Romania Military

Sauditii si Iranul

images

Dupa succesul negocierilor de la Geneva in dosarul nuclear Iranian si dupa ce Washingtonul nu mai are in intentie sa sustina o posibila atacare a Iranului, Arabia Saudita este asteptata ca in curand sa deschida canalele diplomatice pentru discutii cu Teheranul. Ba imposibilul pare sa devina posibil, prin anuntarea, deocamdata pe surse, a unei vizite oficiale a lui Barak Obama in Iran anul viitor…

Desi acest lucru parea de domeniul fantasticului in urma cu doar sase luni, se dovedeste inca o data cat de dependenta de vointa si suportul Statelor Unite sunt tarile din Orientul Mijlociu, in frunte cu cele mai puternice dintre ele: Israelul si Arabia Saudita.

Richard LeBaron, oficial  american de rang inalt in Consiliul Atlantic si fost ambassador in Kuweit, a declarat dupa o vizita in Arabia Saudita: “There is a new phase on US-Saudi relations (…)“During our various meetings with officials, business leaders and experts on the Iranian nuclear deal, many have expressed their dismay with the US position and approach to the Middle East.”

LeBaron a mai spus ca se asteapta ca in urmatoarele luni sauditii sa inceapa discutiile cu omologii lor de la Teheran pe marginea subiectelor sensibile aflate in disputa intre cele doua tari, adugand: “The Saudis and the other gulf states have had diplomatic relations with Iran for many, many years. They never broke their relations when we did. We haven’t been in Iran for 33 years. They’ve had some periods of decent relations; they’ve had some periods of less effective relations.”

In acelasi timp oficialii sauditi au afirmat, in cadrul discutiilor purtate, ca in cazul in care Iranul va atinge capacitatea de a fabrica arme nucleare, Arabia Saudita va apela la SUA sau la alte tari pentru as dezvolta propria arma nuclear, dar in acelasi timp declaratile oficiale ale sauditilor arata ca acordul de la Geneva va deschide calea pentru ca in zona Golfului armele de distrugere in masa sa nu exista niciodata… Aici trebuie sa facem o paranteza si sa spunem ca in 2004 sauditii au finantat o parte din programul nuclear pakistanez cu conditia ca Pakistanul sa puna la dispozitie, la cererea guvernului de la Riad, cateva focoase nucleare impreuna cu rachete balistice purtatoare. Evident aceste informatii sunt neoficiale, dar confirmate din mai multe surse.

Surpinzatoare aceasta atitudine a sauditilor, atata timp cat au cea mai performanta tehnica militara din Golf, resurse financiare nelimitate si una peste alta, conform calculului hartiei cel putin, ar putea sterge cu Iranul pe jos oricand ar avea ei chef. Se pare totusi ca atat sauditii cat si evreii sunt mult mai dependenti de Statele Unite decat lasau inainte sa se inteleaga, iar de indata ce Washingtonul si-a schimbat optica in privinta Teheranului, cei doi aliati s-au trezit cu perspectiva de a fi singuri in fata Teheranului si daca Isarelul nu poate fi banuit ca i-ar fi frica de o confruntarea directa, sauditii se pare ca nu sunt tot asa de increzatori in fortele lor militare.

 

GeorgeGMT

Exit mobile version