Romania Military

Situatia sistemelor Patriot romanesti

Ei bine, lucrurile s-au mai clarificat un pic si nu sunt atat de bune pe cat speram, dar nici foarte rele.

Astfel, pe data de 12 decembrie, cea de-a treia baterie Patriot, din cadrul Regimentului 74 Patriot “Mihai Bravu”, a fost declarata operationala dupa ce in perioada 2-12 decembrie au fost executate trageri reale de lupta in poligonul Capul Midia, in cadrul exercitiului F.A.PATRIOT SPARK 24.11.

De amintit ca operationalizarea Patriot a durat ceva timp, dar odata demarata, lucrurile s-au miscat destul de rapid. Astfel, primul sistem Patriot a ajuns in Romania septembrie 2020 si se spera sa devina operational in anul urmator, dar acest lucru s-a intamplat abia la sfarsitul lui 2023. Cea de-a doua baterie Patriot si-a intrat in paine la mijlocul lui 2024.

Am fost probabil mult prea optimisti cu privire la operationalizarea Patriot, dar lucrurile odata pornite si-au intrat in ritm.

Vestile mai putin bune tin de faptul ca Bucurestiul isi dorea sapte astfel de baterii, din care am primit patru, una fiind donata Ucrainei in 2024 si nu stim cand vor sosi celelalte patru unitati.

Situatia, in acest moment, sta in felul urmator: pentru sistemul PAC 3 donat Ucrainei aliatii vor achita contravaloarea lui si vom primi altul din Statele Unite. Deocamdata nu avem un calendar si stim doar ca Norvegia a anuntat ca va sustine achizitia cu 127 de milioane de dolari.

Pentru restul de trei sisteme situatia este un pic neclara, in sensul in care, generalul-locotenent Teodor Incicaş, şeful Direcţiei generale pentru armament, a declarat in cadrul unei emisiuni ProPatria din noiembrie 2023 ca contractul pentru cele trei baterii Patriot a fost semnat la jumatatea lunii noiembrie 2023, ramanand acum ca doar cel de-al saptelea sistem (cel care va inlocui bateria donata Ucrainei) sa mai fie comandat. Insa nu avem un calendar asumat si nici n-am vazut ordinul de demarare a fabricatiei, lansat de americani.

Pe unele surse apare informatia ca abia dupa 2027-2028 sistemele noastre vor ajunge pe linia de fabricatie, datorita prioritizarii aprovizionarii Ucrainei.

Partea cu adevarat proasta este ca suntem un pic in aer, in sensul in care mai avem de cumparat inca 3 sisteme Patriot (1,85 miliarde de dolari) si noi inca nu am lansat programul de dotare cu sisteme anti-aeriene cu raza medie, acolo unde se pare ca MApN are nevoie de 27 de baterii. Nu fost ales inca fabricantul, iar suma implicata este mare – peste 2 miliarde de euro la preturile de acum cativa ani, inainte de izbucnirea razboiului din Ucraina – si se adauga sumelor necesare pentru restul de trei baterii Patriot.

Dar, cu toate ca situatia finantelor statului nu este una stralucita, revenirea la Casa Alba a lui Donald Trump este de asteptat ca bugetul MApN sa ramana pe 2,5% si macar unele achizitii sa fie accelerate. Daca mai tinem cont si de faptul ca Bucurestiul are o linie de credit de 12 miliarde de dolari, deschisa de Washington (4 miliarde credit direct de la guvernul american si 8 miliarde credite pe care Romania le poate lua cu garantii guvernamentale americane) este de asteptat ca contractul pentru Patriot sa merga inainte, iar pentru sistemeul de aparare anti-aeriana cu raza medie, NASAMS sa fie favorit macar pentru ca are finantare asigurata de americani.

Cum suntem practic la sfarsit de an 2024, ramane sa vedem care este executia bugetara pentru MApN si daca macar anul acesta am depasit 2% din PIB, pentru ca 2,5% imi pare inca prea optimist.

Din punct de vedere financiar s-ar putea sa nu ne mai incadram in 2024 in cele 3,9 miliarde de dolari aprobati initial pentru Patriot, dar n-ar fi rau ca noul radar dezvoltat de Raytheon – Lower Tier Air and Missile Defense Sensor (LTAMDS) – sa fie avut in vedere desi contractul nu-l prevede.

PS Vineri, 13 decembrie, au sosit inca trei aeronave F-16MLU din Norvegia pe Baza Aeriana Campia Turzii. Odata cu acest ultim lot din 2024, Romania a primit din Regatul Norvegiei 15 aparate, restul de 17 urmand sa fie livrate in 2025 . Avioanele vor face parte din cea de-a doua escarila F 16 romaneasca – Escadrila 48 Vânătoare.

GeorgeGMT

Exit mobile version