Romania Military

Situatia pe cerul Ucrainei se schimba

Si, evident, ca se schimba in defavoarea Rusiei pentru ca timpul este inamicul Moscovei.

Germania s-a tinut de cuvant si, cu nu foarte mult timp in urma, primul sistem anti-aerian/anti-racheta IRIS T SLM a fost livrat. Exista chiar zvonuri pe internet ca acesta are deja cu ce rachete rusesti doborate sa se laude si n-ar fi nimic de necrezut aici, IRIS T SLM chiar este un sistem anti-aerian de ultima generatie, dotat cu una dintre cele mai bune rachete anti-aeriene cu senzor IIR din lume, daca nu cumva chiar cea mai buna.

Inca doua astfel de sisteme se afla in proces de fabricatie, comandate contra-cost de ucraineni.

Dar in Ucraina au ajuns si primele doua baterii NASAMS americane si vor fi urmate de inca sase. Tot legat de NASAMS, britanicii au anuntat ca vor livra Kievului “sute” de rachete AIM-120 AMRAAM, generatii mai vechi si care probabil ca se apropie de finalul ciclului lor de viata, perfect compatibile cu NASAMSul americanilor.

Spania face si ea un pas in fata si dupa esecul cu Leopard 2, guvernul de la Madrid a declarat ca va sprijini Ucraina prin trimiterea de sisteme anti-aeriene HAWK (americanii se gandesc si ei sa trimita HAWK in Ucraina) si Aspide. Ambele sisteme anti-aeriene sunt batraioare, desi spaniolii au primit in dotare in 2021 HAWK 21 si au de gand sa le foloseasca pana dincolo de 2030, dar rusii ar trebui sa bage bine de seama, HAWKul are o raza respectabila, in functie de modelul rachetei (intre 35 si 50km) si este un sistem cu o foarte buna mobilitate, iar daca spaniolii ofera si un numar suficient de rachete lucrurile se complica foarte rau.

Spania s-a angajat sa livreze patru sisteme HAWK si unul ASPIDE.

Partea cu adevarat interesanta vis-à-vis de HAWK tine de faptul ca s-ar putea sa existe un mare numar de rachete disponibile in tarile membre NATO, sistemul avand o foarte larga raspandire in anii lui de glorie. Sigur ca unele sisteme si rachete au fost distruse dar este de asteptat sa se mai gaseasca destule piese de schimb, radare si mai ales rachete care sa fie trimise in Ucraina. Iar pentru rusi, HAWK este o tehnologie care ar trebui sa le dea fiori.

Sistemul Aspide este unul cu raza scurta fabricat de italieni dar care foloseste o racheta cu radar activ  similara cu AIM-7  Sparrow. Raza ar fi in jurul a 25 km. Mult mai cunoscut pentru varianta sa navalizata, Aspide are si o varianta terestra care ar face mult bine ucrainienilor in batalia lor zilnica cu rachetele si dronele rusesti.

Daca toate acestea promisiuni vor fi onorate, presiunea asupra frontului ucrainean va scadea simtitor, cu atat mai mult cu cat au fost anuntate si donatii de sisteme de razboi electronic anti-drona. Cum dronele luate la ochi sunt rusesti si iraniene, n-ar trebui sa fie mare greutate intru bruierea liniei lor de comunicatii.

Dar cu toate aceste vesti bune, Ucraina ramane descoperita, asa cum scriam intr-un articol in urma cu cateva zile, pe zona sistemelor “point-defense”, a sistemelor artileristice foarte rapide cu raza scurta (2km), sisteme care ar fi astazi extrem de utile in protejarea infrastructurii energetice a tarii in fata valului de drone rusesti. Dar aici lucrurile sunt mai complicate pentru ca ar fi nevoie de multe astfel de sisteme, posibil bine peste o suta si de cantitati mari de munitie. Ori nimeni in NATO nu poate oferi +100 (in realitate, necesarul ar putea sa se duca spre cateva sute de unitati) de tunuri rapide macar si pentru ca acestea sisteme anti-aeriene nu sunt foarte raspandite in NATO.

Razboiul ucrainean este acum in faza luptei anti-aeriene, mai exact anti-racheta si anti-drona. Daca Kievul va reusi sa-si protejeze infrastructura energetica va merge mai departe, daca nu va reusi acest lucru…

PS Insist asupra razboiul aerian din Ucraina pentru ca acesta s-ar putea dovedi paiul care va rupe coloana vertebrala a armatei ruse. Daca nici asa nu reusesc sa-i ingenuncheze pe ucraineni, daca Kievul reuseste sa echilibreze balanta si sa-si protejeze cea mai mare parte a infrastructurii energetice, lucrurile s-au cam terminat pentru gasca lui putin si singura necunoscuta este cum va iesi Rusia din acest clinci sinucigas.

GeorgeGMT

Exit mobile version