-1b/Fregat – EgyptSat-A.

Ariane

Falcon

Soyuz (doar ultimele 5 minute)

 

Fotografia săptămânii

Alan Shepard a jucat golf în 1971 pe Lună. Două mingi: una a ajuns într-un crater, a doua – a spus el – a zburat câteva mile.

Golf cu Alan Shepard (sursa NASA)

 

Atât.

Iulian

Notă: Există o evaluare înglobată în acest articol, te rog vizitează acest articol pentru a-l evalua.  

Surse:
1. Site European Space Agency – ESA ( http://www.esa.int/ESA )
2. Site German Space Agency – DLR ( https://www.dlr.de/ )
3. Site Centre National d’Etudes Spatiales – CNES ( https://cnes.fr/en )
4. Site Agenzia Spaziale Italiana – ASI ( https://www.asi.it/en )
5. Site Canadian Space Agency – CSA ( http://www.asc-csa.gc.ca )
6. Site UK Space Agency – UKSA ( https://www.gov.uk/government/organisations/uk-space-agency )
7. Site Romanian Space Agency – RoSA ( http://www.rosa.ro/ )
8. Site NASA ( https://www.nasa.gov/ )
9. Site Kennedy Space Center ( https://www.kennedyspacecenter.com/launches-and-events )
10. Site Indian Space Research Organisation – ISRO ( https://www.isro.gov.in/ )
11. Site Roscosmos ( http://en.roscosmos.ru/ )
12. Site JAXA ( http://global.jaxa.jp/ )
13. Mohammed bin Rashid Space Centre ( https://mbrsc.ae/en )
14. Site SpaceX ( http://www.spacex.com/ )
15. Site Ariane Space ( http://www.arianespace.com/ )
16. Site ULA ( https://www.ulalaunch.com )
17. Progress Rocket Space Centre ( http://samspace.ru/ )
18. Site RocketLab ( https://www.rocketlabusa.com/ )
19. Site Stratolaunch ( https://www.stratolaunch.com/ )
20. Site Virgin Orbit ( https://virginorbit.com/ )
21. Site Virgin Galactic ( https://www.virgingalactic.com/ )
22. Site Blue Origin ( https://www.blueorigin.com/ )
23. Site Northrop Grumman ( http://www.northropgrumman.com/MediaResources/MediaKits/Space/Home.aspx )
24. Site Spaceflight Industries ( http://spaceflight.com/ )
25. Pagina Facebook ARCA ( https://www.facebook.com/pg/arcaspace )
26. Site ARCA ( http://arcaspace.com/ )
27. Site Astrobotic Technology ( https://www.astrobotic.com/ )
28. Site Deep Space Systems ( http://www.deepspacesystems.com/ )
29. Site Draper Labs ( https://www.draper.com/ )
30. Site Firefly Aerospace ( https://fireflyspace.com/ )
31. Site Intuitive Machines ( https://www.intuitivemachines.com/ )
32. Site Lockheed Martin Space ( https://www.lockheedmartin.com/en-us/capabilities/space.html )
33. Site Masten Space Systems ( https://www.masten.aero/ )
34. Site Moon Express ( http://www.moonexpress.com/ )
35. Site Orbit Beyond ( https://www.orbitbeyond.com/ )
36. Site Orbit Fab ( https://www.orbitfab.space/ )
37. Site Sierra Nevada Corporation ( https://www.sncorp.com/ )
38. Site Space IL ( http://www.spaceil.com/ )
39. Site Orbex ( https://orbex.space/ )

40. Recalculating Route: The plan of spacecraft’s trajectory has been completed ( http://www.spaceil.com/general/%D7%9E%D7%97%D7%A9%D7%91%D7%AA-%D7%9E%D7%A1%D7%9C%D7%95%D7%9C-%D7%9E%D7%97%D7%93%D7%A9-%D7%94%D7%95%D7%A9%D7%9C%D7%9E%D7%94-%D7%AA%D7%9B%D7%A0%D7%99%D7%AA-%D7%91%D7%A0%D7%99%D7%99%D7%AA-%D7%94%D7%9E/ , accesat la 2019-02-22)
41. Overview of Hayabusa2 major onboard instruments ( http://global.jaxa.jp/projects/sat/hayabusa2/instruments.html , accesat la 2019-02-22)

Exit mobile version