Ei bine, daca la inceputul razboiului din Ucraina Parisul nu a fost foarte entuziasmat pentru trimiterea de tehnica de lupta catre Kiev, lucrurile s-au schimbat dramatic in ultimul an si Franta a ajuns una dintre cele mai vocale voci europene intru sustinerea Kievului in fata atacului rusesc.
Recentele luari de pozitie ale presedintelui Emmanuel Macron sunt deosebit de dure la adresa Rusiei, iar Parisul a devenit extrem de transant. Cu ocazia trilateralei de zilelele trecute de la Berlin, acolo unde s-au intalnit: Emmanuel Macron, Olaf Scholz si premierul polonez Donald Tusk, presedintele francez a declarat: “Dacă Rusia va câștiga acest război, credibilitatea Europei va fi redusă la zero. Ce fel de credibilitate va avea Uniunea Europeană la ea acasă, dacă va permite acest lucru? Ce securitate vor mai avea europenii? Credeți că polonezii, lituanienii, estonienii, letonii, românii, bulgarii vor mai avea o secundă de pace? Ce să mai vorbim despre Republica Moldova, care nici măcar nu este membră UE, dar care va fi amenințată instantaneu. Dacă Rusia ar câștiga, viața francezilor s-ar schimba. Nu am mai avea deloc securitate în Europa. Cine s-ar putea gândi, pentru o singură secundă, că președintele Putin, care nu a respectat niciuna dintre limitele și niciunul dintre angajamentele sale, s-ar opri acolo”.
Cele trei tari au declarat public ca Ucraina trebuie sustinuta pe termen nelimitat in fata agresiunii ruse, ceea ce arata o schimbare dramatica, mai ales a Germaniei si Frantei, fata de inceputul conflictului. Cele doua tari europene au ridicat tonul in fata Rusiei si acest lucru ar trebui sa dea de gandit serios Moscovei.
Si desi ajutorul german catre Ucraina este mai mare decat cel francez, nu trebuie uitat ca Franta este singura tara UE membra permanenta in Consiliul de Securitate ONU si singura putere nucleara a Uniunii Europene.
In alta ordine de idei, francezii au trimis Ucrainei bombe ghidate din familia Armement Air-Sol Modulaire (AASM) mai cunoscute si ca HAMMER (Highly Agile Modular Munition Extended Range).
Acest tip de bombe de aviatie este livrat catre Ucraina intr-un ritm de 50 de unitati pe luna incepand cu ianuarie 2024.
HAMMER este similara JDAMului american adica discutam despre bombe clasice de aviatie dotate cu un kit care le ajuta sa planeze spre tinta si care le si ghideaza in acelasi timp.
In cazul AASM discutam despre trei astfel de arme: bombe de 125kg, 250kg si de 1000kg. Kitul consta intr-un dispozitiv de ghidare montat in fata bombei si un dispozitiv montat in spate care asigura si propulsia, daca este vorba despre o arma cu propulsie pe baza unui motor racheta.
JDAM – Joint Direct Attack Munition foloseste un sistem dual de ghidare: inertial/GPS, este lansata din avion si ofera o raza aproximativ 24 km. JDAM ER are o raza crescuta de pana la 72km.
HAMMERul frantuzesc vine insa cu un sistem de ghidaj ceva mai performant, permitand atacarea tintelor aflate in miscare sau a navelor aflate in mars gratie unui sistem de indentificare a tintei. Astfel, bomba are un sistem de ghidare GPS/inertial pentu tinte statice dar i se poate aduaga si un sistem de ghidare IIR sau laser semi-activ pentru a lovi tinte in miscare.
De asemenea, daca se monteaza sistemul Range Extension Kit (REK) – un mic motor-racheta cu combustibil solid, raza de actiune creste pana la 70km, daca arma este lansata de la mare altitudine. Precizia se masoara in metri si aceia foarte putini.
Si avem avem deja confirmarea ca ucrainenii folossesc AASM 250 Hammer pe MiG 29, existand poze care arata aparate ucrainene cu o astfel de arma montata pe pilonul central.
600 de ASSAM vor fi livrate Ucrainei in acest an.
Ceea ce este foarte interesant, dar si mai de luat in seama este schimbarea dramatica a atitudinii Frantei fata de razboiul din Ucraina. Exista o speranta ca Uniunea Europeana se va trezi in sfarsit din somnul dulce al pierzaniei si va reusi cumva sa-si indrepte coloana vertebrala, pentru a le aminti rusilor ca doar iarna l-a oprit pe Napoleon si pe Hitler sa niveleze Imperiul Rus si mai apoi URSS.
Iarna, in cazul francezilor, iarna, americanii si britanicii, in cazul germanilor, dar Rusia ar trebui sa ia aminte ca n-a prea contat militar in fata europenilor de-a lungul istoriei si astazi doar arsenalul nuclear rusesc ar putea tine pipet unei Europe suparata rau pe rusi.
In acelasi timp, Belgia (o tara care nu este nici pe departe o putere militara) isi incordeaza muschi si va trimite in Ucraina – in 2024 – un ajutor in valoare de peste 575 milioane de euro. 300 de vechiule blindate 4×4 Lynx LMV si trei nave vanatoare de mine Tripartite-class (printr-o colaborare cu Olanda), printre altele, iar 2024 este abia la inceput. Cea mai mare parte din suma de mai sus, 373.1 milioane de euro este alocata munitiei necesare frontului ucrainean.
GeorgeGMT