Romania Military

Sisteme anti-drona

O data cu recrudescenta sistemelor aeriene fara pilot (si nu numai aeriene) si cu ieftinirea lor, au inceput sa fie dezvoltate si sisteme anti-drona din cele mai diverse.

De la drone special destinate sa doboare alte drone prin “sinucidere”, la sisteme de artilerie sau rachete auto-ghidate pana la dispozitive care folosesc pulsul electro-magnetic pentru a “praji” sistemele electronice de control al aparatelor tinta.

Astfel, un start-up a intrat in afaceri pentru dezvoltare de semi-conductori de generatie noua, bazati pe nitrura de galiu (GaN) – semiconductori care stau astazi la baza celor mai moderne radare AESA – si care pot genera un puls electro-magnetic mult mai eficient, oferind mult mai multa putere.

Putere care la randul sau este mult mai usor de folosit. Astfel, pulsul electromagnetic generat poate fi directionat precis catre o anumita tinta sau poate fi folosit, mai generalist, pentru a acoperi o anumita zona, anihiland tot ce tine de electronica si sisteme electrice pe o arie mai mare.

Pot fi blocate camioane si autovechicule, drone (roiuri) “sinucigase”, artilerie sau rachete (ne referim aici mai ales la rachetele sau proiectilele ghidate).

“Leonidas” – asa se numeste dispozitivul celor de la Epirus – a fost deja apreciat de Northrop Grumman, cele doua companii semnand un contract care prevede ca Northrop sa distribuie “Leonidas” pe piata interna americana sau la export.

Sistemul cu puls electro-magnetic va fi oferit intr-o familie de alte sisteme impotriva UAV-urilor, iar daca se va dovedi de succes, atunci viitor mare i se deschide in fata, aplicatiile fiind aproape infinite pe o piata pe care dronele sunt la foarte mare cautare.

Iar cei de Epirus au avut noroc sau sistemul lor este de mare viitor pentru ca Northrop’s Forward Area Air Defense Command and Control a fost selectata de Pentagon tocmai pentru a dezvolta sisteme anti-UAV. Anuntul a fost facut pe 8 iulie si are un buget semnificativ de 404 milioane de dolari, in faza de cercetare-dezvoltare, ca si de 83 de milioane de dolari pentru achizitia unor astfel sisteme in anul fiscal 2021.

Pentagonul a facut ochii mari si barierele pungi cu dolari si mai mari atunci cand sauditii de la Aramco s-au trezit atacati cu drone sinucigase (loitering munitions) in doua locatii: Abqaiq si Khurais, in septembrie 2019. De asemenea si transformarea unor banale drone civile (dotate cu explozibil la buric) in arme i-au facut pe americani sa-si dea seama ca o contra-arma este foarte necesara si nu poti mereu sa ai la dispozitie un tun, mult mai usor “o cutie”, o sursa de curent electric si un buton gata sa fie apasat oricand.

Sigur ca si dronele pot fi dotate cu protectie electromagnetica, doar ca in cazul unei drone aeriene greutatea este mai mereu o mare problema, mai ales in cazul dronelor de dimensiuni medii si mici.

Este un bun inceput sa-l vedem acum pe “Leonidas” pe front.

GeorgeGMT

Exit mobile version