Romania Military

Serbia a primit 4 MiL Mi 35M

mi 35m serbia

Sarbii si-au prezentat de curand noile elicoptere primite din Rusia, vorbim aici de patru aeronave Mil Mi 35M si trei Mi 17V-5, plus inca doua Mi 17 primite in 2016. Contractul prevede achizitia a sapte Mi 35M.

Si cele noua elicoptere Airbus H 145M contractate au sosit in tara, sarbii fiind deja in curs de dotare a acestora cu arme local construite (mitraliere calibrul 12,7 mm si lansatoare PRND calibrul 80 mm).

In plus, Belgradul are in plan si achizitia din Rusia a 30 de tancuri T 72, plus 20 de vehicule de cercetare BDRM 2.

In discutiile dintre cele doua tari a aparut si apararea anti-aeriana, nu la nivel de S 300/S 400 (probabil prea scumpe pentru Serbia, dar se discuta intens despre Buk si Tunguska, sisteme cu raza scurta si medie.

Si daca tot vorbeam zilele trecute de “oglinda”, pare ca programele de dotare recent demarate de sarbi ii au in vedere pe unguri, nu pe noi, de altfel presedintele Serbiei a declarat ca tara sa trebuie sa tina pasul cu Ungaria si Bulgaria nu cu Romania, de unde se poate intelege ca Belgradul are griji in privinta celor doua tari si nu a Romaniei.

Astfel, Serbia poate alinia sapte MiL Mi 35M, dublate de multirolul MiL Mi 17V-5, care si el poate trage cu rachete ghidate AT sau cu PRND-uri, triplate de H 145M, inarmat mai usor si toate adaugate flotei de Aérospatiale Gazelle.

La avioane de lupta, Serbia a ajuns deja la un total de 14 aeronave MiG 29, sase bucati primite din Rusia, patru din Belarus si, desi aeronavele donate sunt in varianta clasica, au inca suficienta resursa de zbor, ele urmand un program de modernizare nu foarte ambitios dar care le va permite sa execute misiuni variate.

14 MiG 29 inseamna o escadrila si, orice s-ar spune, sunt avioane care pot, intr-un anumit context, sa puna probleme oricarui atacator de rasa maidanez-pekineza ? …

Pe de alta parte, elicopterele de atac sunt o arma a dracului de scumpa, nu oricine si-o poate permite, mai ales in cazul tarilor mai mici, dar se vede treaba ca lucrurile evolueaza in zona Europei de Est, astfel Cehia a facut prima pasul, cumparand  patru AH-1Z Viper si opt UH-1Y Venom, care si Venomul stie oleaca de bataie, fiind un multirol veritabil, la fel ca si Mi 17V-5 rusesc.

Ungurii trag si ei de H145M si H 225M, ultimul fiind unul de transport in care poti inghesuii unele chestii mai rele, dar ala micu’ poate agata si rachete AT sau PRND-uri, dupa cum vedem ca au facut sarbii.

Romania inca nu s-a hotarat, discutia cu Bell despre 21 de Viper si 24 de Venom trenand de ceva vreme, urmeaza sa vedem daca lucrurile se vor inviora putin anul acesta sau mai ramane sa asteptam vesti. Desi la sumele vehiculate pentru 45 de Bell-uri cred ca vom mai avea de asteptat, sistemele de aparare anti-aeriana parand in acest moment ca fiind prima noastra urgenta si nu ma refer aici la Patriot.

P.S. Partea buna este ca si Boeing, cu al sau AH 64E Apache, sta cu ochii pe Bucuresti si spera la o evaluare corecta a ofertelor. Asadar, daca va fi, vom avea cel mai probabil o maciuceala intre Boeing si Bell, Airbus cu Tiger nu cred sa fie nici macar luata in considerare.

GeorgeGMT

Exit mobile version