Siria este unul dintre cele mai puternice state din estul Orientului Mijlociu actunci cand vine vorba despre sistemele de aparare anti-aeriana. Sirienii dispun de o gama variata de rachete pentru diferite tipuri de altitudine.
Reteaua strategica de aparare siriana se bazeaza in special pe echipament imobile la sol, de fabricatie sovietica/ruseasca.
Reprezentarea sistemului AA pe harta Siriei: S-75 cercul rosu; S-125 cercul albastru; S-200 cercul violet si 2K12cercul verde.
Cel mai modern radar aflat in dotarea Siriei este 36D6 TIN SHIELD EW, dar in mare masura radarele sunt de tip:P-35/37 BAR LOCK, P-12/18 SPOON REST, PRV-16 THIN SKIN heightfinder, 5N87/P-80 BACK NET, si 5N84/P-14 TALL KING.
Pe harta urmatoare sunt prezentate locurile unde specialistii banuiesc ca se afla radarele siriene:
In prezent exista 37 de unitati ce folosesc S-75. Raza de actiune a acestor batalioane acopera o treime din teritoriul Siriei. Armata nu mai pune baza pe acest model de racheta, dar, cu toate acestea sistemul este inca folosit in zone cheie. Majoritatea rachetelor S-75 si-au depasit durata de viata in serviciu si se afla retrase in depozite sau casate.
S-125 este un sistem foarte activ in Siria. Inca din 2001 sirienii modernizeaza periodic acest tip de racheta. In prezent exista 39 de unitati active, jumatate dintre acestea sunt amplasate in zonele unde se afla si S-75.
Siria dispune de 5 unitati ce utilizeaza S-200, tip de racheta cu raza lunga de actiune. Acestea se gasesc de-a lungul frontierei de vest. Raza lor de actiune cuprinde ,,capul” de est al Marii Mediterane, pana la jumatatea estica a Ciprului si jumatatea de nord a Israelului. Unele rapoarte sustin ca Siria detine 48 de lansatoare pentru acest tip de racheta.
2K12 Kvadrat/SA-6 Kub se regaseste in 50 de unitati/asta inseamna 200 de lansatoare. Rachetele de acest tip sunt amplasate pe sasiu mobil si acest lucru permite reorganizarea strategiei de aparare in caz de nevoie.
Din pacate nu am gasit si asezarea stategica a noilor siteme de tip S-300 (48 de lansatoare); 9K37 Buk ( tot 48) si Pantsir-S1 (intre 30-50 de lansatoare), dar cel mai probabil acestea au ca scop apararea Damascului si intarirea retelei nationale de aparare. In dotarea Siriei se mai afla si un numar necunoscut, probabil redus, de TOR-M1 si Tunguska.
Cheltuielie anuale pentru intretinerea acestei retele de aparare ajung pana la 2 miliarde de dolari, asta inseamna 3,8% din PIB-ul Siriei. Personalul activ este de 40000 si in rezerva se mai afla inca 20000.
Modernizarea sistemului de aparare AA a inceput in anul 2008 cand presedintele Siriei, Assad, a efectuat o vizita de doua zile la Moscova. Acesta a blamat actiunile Georgiei si a catalogat drept o provocare la adresa Rusiei interventia din Osetia de Sud.
In cadrul acestei vizite, liderul sirian si-a exprimat interesul pentru a cumpara sisteme de rachete cu raza scurta de actiune, Pantsir S1; cu raza medie Buk-M1 si temutul sistem S-300.
Aceste intelegeri au schimbat balanta puterii in regiune, fapt ce a creat o adevarata amenintare pentru cel mai puternic aliat al Statelor Unite din Orient (Israel).
Probleme nu se incheie aici, Siria si-a pus la dispozitie teritoriul pentru amplasarea unui radar antiracheta controlat de Moscova si va gazdui sisteme de rachete tactice cu raza scurta de actiune, cel mai probabil Iskander.
Aceste afaceri au venit ca o replica la scutul american din estul Europei (Polonia-Romania-Turcia).
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=w24XZavzXIM&w=420&h=315]
Sursa
http://www.ausairpower.net/APA-Syria-SAM-Deployment.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Syrian_Air_Defense_Force
Nero Flash