Romania Military

Si cu asta basta!

Ei bine, vorba  „cea, s-a intamplat! Noi am scris de mai multe ori despre amplele nemultumiri ale indienilor fata de programul comun de dezvoltare a unui aparat multirol de generatia a V-a (PAK FA generic spus, Suhoi Su 57 in Rusia FGFA in India).

Indienii s-au plans ca pentru banii pe care i-au bagat deja in program (si mai ales pentru ce mai urmau sa plateasca – hindusii fiind parteneri cu rusii fiecare cu cate 50% din costuri) s-au cam ales cu praful de pe toba: nici avion functional, nici tehnologia promisa de ivani, nici tu transfer de tehnologie etc.

Noul Suhoi Su 57, spun indienii, nu-i nici pe departe atat de stealth pe cat il dau rusii, radarul AESA are probleme grave, sistemul de control al focului nici el nu-ti taie respiratia, plus multe alte probleme tehnice si de dezvoltare, capac peste tot a fost atunci cand rusii au mai cerut bani, declarand ca fondurile alocate initial nu ajung.

Nu mai amintim aici (gasiti pe site) cate pacaleli si-au luat hindusii din partea rusilor, de la faimosul deja portavion, pana la MiG 29K, submarine care iau foc, rachete anti-nava care nu nimeresc nimic etc etc etc…

Ei bine, ce-i destul e destul, si-or fi spus fostii supusii ai Coroanei Britanice si s-au lasat se pare de afaceri cu rusii macar pe zona avioanelor stealth de generatia aV-a.

Astfel, pe la inceputul anului o delegatie indiana le-a spus rusilor ca ei nu mai continua cu dezvoltarea programului Su57, iar ivanii sa-si vada de treaba de unii singuri, mai clar, India a anuntat Rusia ca nu mai plateste nici o rupie pentru Suhoiul rusesc.

Dar, deocamdata cel putin, indienii si-au pastrat o portita de scapare, ei anuntand Moscova ca isi pastreaza dreptul sa se realature  proiectului dupa ce Rusia va putea prezenta un aparat multirol matur si gata de lupta. Practic indienii si-au retras finantarea pentru dezvoltarea Suhoi 57, lucru care s-ar putea sa fie o lovitura crunta pentru acest program, in conditiile in care Rusia oricum traverseaza o criza financiara serioasa, iar programul Suhoi 57 este si cu probleme grave si intarziat deja.

Initial indienii doreau sa construiasca la ei in tara o varianta „personalizata” a Suhoiului 57, numit deocamdata FGFA,  intr-un numar de 127 de bucati. New Delhi cerea (oferind 8,63 miliarde de dolari) ca aparatul sau sa fie ceva mai stealth decat PAK FAul rusilor, sa aiba obligatoriu capacitatea de super-croaziera, un sistem de comunicatii in timp real cu alte aparate sau sisteme de la sol, un radar AESA cu o raza foarte mare si o acoperire la 360*, motoare mai puternice. Una peste alta cam 50 de modificari ar fi trebuit sa „sufere” FGFAul indienilor.

Desi acest lucru se cunostea deja la nivel de zvon, acum avem si confirmare, aviatia militara indiana n-a fost deloc multumita de prototipurile PAK FA, mai ales pe zona radarului, motoarelor si „invizibilitatii” radar, astfel ca de aceasta data chiar s-au retras din program, semn ca programul Suhoi 57 merge macar prost si foarte lent.

Odata ce programul FGFA a fost macar pus la pastrare daca nu anulat de tot, va izbucni scandalul. Motivele sunt macar doua: primul ar fi sumele enorme pe care India deja le-a platit Rusiei pentru dezvoltare si de pe urma carora nu se alege cu absolut nimic. A doua sursa de necazuri ar fi faptul ca India – tot sperand la propriul aparat de generatia a V-a – s-a cam lasat pe tanjeala, n-a cumparat nici Rafale cand trebuia, nici F 35 (acesta a fost respins tocmai pe motiv de PAK FA), nici vreo alta cooperare pe aceasta zona, singurele avioane noi sunt cele 36 de Rafale si MiGurile 29K (vai de ele) cumparate de la rusi..

Indienii au pierdut cel putin 10 ani (din 2007 pana in 2018) sperand la cioara de pe gardul rusilor, iar acum au ramas si fara bani si fara timp. Chinezii in schimb au lansat noi aparate multirol, inclusiv J 20 (ce generatie o fi conteaza mai putin, cert este ca Beijingul a invatat sa proiecteze si sa fabrice avioane din ce in ce mai complexe), India tot cu MiG 21, MiG 27 si Suhoi 30.

Iar lucrurile sunt chiar mai rele pentru ca India se baza pe transferul de tehnologie din cadrul programului PAK FA/FGFA si pentru a-si proiecta propriul aparat avansat, program numit Advanced Medium Combat Aircraft (AMCA), ori rusii nu le-au transferat practic mai nimic, astfel ca si acest proiect national se duce de suflet.

Iar ca lucrurile sa fie cu adevarat urate, Fortele Aeriene Indiene s-au „rupt” in doua. Vorbim aici de pilotii formati in scoala Occidentala (franceza) si care piloteaza aparate Jaguar, Mirage si in curand Rafale, acestia nu vor sa mai auda de FGFA cu rusii si pilotii de scoala ruseasca, care inca mai zboara cu MiG 21 Bis, MiG 27 sau Suhoi 30. Acestia din urma inca sustin programul cu rusii, desi nu se poate observa clar cam ce-i motiveaza…

Deocamdata, un anunt oficial al guvernului de la New Delhi nu a fost facut inca dar, sumarizand, rusii au incasat o dubla scatoalca, pe de o parte au ramas fara jumatate din finantare pe programul Suhoi 57, chiar acum cand au mari probleme financiare, pe cealalta parte s-a dovedit ca programul lor este mult mai inapoiat decat am crezut noi initial, retragerea indienilor aratand clar ca acestia si-au pierdut speranta odata cu banii.

PS Acesta stire este si una care nu are legatura directa cu Suhoiul ci arata mai degraba problemele grave pe care rusii le au in dezvoltarea de noi tehnologii militare. Sa nu uitam ca nu doar programul PAK FA este intr-o intarziere serioasa ci si alte programe mult mai simple – din punct de vedere tehnologic – cum ar fi noul tanc T 14, noul transportor blindat T 15, Kurganets-25 etc, probleme care sunt vizibile de mult timp in Rusia, daca ne amintim de Bulava (care nici acum nu pare 100% operationala), noile submarine din clasa Borei sau Yasen si din nou etc etc.

PPS Iar pentru cei care au tendinta sa-i asculte pe rusi si sa creada maretele lor realizari cincinale (parada de 9 Mai e dupa colt), sa le aducem aminte ca astazi in lume exista doar patru tipuri de avioane de generatia aV-a si toate la americani: F 117 (in rezerva acum), B 2 Spirit, F 22 Raptor si F 35 cu cele trei variante ale sale.

Aici i-am mai putea adauga si pe chinezi cu J 20, desi nici macar Poporul Han nu este singur in ce categorie sa-si incadreze aparatul: a IV-a + cu ceva veleitati stealth sau a V-a cu (-)…

GeorgeGMT

Exit mobile version