Dupa numararea voturilor din 300 de sectii de vot – din totalul de 382 – tabara anti-UE conduce cu 51,73%, in timp ce „unionistii” au doar 48,23. Sunt sanse mari ca restul de 82 de sectii de vot sa nu schimbe prea mult datele problemei.
Deocamdata lira sterlina a avut o cadere dramatica, ajungand in doar cateva ore la nivelul din 1985 – 1,35$, in timp ce scotietii ameninta cu un nou referendum pentru independenta si ramanerea in UE. Si Gibraltarul a anunutat ca are in vedere o astfel de solutie.
Principala cauza a acestui vot este una cu totul artificiala, prosteasca si creata de politrucii Majestaii Sale: imigratia! Asta in conditiile in care Regatul Unit este burdusit de negrii, indieni, arabi si altii ca ei, dar britanicii s-au speriat de est-europenii albi si crestini, care est-europeni au venit acolo sa munceasca, asta in timp ce „politia Sharia” a aparut deja in orasele britanice…
Guvernul porstului de Cameron culege acum ce-a semanat in campania electorala, campanie centrata pe o falsa problema a imigratiei si sustinuta cu amenintarea organizarii unui referendum. Desi intre timp Cameron s-a inzdravenit la cap (totul a fost de fapt doar o manevra politicianista de prost gust), bumerangul l-a atins odata ce l-a aruncat.
Din punctul Romaniei de vedere lucruile nu sunt deloc dramatice, principalul „pierzator” fiind Marea Britanie, dar odata ce Londra nu va mai avea un cuvant de spus in UE, tabara pro-germana/pro-rusa va castiga teren, asadar probleme vor fi la nivel politic, dar din punctul de vedere al securitatii, Regatul ramane membru NATO.
Si, pana la urma, avem de invatat inca o lectie: sa nu lasi niciodata deciziile importante pe mana politrucilor, fie ei de Dambovita sau de Tamisa, pentru ca intotdeauna politrucul va fi prost, mizerabil si va avea in vedere doar interesele sale meschine pe termen scurt.
Daca Marea Britanie ca iesi din UE va fi de fapt doar o iesire partiala si doar la nivel politic, cel mai probabil Londra va negocia si semna destul de repede o serie de intelegeri cu Bruxellsul (de fapt englezii vor fi acum mult mai vulnerabili la negocieri, ei venind de aceasta data cu mana intinsa!), intelegeri care vor mentine de facto – fie si partial – Regatul in UE, dar de aici incolo Marea Britanie s-ar putea sa se indrepte cu pasi repezi spre o secesiune pe care tocmai apartenenta la UE a blocat-o in cazul Scotiei. Sa nu uitam ca unul dintre principalele argumente ale unionistilor scotieni a fost tocmai faptul ca o separare de UK va duce Scotia in afara Uniunii. Argument intens folosit si de Londra, asta ca sa vedem cat de perfizii sunt alegatori englezi.
Va fi foarte interesant de vazut rezultaul referendumului pe provincii, sa vedem cum au votat galezii, scotienii, cei din Gibraltar.
Deocamdata se pare ca scotienii si galzei au votata masiv pro-UE, practic intreaga Scotie este pro-europeana.
PS Normal ar fi acum ca Parisul sa-si dreaga vocea si sa devina ceea ce fost mereu de la Revolutia Franceza incoace: o contrapondere serioasa in fata incercarilor de hegemonie ale Berlinului si ale Rusiei.
Franta TREBUIE sa-si schimbe radical atitudinea si sa devina EA centrul de acretie a Uniunii Europene!
Surse: the telegrah.co
GeorgeGMT