NATO a aprobat un plan de rezerva pentru Romania
Dintre tarile NATO, statele baltice si Polonia au mai elaborat asemenea planuri.
- Ce inseamna „plan de rezerva”?
Planul de rezerva se mai numeste si plan de continuitate.
El este realizat pentru a asigura continuarea unei activitati, in cazul in care o organizatie – fie o companie, fie o tara – este afectata puternic de o pierdere cauzata de un dezastru natural, de un act terorist sau chiar de o criza economica. Includem aici distrugeri de cladiri, pierdera unor informatii esentiale, sau pierderea unor angajati.
Astfel, acea organizatie trebuie sa gaseasca solutii rapide de inlocuire a acestor pierderi.
Sa pornim de la un exemplu simplu: o retea de computere. Daca entitatea respectiva, statala sau comerciala, se bazeaza pe serviciile unui singur administrator de retea, scenariul va lua in calcul pierderea respectivului angajat cu toate consecintele negative.
O posibila solutie dupa aprobarea planului de rezerva ar fi ca acea organizatie sa instruiasca alti angajati pentru a deveni administratori de retea, astfel incat functionarea respectivei retele sa nu fie perturbata, iar organizatia sa isi poata continua activitatea.
Acceptarea de catre Alianta a necesitatii unui plan de contingenta pentru Romania poate insemna mai multe lucruri in acelasi timp.
In primul rand poate fi semnalul ca situatia din zona noastra poate degenera, prognoza de securitate fiind macar rezervata daca nu negativa de-a binelea
Mai poate insemna – in acelasi timp – ca tara noastra ar putea deveni importanta, prin prisma situatiei din Ucraina, cu privire la Basarabia – Transnistria. O „importanta” cu totul de nedorit!
Si ar mai putea sugera ca pozitia noastra in aceata zona, inconjurati de tari pro-ruse, este precara tocmai datorita influentei ruse in Serbia, Bulgaria, Ungaria, Austria s.a.m.d.
Ce prevede exact acest plan nu vom afla prea curand, dar una dintre masurile pe care NATO ar trebui sa le ia in considerare urgent, ar fi intarirea capacitati de supraveghere in zona Marii Negre, atat naval cat si aerian, capitol la care Romania sta efectiv pe un mare zero, posibilitatile noastre la MN fiind pur de parada, dar fara nici o forta reala de combatere a unui inmaic real, sau macar de supraveghere a acestuia.
PS Ar fi extrem de interesant sa putem citi acest plan pentru ca astfel ne-am putea da cu presupusul, in cunostinta de cauza, cam care ar fi pericolele pentru noi, care este importanta Romaniei in ochii NATO si care sunt slabiciunile noastre cele mai…slabiciuni! Ar fi cu adevarat o lectura de seara desosebit de antrenanta!
GeorgeGMT