SIG-553 la cercetas parasutist
Sau cel mai bun AK e… elvetian:
Cu toate ca am promis sa ma abtin de la alte AK-uri, iata inca unul,.. care de fapt nu e AK (deci promisiune tinuta), desi aproape ca arata si functioneaza ca unul! Este nisa cea mai de sus, calitativ vorbind, pentru cei care cauta ceva in stilul AK, desi nu e neaparat la concurenta cu RK-95 Tp/Valmet si Galil Ace.
SIG SG-553/LB (denumit local Stgw 04) – conceput pentru parasutisti si forte speciale – si cu derivatul in 7,62x39mm SG553R par destul de interesante, fiind si arme destul de mature. SIG-553 il avem si noi in dotare la Detasamentul de Cautare Salvare in Lupta (DCSL) dar si fortele speciale poloneze, franceze, germane… lista e lunga.
Pretul este de asemenea interesant, pentru piata civila americana fiind oferita varianta SG 553 RP in serie mica, la doar 2650$ bucata, dar se pare ca au existat oferte pentru varianta pistol la 3792$(sau chiar mai sus). Pretul este superior unui Beryl (1650$), sa nu mai vorbim de ultimele variante de AK care se invart la 1000$, dar inferior CZ-805 Bren (la 3200$ initial).
Familia de arme SG (Schweizerische Industrie Gesellschaft) SIG-550 este urmasa SIG-540, dezvoltata in anii ’70 ai secolului trecut si bazata pe un mecanism similar cu AK-47 (piston cu cursa lunga operat cu gaz si cui percutor cu zavorare prin rotire), dar in calibrul 5.56x45mm NATO. Datele de mai jos se refera la SIG-550 si sunt extrase in majoritate de pe Wiki (existand putine alte referinte pentru aceasta arma, in afara paginii producatorului), cu mici diferente specificate in cazul SIG-553.
Variante SIG-550
Mecanismul de tragere este actionat prin percutie iar selectia modului de tragere se face cu ajutorul unui selector aùbidextru cu 4 pozitii: „S”—safe, „1”—singur foc, „3”— rafala de 3 lovituri si „20”—foc automat. Tragaciul, cu o forta de declansare de aprox. 35N, este gazduit intr-un inel de protectie care poate fi rabatat la stanga sau dreapta pentru a permite actionarea tragaciului chiar si cu manusi de iarna.
Arma poate primi incarcatoare de 30 (cantarind 110g), 20 (la 95g), 10 sau 5 cartuse, modelul standard fiind din polimer translucid.
Un dispozitiv de tip inchizator “deschis” (open bolt) blocheaza ansamblul tijei portinchizatorului (bolt carrier assembly) dupa ce a consumat ultimul cartus din incarcator si este eliberat prin ridicarea parghiei de prindere a inchizatorului aflata pe partea stanga a cutiei mecanismelor, in timp ce pentru stangaci eliberarea se poate face prin tragerea scurta spre inapoi a manerului cauciucat de armare.
SG-550 are patul din schelet tubular pliabil pe partea dreapta a capacului cutiei mecanismelor si un bipod din aluminiu care se pliaza in canelurile inferioare ale aparatorii mainii, blocabil in pozitie de o clema care se agata intr-o opritoare de plastic pe aparatoare mainii, iar scoaterea din pozitie se face prin tragere ferma si plierea cu blocare cu ajutorul unui buton de prindere.
Un mic minus este inexistenta unui pat ajustabil, astfel ca arma nu poate fi folosita comod de cineva cu brate scurte. In schimb patul este astfel aliniat incat sa faca facila alinierea cu sistemul de tintire.
Patul armei, manerul de pistol si aparatorile de maini sunt din polimeri de inalta rezistenta. Cutia mecanismelor si o parte dintre componente sunt fabricate prin stantare-ambutisare si sudare in timp ce suprafetele exterioare de otel sunt tratate cu un invelis emailat intarit cu ceramica. Otelul tratat prin fosfatare este folosit pentru tija portinchizatorului, portinchizator, teava (groasa, forjata la rece) si alte componente, in timp ce otelul inoxidabil este folosit pentru sistemul de gaze.
Armele sunt testate pentru acuratete la iesirea din fabrica intr-un poligon cu lungime de 300m, astfel ca imprastierea de deriva si elevatie in grupajul pe tinta sa fie intr-o medie de 7cm (cu un maxim la 11cm) – data pentru munitie GP90.
Tintirea la SIG-550 se face cu ajutorul unui ansamblu cu lungimea de 540mm format din inaltator (cilindru rotativ dioptru) sudat pe capacul cutiei mecanismelor si o catare tip cui-capuson instalata pe blocul de gaze. In cazul lui SG-553, lungimea ansamblului de tintire este de doar 339mm in timp ce la SIG-553 LB (cu teava lunga) teava are 347mm.
Inaltatorul este marcat pentru tragerea la 100m (marcaj „1”), dar are si deschideri cu marcaje pentru 200, 300 si 400m (marcaje „2”, „3” respectiv „4”). Ajustarea catarii se face extrem de simplu iar sub 200m nu este nevoie de ajustari ale cuiului catarii. Pozitia ansamblului de tintire este mai joasa decat la predecesorul Stgw57 astfel ca tragatorul este expus cu 20% mai putin, fara a provoca disconfort in diverse pozitii de tragere, cum ar fi cea din genunchi. Capacul cutiei mecanismelor este aliniat cu norma STANAG 2324 pentru instalarea de sine si adaptatoare pentru sisteme optice de tintire.
Un mare avantaj fata de AK este capacul cutiei mecanismelor, care este rigid si integreaza sina Picatinny, deci nici o problema de a monta optica pretentioasa.
Aliniind varful inelului catarii la muchia de sus a capului grenade de tip FN/Luchaire Type 58-N, aruncarea este reglata pentru o distanta de 75 de metri.
Fata de predecesorii din clanul 550, SIG-553 are arcul de recul infasurat in jurul tijei rezolvand problemele de fiabilitate ale primelor variante, iar sistemul putea fi implementat ca si kit de conversie. Si mai are un atu, pentru unii, are posibilitate de a lansa grenade la gura tevii.
Aici predecesorul, SIG SG-543:
Prezentarea lui SG-553 nu se vrea un repros pentru fabrica de arme de la Cugir, ci o stabilire a unui standard minimal pentru orice eventual nou produs romanesc, sau chiar o idee pentru o eventuala licenta a unei arme fiabile si mature, mai ales ca producatorul tocmai a oprit productia respectivului model, cel mai probabil pentru a evita o concurenta interna pentru produse ale sale mai noi (SIG-716?).
Intre timp Belarus a trecut la refabricarea (rebuild) inventarului sau de arme de asalt Kalashnikov (deocamdata variantele AKM si RPK in cal. 7,62mm) la un nou standard bullpup laudat a dubla precizia armelor, la un cost minim, ceea ce n-ar fi o idee rea nici pentru propriul nostru stoc de rezerva.
Ideea ar putea fi aplicabila si la noi in contextul existentei kit-ului de upgrade STIMPEX si nu neaparat al unei variante bullpup… doar sa fie interesat si MApN.
Ultimul racnet al Cugirului in materie de arma de asalt a fost NAT-1… peste care s-a asternut linistea urmata de anuntul interesului MApN pentru Beretta ARX-160.
Notă: Există o evaluare înglobată în acest articol, te rog vizitează acest articol pentru a-l evalua.
.
Marius Zgureanu
Surse:
https://military.wikia.org/wiki/SIG_SG_550
https://www.ammoland.com/2014/09/swiss-arms-sg-553-pistol/
www.swissarms.ch/en/sg-553-assault-rifle.php
https://www.pistoliers.com/manuel/Manuel_SG553_en.pdf
Citeste si:
https://www.rumaniamilitary.ro/ak-numarul-308
http://www.rumaniamilitary.ro/arma-de-asalt-cz-805-bren-un-pret-prea-mare
http://www.rumaniamilitary.ro/derivati-ak-47-ak-63mf-si-nu-numai-2
http://www.rumaniamilitary.ro/noua-arma-de-asalt-canadiana-colt-sipes
http://www.rumaniamilitary.ro/arma-tavor-rom-sc-tohan-sa-israel-weapon-industries-2008
http://www.rumaniamilitary.ro/arme-cu-2-tevi-gilboa-snake-si-dp12
http://www.rumaniamilitary.ro/felin-sagem-fantassins-equipements-liaison-integres
http://www.rumaniamilitary.ro/lansatorul-carl-gustav-un-ag-9-mereu-tanar
http://www.rumaniamilitary.ro/cu-ce-vom-inlocui-ag-7
https://www.rumaniamilitary.ro/ak-107-super-rpk-si-psl
https://www.rumaniamilitary.ro/noile-game-de-arme-produse-de-kalashnikov
http://www.rumaniamilitary.ro/ak-alfa-concept-kalashnikov-imprimat-3d
http://www.rumaniamilitary.ro/a-545-rivalul-lui-ak-12
http://www.rumaniamilitary.ro/ares-16-pachet-2-1-lmgamg
https://www.rumaniamilitary.ro/kriss-vector
https://www.rumaniamilitary.ro/ak-47-bull-pup-bump
http://www.rumaniamilitary.ro/felin-sagem-fantassins-equipements-liaison-integres
http://www.rumaniamilitary.ro/lansatorul-carl-gustav-un-ag-9-mereu-tanar
https://www.rumaniamilitary.ro/mg-42-inca-moderna
https://www.rumaniamilitary.ro/arma-de-asalt-romaneasca-rheinmetall-steyr-rs556
https://www.rumaniamilitary.ro/pkp-pecheneg-bullpup
https://www.rumaniamilitary.ro/iwi-negev
.