Selena e o doamnă rea!
În Satelitul anterior ne bucuram că Beresheet, nava israeliană de explorare a Lunii și-a folosit motorul norvegiano-englezesc Leros 2b (producătorul are tradiție și a fost furnizor pentru Messenger, Juno, Intelsat etc) timp de 6 minute pentru a frâna (-1000 km/h) și a intra pe orbita selenară. Apăruseră totuși și primele semne de îngrijorare: a fost nevoie de o resetare iar sistemul de identificare a poziției pe baza stelelor nu funcționa. Beresheet s-a născut ca un proiect participant la Google Lunar X Prize, concurs care oferea 15 milioane de dolari navei spațiale care reușea să aselenizeze până în 2012; apoi a fost prelungit până în 2018 (și suma mărită la 20kk). Nimeni nu a câștigat și Google nu a mai prelungit concursul. Fundația XPrize a anunțat totuși că va acorda Moonshot Award = 1 milion de dolari către SpaceIL dacă reușește aselenizarea.
În seara de 11 aprilie Beresheet a început procedura de aselenizare. În timpul coborârii spre suprafața Lunii motorul s-a oprit; sistemul a fost resetat, după care motorul a funcționat dar era prea târziu pentru a mai putea reduce viteza și Beresheet s-a zdrobit în Marea Serenității. De la început se știa că ultima etapă a aselenizării (20 de minute) va fi o provocare iar inginerii au subliniat că motorul nu a fost proiectat și nici folosit pentru frânarea bruscă la asolizare, manevră care presupune o supraîncălzire a motorului și cicluri de pornire-oprire cu el cald.
Iată și ultima poză cu Selena ucigașă, de la 22 de km:
Beresheet și Luna (SpaceIL)
Așadar Beresheet nu a reușit să aselenizeze și misiunea care a entuziasmat atâta lume s-a sfârșit cu un eșec. Sau poate că nu în totalitate. Să vedem ce a rămas după această prăbușire:
– Xprize a anunțat ca totuși va acorda Moonshot-ul de 1 milion de dolari către SpaceIL pentru intrarea cu succes pe orbita lunară și pentru o tentativă de aselenizare fără precedent;
– după cum știm SpaceIL era o organizație care activa pentru promovarea educației și a științei spațiale; în acest moment putem spune că misiunea sa spre lună a avut succes, și a avut o contribuție la dezvoltarea spațială israeliană;
– prezent în centrul de control, Netanyahu a spus If at first you don’t succeed, you try again.
NASA/Jim Bridenstine i-a felicitat de asemenea. NASA a transmis ultima parte a aselenizării. Buzz Aldrin i-a urmărit și le-a apreciat efortul. Îmi imaginez ce aripi au prins cei care au lucrat la acest proiect ca amatori și cât de motivați sunt pentru noi realizări. Și vorbim despre 200 de membri și 250000 de elevi care au contact cu SpaceIL. Hai să comparam cu RoSA (pentru că misiunea sa este similară cu cea a SpaceIL) ca să nu fim apoi luați prin surprindere de poziția noastră în știința spațială și să nu credem că ne-au sabotat străinii, că ne-au ținut în loc și că noi de fapt eram în stare și am fi putut face orice fac ei. O altă discuție ar putea fi legată de subiectul nemulțumirii exprimate față de interesele noii generații și contribuția reala a generației noastre la orientarea și dezvoltarea următorului val.
Platforma tehnică a trecut de stadiul de amatori și marile companii (IAI, OHB) și-au exprimat interesul de a folosi tehnica pentru misiuni viitoare ale ESA.
Dacă doriți să urmăriți aselenizarea, filmul de mai jos prezintă finalul.
Aselenixare Beresheet
Mulțumim că visați alături de noi! Mazel tov!
CNSA a declarat că Chang’e 4 este o misiune de succes, trecând de cele 3 zile cât era planificat să reziste pe Lună și-a îndeplinit toate obiectivele misiunii. Urmează Chang’e 5 care trebuie să preleveze mostre de sol și să le aducă pe Pământ.
La începutul lunii aprilie Yutu 2 s-a trezit și pentru a 4 zi lunară (aproximativ 2 săptămâni terestre); pentru occidentali este ceva obișnuit ca sondele și rover-urile să trăiască mai mult decât era planificat; rămâne să vedem dacă se apropie de Opportunity. 🙂
SpaceX
SpaceX a lansat a doua rachetă Falcon Heavy, de data aceasta cu satelitul ArabSat. Dacă la prima lansare au recuperat doar boosterele în timp ce corpul central s-a prăbușit în apă, de data aceasta au fost recuperate atât boosterele laterale (în Florida) cât și corpul central (coborâre pe Of Course I Still Love You). Daaar… nu a mai ajuns în port pentru că s-a pierdut pe drum. Mai exact, nu a putut fi ancorat și din cauza stării mării, corpul central a căzut în ocean. Corpurile laterale ale Falcon Heavy sunt corpuri normale – Falcon 9 block 5. Corpul central însă este diferit, trebuind să aibă rezistență îmbunătățită. A fost recuperat și carenajul (engl payload fairings) despre care SpaceX a declarat că va fi refolosit la o lansare viitoare.
Urmează încă o misiune pentru Falcon Heavy, de data aceasta pentru USAF – misiunea Space Test Program 2 (STP-2). Pentru care SpaceX s-a implicat în PR. SpaceX spune că nu va fi ușor:
The STP-2 mission will be among the most challenging launches in SpaceX history with four separate upper-stage engine burns, three separate deployment orbits, a final propulsive passivation maneuver and a total mission duration of over six hours. [It] will demonstrate the capabilities of the Falcon Heavy launch vehicle and provide critical data supporting certification for future National Security Space Launch (NSSL) missions. In addition, [the USAF] will use this mission as a pathfinder for the [military’s systematic utilization of flight-proven] launch vehicle boosters.
SpaceX STP-2
Se pare că și Starship face pași în direcția bună, având parte de un test în perioada care tocmai a trecut. Elon Musk a ciripit: Starhopper completed tethered hop. All systems green.
Starship (Twitter Elon Musk/@elonmusk)
Starship (Elon Musk)
Serios, chiar a fost pornit motorul Merlin.
Starship (SpaceX)
ISS
Configurația ISS este mai jos.
Configurație ISS – din 14 martie 2019 (1 – NASA; 2 – Orbital Velocity)
Configurație ISS – din 4 aprilie 2019 (1 – NASA; 2 – Orbital Velocity)
Configurație ISS – din 19 aprilie 2019 (1 – NASA; 2 – Orbital Velocity)
La bordul ISS se află Expediția 59 (engl Expedition 59).
Expediția 59:
– start: 14 martie 2019, la sosirea Soyuz MS-12
– final (planificat la plecarea MS-11): 25 iunie 2019, la plecarea MS-11
– echipaj: Alexei Ovcinin, Roscosmos; Nick Hague, NASA; Christina Koch, NASA, Oleg Kononenko, Roscosmos, Comandant; Anne McClain, NASA; David Saint-Jacques, CSA
Expediția 59 (NASA)
Cu mult timp în urmă (CRS-4) a ajuns pe ISS un transport cu 20 de șoricei. Iată-i la treabă.
Șoareci pe ISS
Habitat rozătoare (NASA)
Știri mondene: pe 26 martie era programat primul spacewalk/prima ieșire în spațiu pentru doua femei. NASA susține că programarea a fost întâmplătoare și că trebuia să se întâmple odată și odată. Dar poate altă dată, pentru că spacewalkul a fost anulat – fetele nu aveau costumele potrivite, așa că ieșirea a fost hotarâtă în tandemul fată+băiat. NASA spune că una dintre ele, deși a făcut antrenamente cu costume de mărimi diferite – M și L – odată ajunsă în spațiu a ales M (la fel și colega), iar în timpul spacewalkului nu erau 2 M disponibile. De fapt doar secțiunea toracica era indisponibilă. De fapt era disponibilă în mărimea M dar nu era echipată pentru ieșirea în spațiu și ar fi durat câteva ore să se facă această adaptare. De fapt cred că cei de la NASA nu știu că albul îngrașă. Poate revenirea la costume portocalii ar ajuta.
NASA
Data trecută aflam că SLS va fi întârziat. Și că NASA iși propune ca situația să nu întârzie misiunile spre Luna. Am aflat între timp nu doar că NASA vrea să nu întârzie la rendez-vous-ul cu doamna cea plină de capricii Selena, dar vicepreședintele SUA (M.Pence) spune clar către NASA că obiectivul s-a schimbat, și nu mai vrea aselenizare cu lander/nava spatială în 2024 și echipaj uman în 2028, și că noul obiectiv este să trimită echipaj uman pe Lună în 2024. Când toată lumea se uită dacă SLS-ul este un nou simptom pentru întârzierile endemice ale marilor misiuni NASA, găsim o devansare uriașă a termenelor. Eu unul sunt siderat și încă nu știu ce să cred.
Nu sunt vorbe in vânt ci este setare oficială de țintă pentru NASA: At the direction of the President of the United States, it is the stated policy of this administration and the United States of America to return American astronauts to the moon within the next five years. Urmează o serie de declarații oficiale ale vicepreședintelui, incredibil de concise, clare și dure, și deja Boeing (zic eu) pare a avea ceva probleme: we’re not committed to any one contractor. If our current contractors can’t meet this objective, then we’ll find ones who will. The president has directed NASA and Administrator Jim Bridenstine to accomplish this goal by any means necessary. Jim Bridenstine nu a comentat : You have given us a charge today and it is right on time.
Treaba e serioasa, NASA deja a schimbat informațiile și prezentările de pe site; toți anii sunt schimbați și noile tine sunt puse la obiective. Nu înțeleg dacă e realizabil sau pe ce se bazează urgentarea asta.
ARCA
Este momentul să vizităm vechii prieteni, arcașii. Știți testul care urma să se întâmple pe 20 noiembrie? Încă nu au aprins motoarele și e aprilie.
RoSA
Își primesc în continuare salariile pentru performanțe deosebite.
Mărunțiș
- Digital Globe a publicat imagini cu Motre Dame înainte și după incendiu.
- Stratolaunch a avut primul zbor cu avionul destinat lansărilor. Dar au renunțat la dezvoltarea motorului rachetă propriu și vor folosi vehiculul Pegasus al
OrbitalOrbital ATKNorthrop Grummann. Dezavantajul e că încă se chinuie să zboare. Probabil avionul va sfârși într-un muzeu sau cumpărat de o companie concurentă. - Rocket Lab a dezvoltat propria platformă (engl satellite bus) pentru sateliți – Photon. O dezvoltare de fapt a propriei trepte superioare.
- O companie privată chineză (e bună gluma cu companii private chineze din domeniul aerospațial) a lansat o rachetă cu un satelit. Lansarea a eșuat.
- Pe 19 aprilie 1971 era lansată prima stație spațială. Salyut 1.
- Se pare că primul meteorit interstelar (despre care avem informații) a ajuns pe Pământ în ianuarie 2014.
- După lansarea Falcon Heavy cu Arabsat, sovieticii – prin vicepremierul Iuri Borisov – au declarat că și ei lucrează la o rachetă echivalentă cu cea americană. Of course, we are working on it [projects on launch vehicles with reusable boosters]… And as for our [US] colleagues, we can only be happy for them, it is a great success. Deci e ca și făcută și tocmai o alimentează la PECO.
- Primul cosmonaut din Emiratele Arabe Unite urmează să ajungă pe ISS se numește Hazzaa AlMansoori și va ajunge cu Soyuz MS-15 la 25 septembrie 2019. O întrebare politically incorrect: cum se va orienta spre Mecca? Hai și a doua: cum va auzi chemarea muezinului?
- Star Trek Discovery – sezonul 2 – s-a încheiat. Nici sezonul 2 din The Orville nu se simte prea bine, fiind la penultimul episod.
- Un documentat finanțat de comunitate urmează să apară: What We Left Behind, despre Star Trek: DS9.
- Și sovieticii fac filme cu eroi ai spațiului.
Notre Dame (Digital Globe)
Lansator de rachete fabricate de alții (Stratolaunch)
Test stratolaunch
Photon (Rocket Lab)
First Time (trailer)
Salyut 7 (trailer)
Evenimente și lansări
Evenimentele din perioada următoare sunt:
- 21-22 aprilie: liridele
- 22 aprilie: ziua pământului
- 4 mai: ziua Star Wars
- 4 mai: lună nouă
- 5 mai: aquaridele
- 18 mai: lună plină
Lansările din perioada următoare sunt:
- 30 aprilie: Falcon 9 – SpaceX CRS 17
- 13 mai: Soyuz – Glonass M
- 16 mai: Falcon 9 – Radarsat
- 23 mai: Proton – Blagovest 14L
- 27 mai: Falcon 9 – Amos 17
Lansările din ultima perioadă:
- 4 aprilie: Soyuz Progress 72P
- 4 aprilie: Soyuz – O3b
- 7 aprilie: SpaceX Falcon Heavy – Arabsat
- 17 aprilie: Northrop Grumman Antares – Cygnus -> ISS
Soyuz Progress 72P
Soyuz – O3b
SpaceX Falcon Heavy – Arabsat
Northrop Grumman Antares – Cygnus
Fotografia săptămânii
Fotografiile săptămânilor arată întoarcerea acasă. Și o stație spațială – Salyut 6.
Soyuz MS-09 (NASA)
Gemini 8 (NASA)
Shenzhou 10 (Republica Populară Chineză)
Salyut 6 (Pinterest)
Atât.
Marius B, Iulian
Surse:
1. Site European Space Agency – ESA ( http://www.esa.int/ESA )
2. Site German Space Agency – DLR ( https://www.dlr.de/ )
3. Site Centre National d’Etudes Spatiales – CNES ( https://cnes.fr/en )
4. Site Agenzia Spaziale Italiana – ASI ( https://www.asi.it/en )
5. Site Canadian Space Agency – CSA ( http://www.asc-csa.gc.ca )
6. Site UK Space Agency – UKSA ( https://www.gov.uk/government/organisations/uk-space-agency )
7. Site Romanian Space Agency – RoSA ( http://www.rosa.ro/ )
8. Site NASA ( https://www.nasa.gov/ )
9. Site Kennedy Space Center ( https://www.kennedyspacecenter.com/launches-and-events )
10. Site Indian Space Research Organisation – ISRO ( https://www.isro.gov.in/ )
11. Site Roscosmos ( http://en.roscosmos.ru/ )
12. Site JAXA ( http://global.jaxa.jp/ )
13. Mohammed bin Rashid Space Centre ( https://mbrsc.ae/en )
14. Site SpaceX ( http://www.spacex.com/ )
15. Site Ariane Space ( http://www.arianespace.com/ )
16. Site ULA ( https://www.ulalaunch.com )
17. Progress Rocket Space Centre ( http://samspace.ru/ )
18. Site RocketLab ( https://www.rocketlabusa.com/ )
19. Site Stratolaunch ( https://www.stratolaunch.com/ )
20. Site Virgin Orbit ( https://virginorbit.com/ )
21. Site Virgin Galactic ( https://www.virgingalactic.com/ )
22. Site Blue Origin ( https://www.blueorigin.com/ )
23. Site Northrop Grumman ( http://www.northropgrumman.com/MediaResources/MediaKits/Space/Home.aspx )
24. Site Spaceflight Industries ( http://spaceflight.com/ )
25. Pagina Facebook ARCA ( https://www.facebook.com/pg/arcaspace )
26. Site ARCA ( http://arcaspace.com/ )
27. Site Astrobotic Technology ( https://www.astrobotic.com/ )
28. Site Deep Space Systems ( http://www.deepspacesystems.com/ )
29. Site Draper Labs ( https://www.draper.com/ )
30. Site Firefly Aerospace ( https://fireflyspace.com/ )
31. Site Intuitive Machines ( https://www.intuitivemachines.com/ )
32. Site Lockheed Martin Space ( https://www.lockheedmartin.com/en-us/capabilities/space.html )
33. Site Masten Space Systems ( https://www.masten.aero/ )
34. Site Moon Express ( http://www.moonexpress.com/ )
35. Site Orbit Beyond ( https://www.orbitbeyond.com/ )
36. Site Orbit Fab ( https://www.orbitfab.space/ )
37. Site Sierra Nevada Corporation ( https://www.sncorp.com/ )
38. Site Space IL ( http://www.spaceil.com/ )
39. Site Orbex ( https://orbex.space/ )
40. Site OneWeb ( https://www.oneweb.world/ )
–
41. China declares Chang’e-4 mission complete success ( http://www.cnsa.gov.cn/english/n6465652/n6465653/c6805233/content.html , accesat la 2019-04-11)