Romania Military

Satelitul – săptămânile 2019/17-18

Subtitlul acestei ediții ar putea fi ‘de sărbători nici rachetele nu zboară’.

Începem cu o ghicitoare. Răspunsul la final.

SpaceX

SpaceX ar fi trebuit să lanseze de câteva ori până acum un Falcon 9 cu o capsulă Dragon, mai exact misiunea CRS-17 care mergea să aprovizioneze ISS. Nu a fost să fie (pană de curent pe ISS, scurgere de heliu, probleme cu nava drona); poate azi (5 mai) e cu noroc. Prima treaptă ar fi trebuit să fie recuperată în Florida, însă explozia Crew Dragon a determinat SpaceX să aleagă varianta de recuperare la 30 de km în larg, pe nava cosmodrom pentru a nu deranja locul exploziei.

De asemenea, circulă niște vorbe cum că în Boca Chica totul merge perfect. Mai urmează un test cu motorul Raptor, de o durata mai mare, apoi testele cu greierele (Starship Hopper/Starhopper). Un alt Starship e în construcție. Sursa fotografiilor sunt ciripitorii @BocaChicaGal și @austinbarnard45, pe Twitter.

Câțiva sateliți din constelația StarLink par a fi gata și pregătiți de lansare, în Florida. Așteptăm cu nerăbdare un interneț de viteză mare și timp mic de răspuns prin sateliți de pe orbita jaosă.

Și să nu uităm știrea de săptămâna trecută: capsula Crew Dragon care a ajuns pe ISS a explodat în timpul unor teste, când motoarele utilizate de sistemul de salvare (LES – Launch Escape System) ar fi trebuit testate. Nici Starliner nu s-a simțit prea bine, fiind întârziat anul trecut datorită … unor probleme cu sistemul de alimentare de combustibil al LES. Filmul public, la rezoluție mult prea mică din nefericire, duce privitorii cu gândul la o problemă cu sistemul de alimentare și nu la o explozie a motoarelor. Angajații NASA au fost avertizați că în cazul în care mai scapă ceva public vor fi consecințe. NASA, prin Jim Bridenstine, a ciripit despre încrederea în SpaceX: NASA has been notified about the results of the @SpaceX Static Fire Test and the anomaly that occurred during the final test. We will work closely to ensure we safely move forward with our Commercial Crew Program. The NASA and SpaceX teams are assessing the anomaly that occured today during a part of the Dragon Super Draco STatic Fire Test at SpaceX Landing Zone 1 in Florida. This is why we test. We will learn, make the necessary adjustments and safely move forward with our Commercial Crew Program.

Hans Koenigsmann a declarat despre anomalie că a apărut în timpul unor teste efectuate cu nava, aproximativ cu o jumătate de secundă înainte de aprinderea motoarelor SuperDraco; atunci a apărut o anomalie și vehiculul a fost distrus (engl orig occurred during a series of tests with the spacecraft, approximately a half-second before the firing of the SuperDraco thrusters; there was an anomaly and the vehicle was destroyed). Imediat după apariția informațiilor, SpaceX a declarat: Earlier today, SpaceX conducted a series of engine tests on a Crew Dragon test vehicle on our test stand at Landing Zone 1 in Cape Canaveral, Florida. The initial tests completed successfully but the final test resulted in an anomaly on the test stand. Ensuring that our systems meet rigorous safety standards and detecting anomalies like this prior to flight are the main reasons why we test. Our teams are investigating and working closely with our NASA partners.

Ar fi trebuit să fie ca în imaginea de mai jos.

Test Crew Dragon (SpaceX)

Dar a fost altfel; ca în imaginile și filmul de mai jos.

Test Crew Dragon (SpaceX)

Test Crew Dragon (anonim)

 

Sierra Nevada Corporation

Scriam într-un articol anterior că la vehiculele care vizitează ISS se va adăuga și Dream Chaser în viitor – 2021 conform planului. La contractul CRS2 (engl Commercial Resupply Services 2) participă SpaceX, Orbital ATK Northrop Grummann (Innovation Systems) / NGIS și Sierra Nevada Corporation, ultima având 6 zboruri de reaprovizionare a ISS.

Istoria dezvoltării Dream Chaser are câteva momente tensionate.

În primul rând, în 2013 a avut un accident la aterizare. Datorat trenului de aterizare (transplantat de la un avion militar) care nu s-a deschis complet, accidentul a demonstrat capacitatea Dream Chaser de a rezista unei aterizări care nu are loc conform planului.

Apoi, deși a paticipat la competiția câștigată de SpaceX și Boeing cu Cew Dragon 2 respectiv Starliner, soluția SNC nu a fost aleasă. Evident, a urmat o plângere, din punct de vedere al prețului fiind pe locul al doilea, la caracteristici tehnice similare.

Cum spuneam, SNC a primit, totuși, zboruri în contractul de reaprovizionare a ISS. Însă acesta necesită un alt vehicul, diferit de cel cu echipaj. SNC lucrează, așadar, la un Dream Chaser Cargo, însă varianta Dream Chaser cu echipaj este și ea dezvoltată în continuare. Aceasta este interesant, mai ales în contextul problemelor Crew Dagon și Starliner. SNC a ciripit While we may not be showing it off publicly, we still continue to work on the crew design through an agreement with NASA. We actually meet with the Commercial Crew Program regularly and brief milestones to them through that agreement.

Aspectul exterior este ușor diferit acum, conform unei alte ciripituri: SNC’s Dream Chaser® spacecraft looks a little different these days. We now have more white Thermal Protection System tiles than black. Aside from protecting Dream Chaser against high re-entry temps, they’ll protect against an impact from space junk moving faster than 20,000 mph.

SNC Dream Chaser (SNC)

Corpul intern și scheletul (engl pressure vessel) sunt construite de Lockheed Martin Skunk Works. Nu imi pare însă demnă de luat în serios, dată fiind asemănarea cu un personaj din filmul Cars.

Dream Chaser (marfă și pasageri) (SNC)

Inspirația SNC Dream Chaser? (Disney)

SNC Dream Chaser

În continuare două capturi din filmul de mai sus și imagini din programul CAD. Se observă că ar putea fi o problemă cu rezervoarele și că e nevoie de un flex.

Dream Chaser (LM, SNC)

Dream Chaser (LM, SNC)

 

Blue Origin

E momentul și pentru o glumă. Blue Origin a avut o lansare. Zbor suborbital, al unsprezecelea pentru New Shepard. Se vând bilete, e loc pentru toată lumea, nu vă înghesuiți. Galeria de mai jos surprinde etapele zborului New Shepard.

Profilul zborului New Shepard este mai jos. Apoi o comparație cu SpaceX Falcon 9.

New SHepard – profil zbor (Blue Origin)

New Shepard & Falcon 9 (ZLSA Design)

 

Hayabusa

Japonezii rămân în continuare agresivi. După ce li s-a refuzat orice pretenție de a bombarda ceva pe Pământ, micuții au decis că dacă bombardează un asteroid nimeni nu poate protesta. Așa că Hayabusa – despre care am mai vorbit – a lansat o … bombă. Dar pentru a nu fi afectată de explozie, sonda a lansat bomba, s-a poziționat de partea cealaltă a asteroidului și apoi a detonat-o. Bomba era de fapt o încărcătură cumulativă, după detonarea ei rezultând un crater. Acum Hayabusa va reveni la locul faptei pentru a colecta nisip și pietriș din asteroid.

Hayabusa (JAXA)

Test cu încărcătura cumulativă

Banzai!

 

Marte

În câteva ocazii am scris despre InSight. Pe scurt, până acum, a ajuns pe Marte (cu bine, nu așa cum au ajuns europenii), și-a așezat instrumentele, a dat drumul unui miner să sape și acesta s-a oprit, ajungând la o piatră. Seismometrul a captat ceea ce ar putea fi un cutremul marțian; dacă se dovedește a fi cu adevărat un cutremur, aceasta înseamnă că Marte e încă activă geologic. ACelași seismometru a înregistrat și sunetul vântului pe Marte.

Sunete pe Marte

Dacă am ajuns la Marte, să ne bucurăm de un răsărit marțian (surprins de InSight) și de o eclipsă solară pe Marte (surprinsă de Curiosity).

Răsărit (NASA)

Eclipsă solară (NASA)

Eclipsă solară

 

ISS

Configurația ISS este mai jos.

Configurație ISS – din 19 aprilie 2019 (1 – NASA; 2 – Orbital Velocity)

La bordul ISS se află Expediția 59 (engl Expedition 59).

Expediția 59:
– start: 14 martie 2019, la sosirea Soyuz MS-12
– final (planificat la plecarea MS-11): 25 iunie 2019, la plecarea MS-11
– echipaj: Alexei Ovcinin, Roscosmos; Nick Hague, NASA; Christina Koch, NASA, Oleg Kononenko, Roscosmos, Comandant; Anne McClain, NASA; David Saint-Jacques, CSA

Expediția 59 (NASA)

La ultima lansare pentru reaprovizionare, pe ISS au ajuns și roboți sub formă de cub – Astrobee.

Astrobee (NASA)

 

ARCA

Este momentul să vizităm vechii prieteni, arcașii. Știți testul care urma să se întâmple pe 20 noiembrie? La final de aprilie au aprins ceva, dar… este un esec, după părerea mea.

Test motor

Buuun. Acum s-a stabilit și e oficial. Încă o revoluție pe hârtie. Noua rachetă, noul concept, viitorul. Racheta electrică. Nu va funcționa. Încă o scamatorie de PR.

Racheta electrică ARCA (ARCA)

 

RoSA

Își primesc în continuare salariile pentru performanțe deosebite. Performanța de a nu fi ARCA. Nu știu care sunt mai triști – ARCA sau RoSA.
 

Mărunțiș

Intelsat 29e (Intelsat)

Intelsat 29e (Exoanalytic Solutions)

Servicii Exoanalytic Solutions (Exoanalytic Solutions)

Meteorit lovind Luna

Meteorit lovind Luna (MIDAS)

V404 Cygni (ICRAR)

V404 Cygni

Orbital Taurus XL – OCO (NASA)


 

Evenimente și lansări

Evenimentele din perioada următoare sunt:

Lansările din perioada următoare sunt:

Lansările din ultima perioadă:

Blue Origin New Shepard zbor 11

 

Fotografia săptămânii

Fotografiile celor două săptămâni.

Dischete pe ISS (NASA)

Apollo 11 (NASA)

 

Atât.

Aaa, încă ceva. Răspunsul la întrebarea de la începutul articolului.


 

Atât.

Iulian

Notă: Există o evaluare înglobată în acest articol, te rog vizitează acest articol pentru a-l evalua.  

Surse:
1. Site European Space Agency – ESA ( http://www.esa.int/ESA )
2. Site German Space Agency – DLR ( https://www.dlr.de/ )
3. Site Centre National d’Etudes Spatiales – CNES ( https://cnes.fr/en )
4. Site Agenzia Spaziale Italiana – ASI ( https://www.asi.it/en )
5. Site Canadian Space Agency – CSA ( http://www.asc-csa.gc.ca )
6. Site UK Space Agency – UKSA ( https://www.gov.uk/government/organisations/uk-space-agency )
7. Site Romanian Space Agency – RoSA ( http://www.rosa.ro/ )
8. Site NASA ( https://www.nasa.gov/ )
9. Site Kennedy Space Center ( https://www.kennedyspacecenter.com/launches-and-events )
10. Site Indian Space Research Organisation – ISRO ( https://www.isro.gov.in/ )
11. Site Roscosmos ( http://en.roscosmos.ru/ )
12. Site JAXA ( http://global.jaxa.jp/ )
13. Mohammed bin Rashid Space Centre ( https://mbrsc.ae/en )
14. Site SpaceX ( http://www.spacex.com/ )
15. Site Ariane Space ( http://www.arianespace.com/ )
16. Site ULA ( https://www.ulalaunch.com )
17. Progress Rocket Space Centre ( http://samspace.ru/ )
18. Site RocketLab ( https://www.rocketlabusa.com/ )
19. Site Stratolaunch ( https://www.stratolaunch.com/ )
20. Site Virgin Orbit ( https://virginorbit.com/ )
21. Site Virgin Galactic ( https://www.virgingalactic.com/ )
22. Site Blue Origin ( https://www.blueorigin.com/ )
23. Site Northrop Grumman ( http://www.northropgrumman.com/MediaResources/MediaKits/Space/Home.aspx )
24. Site Spaceflight Industries ( http://spaceflight.com/ )
25. Pagina Facebook ARCA ( https://www.facebook.com/pg/arcaspace )
26. Site ARCA ( http://arcaspace.com/ )
27. Site Astrobotic Technology ( https://www.astrobotic.com/ )
28. Site Deep Space Systems ( http://www.deepspacesystems.com/ )
29. Site Draper Labs ( https://www.draper.com/ )
30. Site Firefly Aerospace ( https://fireflyspace.com/ )
31. Site Intuitive Machines ( https://www.intuitivemachines.com/ )
32. Site Lockheed Martin Space ( https://www.lockheedmartin.com/en-us/capabilities/space.html )
33. Site Masten Space Systems ( https://www.masten.aero/ )
34. Site Moon Express ( http://www.moonexpress.com/ )
35. Site Orbit Beyond ( https://www.orbitbeyond.com/ )
36. Site Orbit Fab ( https://www.orbitfab.space/ )
37. Site Sierra Nevada Corporation ( https://www.sncorp.com/ )
38. Site Space IL ( http://www.spaceil.com/ )
39. Site Orbex ( https://orbex.space/ )
40. Site OneWeb ( https://www.oneweb.world/ )

Exit mobile version