Bumbar
Conceput ca un sistem antitanc portabil cu raza scurta, Bumbar este capabil sa loveasca tinte blindate pana la 1km, in noua varianta, bataia eficace pentru versiunea actuala, conceputa in 2005 si intrata in serviciu in 2012, fiind de 600m. Sistemul este dezvoltat local in totalitate de catre Institutul de Tehnologie Militara din Belgrad (VTI), fiind produs de uzina Krušik deocamdata in serie limitata, de 12 lansatoare si 100 de rachete. Se vorbeste si de o versiune mai grea, Bumbar 3000, cu raza extinsa la 3 km, insa s-ar putea sa fie doar un zvon neconfirmat.
Sistemul sarbesc este similar cu MBDA Eryx franco-canadian, fiind ghidat prin fir si folosind pentru deplasare 2 ajutaje laterale ale motorului racheta situat in sectiunea mijlocie a fuselajului. Miscarea de rotatie in jurul propriei axe a rachetei este utila in ghidarea acesteia, computerul de lansare coordonand vectorial in timpul zborului inchiderea si deschiderea celor 2 ajutaje laterale in functie de pozitia in timpul rotirii, dirijand astfel racheta catre tinta.
Racheta poate fi lansata si din spatii inchise, datorita unei incarcaturi de ejectare care ajuta la parasirea tubului si la impulsul initial, dupa care se aprinde motorul de mars cu ajutaje laterale.
Sarbii sustin ca sistemul este robust si rezistent la contramasuri datorita matricii senzorului CCD, a procesorului rapid de imagini si a algoritmului de recunoastere a trasorului rachetei. Sistemul de vizare permite si tragerea pe timp de noapte.
Masa rachetei este de 10kg, la care se adauga tubul de lansare de 2kg, postul de tragere de 4kg si un tripod de 2 kg, ceea ce duce masa sistemului complet la 18kg.
Lungimea rachetei este de 0,9m iar sistemul in pozitie de transport are 1164mm lungime. Diametrul rachetei este de 136mm iar capul de lupta este tandem, incarcatura secundara avand calibrul 55mm. Pornind cu o viteza de 18m/s si una maxima de 245m/s, vectorul atinge in 4,6s secunde o tinta aflata la 600m, putand penetra echivalentul a 1000mm otel laminat omogen (RHA). Distanta minima a tintei pentru lansare este de 60 de metri.
BUMBAR – video:
https://www.youtube.com/watch?v=dGJBdOSa6GM
https://www.youtube.com/watch?v=icEeEaz-Q8A
ALAS (Advanced Light Attack System)
Sistemul ALAS de racheta cu raza lunga si multi-destinatie a mai fost prezentat pe scurt aici, fiind produs de Yugoimport SDPR si dezvoltat de compania privata EdePro.
Cantarind 55 de kg si avand un diametru de 175mm (1,45m anvergura cu aripile desfasurate) si o lungime de 2,3m, racheta atinge o viteza de 180m/s propulsata de un booster de lansare cu combustibil solid (care duce racheta la 120-150m/s) si apoi de un motor turbojet TMM-404 sau turbofan (pentru raza extinsa, cu viteza cuprinsa intre 640 si 740 km/h).
ALAS expus cu aripile depliate
ALAS atinge distante de 25km, in versiunea A, sau 60km in versiunea B, fiind in pregatire si o versiune de aparare de coasta in colaborare cu Emiratele Arabe Unite (instalabila pe Nimr 6×6).
Sora mai mica, LORANA (LOng RAnge Non line of sight Attack system), are doar 1,8m lungime, 60kg si este propulsata de un motor racheta in locul turbojetului, atingand astfel distanta maxima de doar 9km iar capul de lupta cantareste 10kg.
Capul de lupta al ALAS, de peste 10kg, poate penetra 800mm de blindaj din otel omogen, putand lovi atat tancuri cat si tinte mai usoare: vehicule blindate, elicoptere, fortificatii si puncte de comanda, nave litorale, capacitati industriale, poduri.
Ghidajul este mixt, optic si infra-rosu, coordonarea in zbor facandu-se prin cablu de fibra optica conectat la lansator, similar cu Spyke LR/ER/NLOS.
Racheta are un profil radar extrem de redus iar traiectoria de zbor este foarte joasa, cu plafon intre 150- 500m altitudine, putand fi folosita si in rol secundar de UAV.
Concept lansator ALAS pe sasiu LAZAR
ALAS este programat sa urmeze un curs prestabilit bazandu-se pe harti electronice precum si ghidaj infra-rosu, folosit in faza terminala a zborului. Cablul optic monomod permite transferul datelor si al imaginilor termice catre terminalul de control pe un canal, cu o legatura de date de 200MBit/s, in timp ce al doilea canal este folosit pentru transmiterea comenzilor de la terminalul computerizat catre racheta. Terminalul computerizat foloseste algoritmi de control avansat si procesarea imaginilor, convertori electro-optici si legaturi radio, tinta putand fi redefinita in timpul zborului rachetei. Statia de tragere dispune si de un sistem GPS optional, o busola si dispune de harti si afisaje digitizale pentru planificarea tragerii.
LORANA dispune de un cap de ghidare cu o camera TV giro-stabilizata (care “vede” tinte de dimensiunea unui tanc la 3km), restul ghidarii desfasurandu-se similar cu LORA, prin intermediul fibrei optice, cu ajutorul unui canal de date de 240Mbi/s. O baterie LORANA este compusa dintr-un post de comanda, pozitionabil pe un vehicul de teren usor blindat, SUV sau elicopter, iar lansatoarele sunt plasate in canistre de cate 4-6 pe 4 vehicule lansatoare, asistate de vehicule de reincarcare.
ALAS – video:
https://www.youtube.com/watch?v=Ns4rPmGbbgM
GROM(Tunet)
Grom A/B este o racheta aer-sol sarbeasca, disponibila in 2 variante: Grom-A – ghidata radio, cu viteza mare; Grom –B cu ghidare terminala, camera TV si/sau termica si operator uman, folosind un datalink pentru ghidarea pe imaginea tintei receptionata de la capul de cautare al rachetei, afisata pe un ecran in cabina pilotului.
Gama de tinte este similara cu cea a ALAS, capul de lupta de 105kg putand penetra 1100mm RHA sau 5000mm de beton. Propulsia, de asemenea, foloseste 2 trepte, booster si motor de mars, ultimul fiind pornit la distanta sigura de aeronava. Combustibilul rachetei este astfel conceput incat sa permita stocarea pe perioade lungi fara verificare. Raza maxima atinsa este de 21 de km.
GROM-B
Bomba ghidata laser LVB-250F
LVB-250F apartine clasei de 250kg, kit-ul de ghidaj pentru conversia unor bombe standard de penetrare sau de uz general putand fi instalat si pe bombe mai mici, de 100kg. Sistemul este compus din kitul de ghidare, capul de lupta si unitatea de stabilizare. Ghidajul se bazeaza pe 3 senzori: senzorul-vana aerodinamic, senzorul laser si unitatea giroscopica. Procesarea semnalului este realizata de computerul de ghidare, pentru control fiind folosite 2 canale independente cu 2 perechi de derive actionate de actuatori electromecanici.
Iluminarea laser a tintei poate fi realizata in modul deja clasic de avionul lansator, de container amplasat pe o alta aeronava sau de catre un marcator de la sol (FAC-A).
Altitudinea de lansare este de 50-5000m, iar viteza maxima Mach 0,9, sistemul complet cantarind 325kg si putand atinge tinte aflate pana la 10km cu o eroare circulara de 5m
Racheta cal. 128mm aer-sol ghidata semiactiv
Sarbii au in dezvoltare si o racheta aer-sol ghidata TV-LASER semiactiv de cal. 128mm , asemanatoare ca si principiu cu lovitura STAR-80L.
Prototip de cap de ghidare pentru cal.128mm doar cu sensor TV, expus la DSEI 2013 Londra
Racheta este derivata din sistemul standard de rachete neghidate M-74 (HE) sau M-80 (HEAT) Munja, putand folosi acelasi lansator L-128. Capul de cautare este un hibrid TV- LASER semiactiv si se bazeaza pe sistemul active dezvoltat de Serbia pentru modernizarea variantei sarbesti SAVA a rachetelor sol-aer 9K35 Strela-10 (SA-13 « Gopher »).
Dupa cum se vede, desi economic stau sensibil mai rau decat noi, sarbii nu bat deloc pasul pe loc in industria militara, fiind implicati mai ales in cercetare-dezvoltare de sisteme noi, autohtone, decat in productie sub licenta.
Marius Zgureanu
Surse :
http://en.wikipedia.org/wiki/ERYX
http://en.wikipedia.org/wiki/Bumbar
http://www.yugoimport.com/en/proizvodi/bumble-bee-short-range-anti-tank-guided-weapon-system
http://www.forum.hr/showthread.php?t=522426&page=54
http://defence.pk/threads/serbian-defense-industry.283509/