Romanii vechi, istoria noastra!

This entry is part 1 of 27 in the series Romanii vechi. Istoria noastra

Astazi RomaniaMilitary.ro incepe o noua serie de articole istorice, despre adevarata istoria a Romaniei si a romanilor, despre importanta lor in Istorie. Aceste articole nu au un scop revansard, ci dimpotriva dorim doar sa publicam istoria asa cum a fost ea, departe de influentele politice, departe de „istoria de curte”.…

Continue reading

Romanii Vechi. Istoria Noastra! Cadrilaterul – Cea mai veche tara romaneasca

This entry is part 2 of 27 in the series Romanii vechi. Istoria noastra

Episodul II: Cadrilaterul istoria celei mai vechi tari romanesti V. Pârvan spunea: ,,Dintre ţările care alcătuiesc România de azi, Dobrogea este cea mai veche ţară română. Cu mult înainte ca dacii din Dacia să se facă romani, dacii din Dobrogea au început să vorbească latineşte, să se închine ca romanii…

Continue reading

Romanii vechi. Istoria noastra – Epopeea primilor vlahi

This entry is part 3 of 27 in the series Romanii vechi. Istoria noastra

Episodul III – Dinastia Asăneştilor – Epopeea primilor vlahi   Veliko Târnovo – monumentul dedicat ţarilor bulgari din dinastia Asăneştilor Auzim deseori dispute variate pe seama importanţei unor date din istoria comună a poporului nostru, însă o perspectivă generală asupra a ceea ce s-a întâmplat în trecut ne-ar ajuta să înţelegem că…

Continue reading

Romanii vechi. Istoria Noastra. Carpatii Nordici – istorie romaneasca

This entry is part 4 of 27 in the series Romanii vechi. Istoria noastra

Episodul IV –  Carpatii Nordici Carpatii Nordici, din Bucovina pana in indepartata Moravie, pastreaza inca urme de civilizatie lasate de daci, apoi de pastorii valahi veniti in aceasta zona. Aceste rude mai indepartate ale noastre sunt foarte putin cunoscute, desi, hutulii, boikii, lemkii, goralii, rusini sau valahii de aici pastreaza…

Continue reading

Romanii vechi. Istoria Noastra

This entry is part 5 of 27 in the series Romanii vechi. Istoria noastra

Episodul V – Românii sau “Romanii de răsărit”   1. Rădăcinile Zorii istoriei scrise i-au surprins pe înaintaşii înaintaşilor noştri în cetăţile de piatră ale Carpaţilor şi Balcanilor, în bogata vale a Dunării şi de-a lungul marilor râuri care, spre Soare-Răsare, îşi călătoresc undele spre primitorul Pont Euxin. Generaţie după generaţie, au…

Continue reading

Romanii vechi. Istoria noastra!

This entry is part 6 of 27 in the series Romanii vechi. Istoria noastra

Episodul VI: Ucraina sau drama românilor de la margine     Teritorii anexate Ucrainei/ teritorii cu tendinte centrifuge 1. Reţetele rusificãrii Beneficiind de experienţa acumulată de înaintaşii săi, Petru I cel Mare (1696-1721 ţar, 1721-1725 împărat), Ana Ivanovna (1730-1740), Ecaterina a II-a cea Mare (1762-1796) şi Pavel I (1796-1801), în deznaţionalizarea…

Continue reading

Romanii vechi. Istoria noastra! Goralii – poporul pierdut

This entry is part 7 of 27 in the series Romanii vechi. Istoria noastra

Episodul VII: Goralii   In Zakopane, o celebra statiune din Polonia traiesc romani care au emigrat acolo in urma cu sute de ani. In pofida trecerii timpului, goralii, una dintre cele mai putin cunoscute grupari romanesti, nu si-au uitat obiceiurile. Goralii din Polonia traiesc azi in jurul oraselor Zywiec (cu…

Continue reading

Romanii vechi. Istoria noastra! Romanii din Pocutia

This entry is part 8 of 27 in the series Romanii vechi. Istoria noastra

Episodul VIII: Totul despre romanii din Pocutia     POCUŢIA, DESPRE CARE în anii de şcoală reţinem doar că se află acolo unde harta se agaţă în cui (triunghiul dintre Maramureş şi Bucovina), este o regiune istorică, astăzi constituind partea de sud a regiunii Ivano-Francovsk din Ucraina (imagine). În Pocuţia se…

Continue reading

Romanii vechi. Istoria noastra – Romanii de la est de Nistru, Bolhovenii si Brodnicii

This entry is part 10 of 27 in the series Romanii vechi. Istoria noastra

Episodul  X:  Bătălii uitate în istoria românilor: râul Kalka 1223     Poate unii vor crede că glumesc vorbind în contextul bătăliei de la râul Kalka (1223) despre asocierea românilor la acest eveniment. Vorbim despre o mare bătălie care a însemnat, prin înfrângerea ruşilor, un important recul din istoria lor,…

Continue reading