Arabia Saudita crede ca are o rezolvare a problemelor din Egipt, acolo unde sauditii sprijina noua porientare si in Siria unde l-ar vrea mort pe Assad, astfel ca pe 7 august Vladimir Putin ar fi trebuit sa ajunga la Cairo, conform planurilor saudite…
Vizita ar fi trebuit sa fie rezultatul eforturilor Arabiei Saudite care l-a trimis la Moscova pe seful servicilor saudite de informatii, printul Bandar bin Sultan. Acesta a fost la Moscova pe 31 iulie si a transmis rugamintea regelui saudit Abdullah, ca Putin sa efectueze cat de repede se poate o vizita la Cairo. Ba mai mult decat atat, sauditii au oferit si o “spaga” rusiilor anuntandu-i cat se poate de ferm ca Regatul Saudit ar fi in favoarea unui contract prin care Egiptul sa primeasca din Rusia o cantitate considerabila de tehnica de lupta, totul platit imediat de catre sauditi, suma vehiculata ar fi se pare in jurul a 5 miliarde de dolari.
Printul Bandar bin Sultan, cu oferta pe buze…
Scopul vizitei lui Vladimir Putin in Cairo ar fi insa mai putin clar si nu stie exact ce vor sauditii sa transmita presedintele rus catre egiptenii, insa daca tinem cont ca arabii din Golf au aruncat sume imense de bani catre noul regim al generalului El-Sisi, doar pentru al tine la putere, putem presupune ca si viztia presedintelui rus s-ar inscrie tot pe o astfel de logica. Prezenta la Cairo a unui demnitar atat de inalt ar fi si un semnal ca actualul regim este in gratile marilor puteri, iar Fratia Musulmana, care demonstreaza pe strazi de zile intregi, ar putea intelege ca a pierdut meciul.
De partea rusa, Putin si-ar intari imaginea de luptator impotriva islamismului radical atat in Egipt cat si in Siria si de asemenea poate spera sa atraga si Egiptul spre sfera de influenta rusa, sau macar sa nu mai fie fieful exclusiv al americanilor, atata timp cat SUA nu privesc cu ochi foarte blanzi noua putere de la Cairo.
Intre timp insa Rusia face pasi mici spre recastigarea unei oarecare influente in regiune, mai ales daca tinem cont ca si Irakul a tinut partea lui Bashar Al-assad in razboiul civil sirian, sprijinul irakian fiind extrem de important, desi foarte putin vizibil. Legatura terestra intre Iran, principalul sponsor al lui Assad si Siria realizandu-se pe teritoiul Irakului, care nu numai ca a permis ca aceste legaturi sa functioneze, dar s-a implicat direct, asigurand securizarea transporturilor si a granitei comune, chiar cu acceptarea unor pierderi in vieti omenesti in cadrul propriei armate.
…si Vladimir Putin cu zambetul pe buze, susrandu-i printului un „Niet!” cat mai cordial!
Astfel ca table de sah din Orientul Mijlociu este foarte departe de o clarificare de lunga durata. Asteptata victoria a lui Bashar Al-assad in razboiul civil din Siria, concomitent cu succesul fara precedent al Hezbollah-ului in sprijinul aceluiasi Assad, adugat modificarii politicii irakiene, poate duce la crearea unui nou pol de putere in aceasta zona, pol de putere care sa depinda din ce in ce mai putin de Washington si tot mai mult de Moscova.
In acelasi timp China s-a tinut departe de efervescenta din ultimii ani din Africa de Nord, cel putin la nivel oficial, desi investitile chineze in Africa in general si in Africa de Nord in special sporesc in fiecare an, la fel ca si sprijinul acordat de Beijing tarilor din regiune, astfel ca o pacificare/normalizare a zonei este un deziderat foarte, foarte indepartat.
Revenin la Rusia, din motive necunoscute Putin a respins oferta sauditilor, care oferta, spune Ria Novosti, era chiar mai cuprinzatoare si se referea si la situatie din Siria. Astfel se pare ca Arabia Saudita a pus pe masa nu mai putin de 15 miliarde de dolari mita (15 miliarde numai pentru situatia din Siria, Egiptul insemnand alti bani!) catre Moscova sub forma unor achizitii de tehnica de lupta rusesaca, cerand in schimb Kremlinului sa nu mai sprijine regimul Assad. Oferta saudita a fost se pare respinsa cu zambetul pe buze…
GeorgeGMT