Romania Military

Sfarsitul Nabucco? Ce ar insemna asta pentru Romania ?

Consortiul care exploateaza campul Shah Deniz, din Marea Caspica, urma sa ia o decizie privind ruta prin care va exporta catre Europa gazele extrase

In competitie erau gazoductul TAP (Trans Adriatic- prin Turcia, Grecia, Albania, cu traversarea Adriaticii si punct terminus pe coasta Italiei) si Nabucco (acum in forma Nabucco West, de doar 1329 km, fata de cei 3893 km initiali, pornind din vestul Turciei si continuand pe vechea ruta a proiectului).

Decizia era asteptata pentru data de 30 iunie dar bursa zvonurilor a inceput sa se miste. Cotidianul austriac Die Presse a publicat informatia, preluata pe surse, ca decizia a fost luata in favoarea TAP, factorul hotarator fiind presiunea britanicilor de la British Petroleum pentru varianta adriatica.

Ce inseamna asta pentru Romania, daca se vor confirma zvonurile? Pierderea unor taxe de tranzit si perpetuarea, cel putin cativa ani, a dependentei de gazele rusesti.

 

Ce am putea face ?

Trebuie sa evitam caderea in fatalisme si, in special, sa evitam imbecilismele de tipul: “Vedeti ce patim daca nu ne punem bine cu rusii?”

Trebuie sa ne fie clar ca ei au fost si sunt cel mai periculos adversar al Romaniei din ultimii 200-250 de ani si ca dependenta de ei, ca resurse naturale sau printr-un ridicat nivel al schimburilor economice, ne face vulnerabili in fata miscarilor Moscovei.

 

Proiectul AGRI.

Nu se mai stie in ce faza este, probabil in faza studiilor de fezabilitate. Proiectul trebuie impins inainte dar trebuie aduse in compania de proiect firme americane cu greutate pentru ca Romania, Georgia, Azerbaidjan si Ungaria nu au greutatea necesara, financiara si politica, pentru a sprijini cu succes un astfel de demers. Mai mult, nu avem nicio certitudine ca Ungaria n-o va coti daca va primi reduceri la gazele rusesti.

 

Exploatarea gazelor din Marea Neagra.

OMV si Exxon au gasit un zacamant important (zic ei) dar nu trebuie sa ne oprim aici ci trebuie continuate concesiunile de perimetre in Marea Neagra. E important ca sa gaseasca si altii gaze pentru a nu oferi OMV-ului o pozitie prea puternica la negocierea preturilor, redeventelor si taxelor.

 

Gazele de sist.

Trebuie trecut peste circul ecologisto-gazpromist al manifestatiilor anti exploatare si demarate in forta prospectiunile si, ulterior, extractia. Un oficial al Romgaz spunea, zilele trecute, ca au gasit gaze de sist, in Transilvania, inca de acum 17 ani, ca au derulat niste teste de fracturare cu gel dar nu detineau tehnologia necesara. Prin urmare, daca au exploatat gaze de sist sau gaze de carbune, au facut-o doar intamplator.

 

Reorientarea productiei de energie electrica.

Ma refer aici la accelerarea constructiei reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda si a centralei de la Tarnita (prima nu merge fara a doua) si la evitarea construirii de centrale electrice pe gaz. Acestea, cate exista, sunt necesare pentru echilibrarea sistemului energetic, cand pica vantul si se opresc eolienele, pentru ca pornesc la cheie, dar nu trebuie sa constituie un producator de baza de energie.

 

Multiplicarea conexiunilor cu tarile vecine, pentru derularea exporturilor de energie electrica si gaz.

 

Chiar daca, pentru o perioada, ratarea proiectului Nabucco ne incurca, nu e o catastrofa  si, daca ne jucam cartile inteligent putem ajunge in pozitia de lider energetic regional, fara a mai depinde de ce se intampla in Turcia, Iran, Irak sau alte tari de pe traseul Nabucco.

Eroul Bula 

Exit mobile version