Anunțul a fost făcut de nimeni altul decât de cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite, Donald Trump iar aparatul se va numi – F 47…
Contractul a fost semnat pe 21 martie, compania caștigătoare fiind desemnată Boeing. În urma anunțului Boeing a avut o creștere a prețului acțiunilor de 5%, în timp ce Lockheed a “căzut” cu 6%. Ar fi de adus aminte că Northrop Grumman s-a retras din competiție în 2023.
Programul a fost lansat în 2015, iar în septembrie 2020 Pentagonul a anunțat că a fost efectuat primul zbor al unui demonstrator al NGAD.
Pe de o parte, în vara anului trecut Secretarul Forțelor Aeriene americane, Frank Kendall, anunța că programul NGAD face o mică pauză și intră la reevaluare pe baza mai multor considerente: prețul per unitate estimat considerat a fi prea mare, dezvoltarea insuficientă a anumitor tehnologii, o îmbunătățire a integrării sistemului “loyal wingman”.
În același timp, US Air Forces argumenta că nu dispune de suficiente fonduri pentru NGAD, achiziția B-21 Raider, menținerea la zbor a flotei de F 22 Raptor și dezvoltarea LGM-35 Sentinel, o rachetă ICBM destinată să înlocuiască cele +400 de rachete Minuteman III. Ce s-a schimbat între timp nu știm, dar deocamdată prețul estimat al viitorului avion de generația a VI-a se învârte tot în zona a 300 de milioane de dolari per bucată. Deocamdată…
Pogramul ințial prevedea construirea a 200 de unități, avioane destinate să înlocuiască F 22 Raptor. Mai trebuie spus că NGAD nu este un simplu avion ci o suma de sisteme aflate în dezvoltare: noi senzori, noi sisteme de comunicații, noi sisteme de armament etc și că acestea trebuiesc și ele dezvoltate. Avionul va fi pilotat și va trebui să fie compatibil și cu programul american Collaborative Combat Aircraft (CCA), adică tot un fel de “loyal wingman”: un avion pilotat care să controleze parțial mai multe aeronave de lupta fără pilot dotate la rândul lor cu rachete și muniție aer-sol.
Mai știm, conform lui Donald Trump, că de câțiva ani s-au efectuat zboruri cu cel puțin un prototip la scară 1:1 al viitorului NGAD.
Și am mai aflat că Boeing a catigat contractul în valoare de 20 de miliarde de dolari pentru dezvoltarea viitorului aparat de generația a VI-a, Lockheed Martin înregistrând a doua înfrângere grea, după ce și US Navy a eliminat LM din competiția pentru NGAD – F/A-XX.
Acum se poate naște o întrebare, cum Boeing a câștigat contractul pentru Forțele Aeriene și a rămas în competiția Marinei alături de Northrop Grumman, are Boeing capacitatea să dezvolte în paralel două avioane de generația a VI-a, chiar și înrudite dpdv tehnologic, sau Northrop a scăpat în câștigător pentru Marina, iar Lockheed Martin este mare înfrântă a programului NGAD?
Oricum, succes pentru Boeing și mare nevoie avea de el, mai ales dacă ținem cont de faptul că n-au mai proiectat un avion de lupta de foarte mult timp, dar poate acesta este momentul când marea companie din Seattle, care a făcut istorie în lumea aviației mai mult decât multe alte companii luate împreună, își va reveni din coșmarul pe care îl trăiește de câțiva ani.
Foarte interesant este și faptul că generalul David Allvin, Șeful Statului Major al US Air Forces a declarat că avionul va deveni operațional în următorii patru ani.
Slugarnicia domnului Hegseth incepe pe la minutul 4:40
Avem așadar F 47, lansat de al 47-lea președinte al Americii, plus slugărnicia grețoasă a domnului Pete Hegseth, secretarul american al apărării, in condițiile în care actuala administrație n-are nici în clin, nici în mânecă cu programul NGAD…
Dar de la vorbe la fapte mai rămâne să vedem.
GeorgeGMT