Romania Military

Scurt extras din proiectul de buget al MApN pe 2019

buget MAPN 2019

Mulțumindu-vă pentru sesizări, iaca mai jos principalele ”investiții” avute în vedere în 2019, preluate de aici.

6. POLITICA IN DOMENIUL INVESTITIILOR PUBLICE

Sistemul de prioritizare a investitiilor utilizat la nivelul ministerului este menit sa asigure realizarea si dezvoltarea capabilitatilor necesare Armatei Romaniei in vederea indeplinirii misiunilor incredintate si angajamentelor asumate in context aliat.

Un accent deosebit este pus pe eficientizarea procesului de inzestrare a Armatei Romaniei, precum si pe cresterea gradului de implicare a industriei nationale de aparare in realizarea inzestrarii.

Proiectele de investitii esentiale destinate sa asigure interesele de securitate ale statului roman, stabilite prin Hotararea CSAT nr. 174 din 24 noiembrie 2016 referitoare la masurile de eficientizare a inzestrarii Armatei Romaniei si cresterea implicarii industriei nationale de aparare in realizarea inzestrarii, modificata cu Hotararea CSAT nr.113/2017 aflate in derulare sau in curs de initiere sunt:
1. Transportor blindat pentru trupe 8×8 (TBT 8X8) si 4×4 (TBT 4X4);
2. Autoturisme de teren blindate si neblindate de tip usor – 4×4 (ATBNTU 4X4);
3. Sisteme C4I cu capabilitati de integrare ISTAR;
4. Avion multirol pentru Fortele Aeriene;
5. Vanator de mine;
6. Sisteme de rachete sol-aer cu bataie mare – HSAM;
7. Corveta multifunctionala;
8. Elicoptere.

In conformitate cu legislatia nationala privind achizitiile publice in domeniile apararii si securitatii, pentru urmatoarele opt programe de investitii, a caror valoare estimata depaseste 100 de milioane de euro, Ministerul Apararii Nationale a solicitat si a obtinut aprobarea prealabila a Parlamentului pentru initierea procedurii de atribuire:
1. Transportor blindat pentru trupe 8×8 (etapa 1 – produse de baza si derivate ale acestora neflotabile si, respectiv, initierea etapei a 2-a prin achizitia de servicii de cercetare-dezvoltare pentru realizarea prototipurilor omologate pentru productia in Romania – produse de baza si derivate ale acestora);
2. Sistem de rachete sol-aer cu bataie mare (HSAM);
3. Modernizare masina de lupta MLI 84M;
4. Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bataie mare (MLRS);
5. Corveta multifunctionala;
6. Sistem integrat de arme SHORAD-VSHORAD (Etapa I: componenta SHORAD);
7. Sistem de instalatii mobile de lansare rachete antinava (SIML);
8. Sisteme C4I cu capabilitati de integrare ISTAR;
9. Platforme de transport auto, multifunctionale – pe roti (etapa I);
10. Modernizarea aeronavelor IAR-99 in configuratia IAR-99 Super Soim.

La acestea se adauga programele aprobate de CSAT prin „Planul de inzestrare al Armatei Romaniei” (PIAR) care sunt in derulare, precum si cele care au initierea prevazuta in perioada 2019-2021. Dintre acestea, se evidentiaza initierea programului de inzestrare „Tanc principal de lupta”, a carui prima etapa se are in vedere a fi realizata in cadrul programului OMBT – Leo2 derulat de Agentia Europeana de Aparare (EDA) si a programului de inzestrare „Sistem obuzier cal. 155 mm autopropulsat pe senile”, care impreuna cu alte achizitii vor conduce la onorarea angajamentului asumat in iulie 2017.

Concretizarea proiectelor de investitii nominalizate va permite cresterea capacitatii operationale a unor structuri ale Armatei Romaniei si indeplinirea misiunilor ce-i revin in conformitate cu planurile la nivel aliat si national, ceea ce impune pregatirea si dotarea adecvata a fortelor participante, in conformitate cu cerintele misiunii si standardele NATO, in volum complet, intr-un timp foarte scurt si cu toata responsabilitatea institutiilor implicate.

La acestea se adauga proiectele de investitii necesare modernizarii/reconfigurarii infrastructurii militare si asigurarii de facilitati locative – inclusiv prin proiectul Locuinte pentru militari. De asemenea, se are in vedere reabilitarea  infrastructurii spitalicesti din reteaua sanitara proprie, atat in scopul asigurarii asistentei medicale a personalului armatei si a cadrelor militare in rezerva si in retragere, cat si pentru asigurarea capabilitatilor medicale necesare in situatii de criza si razboi.

”Noutatea” ar fi demararea unui program prin EDA, începând cu 2019, având ca finalitate achiziția unui tanc principal de luptă – probabil Leopard 2 și a unui obuzier autopropulsat de 155 mm.

Câteva cuvinte despre ”Optimisation of the Main Battle Tank Capability in Europe with initial focus on Leopard 2 (OMBT-Leo2)”, sper că stați bine cu engleza, dacă nu Google are un program gratuit:

Alte detalii aici.

În timp ce Leopardul va fi un program european, despre obuzier nu ni se spune mare lucru. Așa că european sau american, nu știm încă.

pzh 2000

Paladin

 

Agilis s-ar putea să primească în sfârșit finanțare având în vedere ce ni se spune aici: ”initierea etapei a 2-a prin achizitia de servicii de cercetare-dezvoltare pentru realizarea prototipurilor omologate pentru productia in Romania – produse de baza si derivate ale acestora.”

În rest, nimic nou sub soare, ar trebui să ne așteptăm după votarea bugetului, propusă pe 15 februarie, la reîncălzirea ciorbei corvetelor și a bateriilor de coastă. Ah, și văd că persistă vânătoarele de mine, sper să se lipească de programul olandezo-belgian.

Shorad/VShorad, rămân aprobate de Parlament și… cam atât.

Mă rog, hârtia suportă orice… Măcar știm ce vrea MAPN-ul.

Nicolae Hariuc

P.S. Eu tot aștept restul de F16…

 

Exit mobile version