Aflam din HotNews, articol care poate fi citit integral aici, ca avem in sfarsit un plan de inzestrare pentru Fortele Navale Romane. Am preluat direct comentariul lui AlexandruP (Multumesc!) care a rezumat excelent „planul”, ca sa avem un (nou) prilej de dezbatere. Deci, asadar si prin urmare, pentru următorii ani, din punct de vedere al navelor, România ar urma să aibă așa:
- 2 nave OPV/Corvete noi (cu sanse mari pentru modelul Sigma, ramane de vazut daca 10514 sau una din versiunile mai mici, cum este 9113), se pare ca tot cu armament american;
- 2 fregate T-22 modernizate și înarmate cu armament si senzori americani;
- 3 Nave Purtătoare de Rachete (NPR) modernizate cu rachete NSM;
- 2 vanatoare de mine de clasa Sandown cu subsistemele autonome aferente (am adaugat eu);
- două nave vedetă noi pentru scafandri și noi nave remorchere.
La aceste se vor adăuga și navele vechi: Fregata Mărășești, două corvete vechi din clasa Tetal-II, precum și restul de nave îmbătrânite și aflate și acum în uz.
Planul pe următorii ani pentru Forțele Navale mai include și:
- două noi elicoptere scumpe și specializate pe lupta anti-navă realizate în colaborare cu Airbus;
- diverse sisteme de drone aeriene, dar și marine;
- vehicule amfibii de asalt pentru pușcașii marini;
- baterii de coastă cu rachete anti-navă NSM;
- precum și o mega-achiziție de peste 2 miliarde de euro de 2 submarine clasa Scorpene, de la francezii de la Naval Group, aceeași companie cu care s-a dat chix în contractul corvetelor.
Ma rezum sa aplaud abordarea „problemei” din perspectiva armamentului & senzorilor (inclusiv sistemul centralizat de comanda – CMS – Combat Management System) si nu a platformelor: adica armament si senzori & CMS care provin de la aliatul strategic, SUA.
In plus, avem aici o abordare foarte „prietenoasa”, din punct de vedere al efortului bugetar care, in cazul FNR era oricum cel mai sarac dintre toate ramurile armatei romane. Planul mi se pare realist si, in umila mea opinie, o excelenta solutie de moment (stop-gap ca s-o dam si pe engleza) care satisface nevoile Romaniei la Marea Neagra.