Au trecut doua zile, ne-am mai racorit, asadar primele concluzii ale acestei intalniri, din partea liderului FSA „Unirea” domnul Adrian Nania. Sper ca astazi sa reusesc sa public si imaginile video, iar odata cu aceste vom discuta si despre stirile, spunem noi, foarte interesante, desi nu intotdeauna si bune, care au fost dezvaluite si discutate apoi in cadrul Simpozionului. Avantajul acestor informatii este dat de persoanele care le-au facut publice si le-au comentat mai apoi.
Asadar in zilele urmatoare vom putea sa va oferim cateva informatii noi, despre lucruri care in mod sigur va intereseaza foarte mult, informatii pe care le veti afla la prima mana, direct de la persoane foarte autorizate si care se ocupa in mod direct de aceste aspecte.
Dl. Adrian Nania
CONCLUZII rezultate in urma dezbaterilor la Simpozion
In data de 28 martie 2013, la Universitatea Ecologica din Bucuresti, a avut loc Simpozionul: “Tehnologii de vârf pentru Industria de Apărare, în contextul viitor de dezvoltare a României “.
Evenimentul a fost organizat de Camera Deputaţilor – Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, împreună cu Universitatea Ecologica, Compania Naţională ROMARM si Blocul National Sindical.
La eveniment au participat un numar de 68 de persoane, reprezentanti ai institutiilor implicate in luarea unor decizii pentru sector, directori de companie si filiale, lideri sindicali.
Institutiile care si-au trimis reprezentanti la acest Simpozion:
– Ministerul Economiei;
– Ministerul Apararii Nationale;
– Ministerul Afacerilor Interne;
– Ministerul Finantelor Publice;
– Ministerul pentru Societatea Informațională;
– Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale;
– Camera deputatilor – Comisia pentru aparare
In interventiile lor, o serie de participanti si-au exprimat nemultumirea fata de nivelul de participare institutional, datorita lipsei de reprezentare la nivel ministri si/sau secretari de stat ; acest lucru a fost receptat negativ de majoritatea participantilor, lasand impresia unui dezinteres total fata de acest sector strategic. De notat in plus faptul ca, nici macar reprezentanti ai Directiei Industriei de Aparare si Probleme Speciale (DIAPS) sau ai Oficiului de Compensare pentru Achizitii de Tehnica Militara nu au onorat invitatia.
Lucrarile simpozionului au fost conduse de dl. Adrian Nania lider F.S.A Unirea.
Simpozionul a debutat cu alocutiunile de deschidere prezentate de domnii: prof. Univ. Dr. Ing. Alexandru Ticlea – Rectorul UEB, deputat Niculae Mircovici – Comisia de aparare din Camera deputatilor si director tehnic Marian Galceava – CN ROMARM.
In continuare, dl. Deputat Varujan Pambuccian – Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor a prezentat lucrarea cu tema: “Fabricaţia aditivă si imprimarea 3D, o şansă pentru industria de apărare“. Prezentarea a suscitat un interes imens din partea participantilor, care au identificat in noua tehnologie posibilitati uriase de utilizare in domeniul militar. La dezbaterea care a urmat, au prezentat puncte de vedere dnii: Marian Galceava –CNR, director gen. Dinu Constantinescu – SC Electromecanica Ploiesti SA, Aurel Cazacu – om de afaceri, dir. Gen. Mircea Tantau – SC Tohan Zarnesti SA, deputat Niculae Mircovici – Comisia de aparare, precum si liderii sindicali Constantin Bucuroiu – SC Automecanica Moreni SA si Mircea Nicolae – SC Uzina Mecanica Plopeni SA.
Cateva concluzii desprinse din dezbatere :
– Nivelul scazut de modernizare si retehnologizare al industriei de aparare ar putea fi redus considerabil prin aplicarea acestui Program national ;
– Trebuie pus accent pe conlucrarea uzinelor cu mediul de cercetare-dezvoltare pentru aplicarea fabricatiei aditive ;
– Aceasta tehnologie ar rezolva in totalitate problemele ridicate de producerea modelelor experimentale si prototipuri ;
– Pregatirea fortei de munca pentru implementarea fabricarii aditive in fabricatia de tehnica militara, devine o problema deosebit de importanta ;
– Sustinere totala pentru Programul national propus de dl. V. Pambuccian, a carui promovare trebuie accelerata ;
– Implicarea industriei de aparare in Programul national de fabricatie aditiva.
Lucrarile Simpozionului au continuat cu prezentarea, de catre dnii Marius Zgureanu si George Taslauanu – consilieri pe probleme militare ai F.S.A Unirea, a temei : “Offsetul şi relansarea industriei de apărare româneşti”.
Subiectul a declansat dezbateri aprinse in cadrul simpozionului, unde dnii : lider sindical Dan Chelaru – SC Romaero SA Bucuresti, Aurel Cazacu – om de afaceri, Adrian Nania – lider F.S.A Unirea si dir.gen. Constantin Dinischiotu – SC Romaero SA Bucuresti au avut interventii complexe si la subiect.
Dl. Dan Chelaru, lider sindical – SC Romaero SA
Dl. dir.gen. Constantin Dinischiotu – SC Romaero SA Bucuresti
Concluzii desprinse din aceasta dezbatere :
– Compensarea achizitiilor militare, prin offset, trebuie sa fie obligatorie pentru ca este benefica pentru Romania, in general si Industria de aparare, in special: creeaza locuri de munca cu valoare adaugata ridicata, rezolva problema modernizarii prin aport de tehnologii, aduce venituri la bugetul de stat, etc.
– Nemultumire generala, referitor la lipsa de transparenta in derularea achizitiilor militare, mai ales in ceea ce priveste avionul multirol;
– Offsetul poate rezolva cele 3 probleme majore ale Sistemului de Aparare Nationala: dotarea Armatei cu tehnica militara (avand in vedere gradul scazut de inzestrare si inoperabilitatea unitatilor la un procent ingrijorator de 90%), salvarea industriei de aparare (prin aplicarea unui Plan de achizitii multianual) si achizitionarea unor avioane multirol necesare Armatei;
– Achizitiile militare nu implica costuri de la buget, daca se merge pe solutia de credit-furnizor;
– Modificarea de urgenta a cadrului legislativ si promovarea Legii industriei de aparare aflata la Comisia de aparare (PLx 830/2007);
– Unele interventii au avut accente de duritate, folosindu-se expresii de genul: „suntem romani si asta ne ocupa tot timpul”, „natie de prosti”, „tradare nationala”, „interese private prin comisioane”, „decizii aberante”, etc.
– Daca se pierde aceasta sansa industria de aparare isi va inchide portile.
Reprezentantii organizatiilor sindicale au propus:
– Front comun in promovarea propunerilor facute la Simpozion;
– Organizarea unei conferinte de presa in cadrul careia sa fie prezentata pozitia sindicatelor;
– Inaintarea unei Note de protest catre factorii de decizie, care nu au onorat invitatia la nivelul solicitat si care sunt total dezinteresati de soarta acestui sector.