Romania Military

Se inalta tot mai multe ziduri!

In 1989  am crezut ca demolarea zidului din Berlin reprezinta finalul definitiv al Razboiului rece si omenirea a facut un pas enorm pe calea pacii si libertatii. Se pare ca melodia lui Pink Floyd „Another brick in the Wall”, care rasuna peste tot, semnificand biruinta, deja a fost uitata. Cam asa s-au dus si iluziile noastre cu revolutia.

Acum nu mai e la moda „breaking the wall” ci „”building the wall”.

Asist cu uimire cum Donald, presedintele ales al SUA, a facut o mare promisiune electorala: sa construiasca un zid la granita cu Mexicul. Pentru mine acest zid are o valoare simbolica la fel cum a avut  cel din Berlin.

Cand tara considerata de noi ca cea mai democrata si un adevarat model incearca sa se apere cu un ZID in noul mileniu, in epoca internetului, cand betonul  devine un mijloc de protectie al SUA, cred ca iar am uitat lectiile istoriei.

In mass media singurele discutiile despre zid sunt  cat e de inalt, trainic, cat costa si cine il va plati.

Spre surprinderea mea am aflat ca in prezent sunt 65 tari, deci 1/3 din total, care folosesc zidurile sau gardurile pentru protectia teritoriului. In 1989 numarul de tari care foloseau astfel de protectie era de numai 16. Deci incotro am luat-o ? Poate nu a fost decat un moment de euforie.

Zidul este una din cele mai importante constructii de aparare din istoria omenirii. Aproape fiecare civilizatie a folosit aceast sistem defensiv in primul rand ca sa se izoleze de vecini sau invadatori. Primele ziduri de aparare (nu in jurul oraselor) apar acum 4000 de ani in Sumer, avand o lungime de 250 km, intre Eufrat si Tigru.

Zidul chinezesc probabil cea mai mare constructie din istoria omenirii, are si el 2200 de ani si a avut in perioada de maxim, peste 21 000 km.

Au urmat grecii, romanii si bineinteles zidurile de aparare ale cetatilor. Jerihonul are aproape 9000 de ani, iar povestea daramarii zidurilor de 5 m prin sunetul trompetelor a ajuns in Biblie.

Lista include aproape toate cetatile. Toate s-au aparat si in final au fost cucerite.

Globalizarea ar fi trebuit sa insemne disparitia oricarei bariere comerciale si o libera circulatie, desiintarea celor din beton sau sarma ghimpata. Valul de migranti si refugiati, tensiunile intre tari vecine, au adus iar la moda Zidul.

Cele mai cunoscute ziduri sau garduri de frontiera din lista:

Ziduri/garduri in lume

SUA -Mexic 3200 km, India-Bangladesh 3268 km, Ucraina-Rusia 200 km, Turkmenistan-Uzbekistan 1700 km, India – Burma 1624 km,  China – Coreea de Nord 1416 km, Arabia Saudita – Irak 900 km, Uzbekistan – Kirghistan 900 km, Iran-Pakistan 700 km…

U.S. – Mexic

Fasia Gaza-Israel

Vecinii unguri au construit 175 km la granita cu Serbia si 41 km cu Croatia. Acum il dubleaza pe cel cu Serbia si monteaza senzori

Ceuta

Probabil ca aceste bariere arata dorintele  locuitorilor unor tari de a-si pastra identitatea, linistea si siguranta, indiferent de masurile luate. Nu stiu cat sunt de eficiente, oricum pe termen lung nu pot constitui o solutie viabila. Globalizarea a adus si sentimente de frustrare, populatii intregi simtind ca isi pierd identitatea, cultura, traditiile si locurile de munca.

Pe acest fond au aparut curente si partide nationaliste, unele chiar extremiste.

 

In afara de ziduri, sunt folosite si altfel de bariere, cele comerciale.

Trump a anuntat intentia de renuntare la tratatul de liber schimb NAFTA (North America Free Trade Agreement), incheiat cu Mexic si Canada si posibilitatea de a nu ratifica TPP  (Trans Pacific Partnership), un alt acord de comert liber intre 12 tari din zona Pacificului (cu exceptia Chinei).

TTIP  (Transatlantic Trade and Investment Partnership), acordul intre UE si SUA se afla inca in faza de negociere cu sanse mici de ratificare.

In plus, Trump a promis in campania electorala ridicarea taxelor de import pentru produsele din China la 45%, desi aceste taxe sunt reglementate prin intelegeri in cadrul WTO  (World Trade Organization).

Poate nu intamplator una din primele intalniri dupa alegeri a lui Trump a fost cu Nigel Farage.

De curand Victor Orban a anuntat ca a fost invitat de Trump pentru o vizita oficiala si cum spune chiar el, asta dupa o lunga perioada cand a fost considerat de administratia Obama o oaia neagra.

Orban devine unul din liderii nationalisti aflat in relatii bune cu Rusia si probabil in curand cu USA.

Cum barierele au si porti de trecere bine controlate, Erdogan a amenintat ca va deschide frontiera cu Bulgaria pentru cei 3 milioane de refugiati, ca urmare a deciziei Parlamentului UE de a sista negocierile e aderare a Turciei la UE.

 

In aceasta situatie complicata, mai este si Rusia care agita batul prin toate gardurile. Sloganuri similare se aud in multe tari: Sa facem America (Rusia, UK, Turcia, Ungaria ..) Mare din nou !

Englezii au votat iesirea din UE si cum sunt insulari nu au nevoie de un zid la ei, ci finanteaza unul la terminalul de camioane din Calais.

E posibil sa vedem din ce in ce mai multe bariere atat pe granite cat si in mintile oamenilor politici.

Oricum, stiind ca multi din ei actioneaza prin mimetism politic, cred ca exemplele date de SUA si UK se vor multiplica in multe alte tari.

Incotro merge lumea, catre un zid ?

 

In final o sa il citez pe Isaac Newton :

„Oamenii sunt singuri deoarece construiesc ziduri în loc de poduri.”

Grigore Leoveanu

Surse :

https://en.wikipedia.org/wiki/Border_barrier
http://www.migrationpolicy.org/article/borders-and-walls-do-barriers-deter-unauthorized-migration
http://www.dailymail.co.uk/news/article-3205724/How-65-countries-erected-security-walls-borders.html

Exit mobile version