Romania Military

Smârdan – Mălina 2014

În perioada 16-21 iunie, în poligonul Mălina, a avut loc exercițiul cu trageri de luptă Mălina 14, la care a participat Brigada 282 Infanterie Mecanizată ”Unirea Principatelor”, având în sprijin o escadrilă de elicoptere și avioane IAR-99 Șoim de la Baza 95 Aeriană. Un pluton de studenți din Republica Moldova a luat parte la aplicație ca element al unei brigăzi multinaționale. La exercițiu a fost prezent ministrul apărării naționale, Mircea Dușa, alături de șefii de categorii din subordinea Statului Major General.

Peste 1.000 de militari și 200 de mijloace tehnice ale Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată ”Unirea Principatelor” din Focșani au participat la exercițiul multinațional interarme cu trageri de luptă Mălina14. Bazându-se pe un scenariu fictiv ce a antrenat lupta de apărare, militarii unei companii de infanterie din cadrul Batalionului 280 Infanterie Mecanizată ”Valter Mărăcineanu”, alături de o companie de tancuri a Batalionului 284 Tancuri ”Cuza Vodă”, o baterie de obuziere a Batalionului 285 Artilerie ”Vlaicu Vodă” și un pluton de infanterie aparținând armatei Republicii Moldova și-au demonstrat aptitudinile într-unul dintre cele mai grele examene, cel al poligonului de instrucție. Tragerile cu muniție reală, exploatarea tehnicii la cald și corelarea interarme sunt cele care dau adevăratele calificative militarilor. Complexitatea exercițiului a constat în tragerile cu toate categoriile de armament și tehnică aflate în înzestrarea unităților participante – MLI-84 M Jderul, tancul TR-85 M 1, sistemul antiaerian Ghepard, dar și prin participarea, ca element de sprijin, a unei escadrile de elicoptere IAR-330 Puma SOCAT și avioane IAR-99 Șoim din cadrul Bazei 95 Aeriană Bacău.

 

A fost un exercițiu complex în care am verificat capacitatea de comandă și control a structurilor de tip grup de luptă. Foarte important este că Mălina 14 a fost un exercițiu intercategorii de forțe, am avut sprijinul aviației care a executat misiuni de luptă în folosul trupelor terestre. Am reușit să punem toate aceste aspecte într-un pachet de forțe ce a trebuit să îndeplinească aceeași misiune, iar acest fapt ne dă încredere în potențialul și în pregătirea militarilor noștri, a spus șeful Statului Major al Forțelor Terestre, general-maior Nicolae-Ionel Ciucă.

Experiența teatrelor de operații.

Lecțiile învățate în teatrele de operații externe au stat la baza scenariului exercițiului. Astfel, simulând situații reale, cei cu mai puțină experiență au putut învăța lucruri noi. De asemenea, tinerii comandanți de subunități și-au putut testa aptitudinile de lider prin coordonarea cu ceilalți participanți, dar și modul de reacție la comenzile primite. Participând la acest exercițiu cu trageri reale, și studenților din anul II ai Academiei Militare a Forțelor Armate ”Alexandru cel Bun” din Republica Moldova le-au fost verificate aptitudinile practice dobândite în sălile de curs. Misiunea lor a fost de a acționa ca forță de acoperire în ruperea luptei. Ei au avut la dispoziție tehnică și armament din înzestrarea Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată. A fost o misiune deosebit de importantă și interesantă, care ne-a ajutat să acumulăm experiență alături de militarii români. Prin participarea la Mălina 14 am putut să ne antrenăm abilitățile de comandă și control simulând o situație reală, ceea ce este foarte important în instrucție, a spus maiorul Tudor Harabadji, comandantul contingentului de militari din Republica Moldova.

Text și foto: Plutonier-major Alina-Sonia Raicu, Plutonier-adjutant Cristian Surugiu, Caporal Daniel Păltinuș

Observatorul Militar Facebook, ForTer.ro

 


 

Trageri cu artileria, tancurile, aviaţia şi cu armamentul unităţilor de infanterie

Potrivit scenariului exerciţiului, misiunea Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată a fost de a destina o structură întrunită ca detaşament înaintat în fâşia de asigurare a diviziei, ulterior trecând în apărare în eşalonul doi al marii unităţi, unde a oprit ofensiva inamicului pentru crearea condiţiilor de introducere în operaţie a forţelor aliate.

Pentru aceasta, operaţia planificată a fost executată în patru etape, materializate în acţiunile din teren. Astfel, exerciţiul a început cu acţiunile forţelor aeriene care, folosind avioanele IAR 99 „Şoim”, au executat foc asupra coloanelor inamicului care se apropiau de grupul de luptă al marii unităţi. În a doua etapă, armamentul principal al brigăzii a executat foc concentrat la bătaia maximă asupra forţelor inamicului. Astfel, au executat trageri cu muniţie reală bateria de obuziere şi compania de tancuri. Plutonul de infanterie format din studenţii basarabeni a primit misiunea să organizeze o poziţie înaintată care să acţioneze ca forţă de acoperire în scopul asigurării ruperii luptei de către forţele Brigăzii 9 Mecanizate. Pentru asigurarea interoperabilităţii şi desfăşurării în bune condiţii a exerciţiului în comun, conform acordului tehnic încheiat între Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Apărării din Republica Moldova, militarilor basarabeni li s-a pus la dispoziţie tehnica şi armamentul din dotarea unităţilor Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată. În etapa a treia a exerciţiului, forţele aeriene au intervenit din nou, de data aceasta cu elicopterele IAR 330 „Puma SOCAT”, care au executat trageri cu proiectile reactive nedirijate împotriva blindatelor inamicului, favorizând astfel ruperea luptei de către forţele de acoperire. Acţiunile militarilor basarabeni au fost sprijinite şi cu focul tunurilor cal. 25 mm de pe maşinile de luptă ale infanteriei MLI 84 M „Jder”. Ultima secvenţă a constituit-o nimicirea inamicului în barajul general executat cu toate categoriile de armament, blindatele inamicului fiind lovite cu focul tancurilor TR 85 M1 „Bizon”.

Prin acest exerciţiu, organizatorii au dorit să antreneze militarii din Brigada 282 Infanterie Mecanizată într-o concepţie unitară, în vederea aplicării procedurilor specifice NATO de planificare şi conducere a exerciţiilor, precum şi să verifice viabilitatea sistemului de comunicaţii şi informatică pentru asigurarea de servicii integrate pentru punctele de comandă, atât în garnizoanele de dislocare la pace, cât şi în teren. Militarii din Brigada 282 Infanterie Mecanizată au executat mai multe misiuni în teatrele de operaţii – atât de luptă, cât şi de consiliere şi pregătire a forţelor de securitate afgane –, iar experienţa dobândită în aceste misiuni s-a văzut în modul în care au acţionat în teren.

Aprecieri din partea ministrului apărării naţionale

La sfârşitul exerciţiului, ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, declara: „În cadrul acestor exerciţii urmărim nivelul de pregătire al militarilor – de altfel, aceşti militari au acumulat experienţă prin participarea la misiuni internaţionale în teatrele de operaţii – de asemenea, urmărim modul în care personalul din comandamente este pregătit pentru a executa misiuni la standardele NATO şi, de asemenea, urmărim cum sistemele noastre informatice de conducere a misiunilor şi a focului între punctele de comandă de bază şi punctele de comandă de rezervă sunt interconectate, astfel încât focul şi conducerea focului, executarea misiunilor de luptă, să se realizeze în conformitate cu standardele NATO. De asemenea, trebuie să precizez că la acest exerciţiu a participat şi un pluton format din 26 de studenţi din Republica Moldova, care sunt prezenţi la exerciţiile de pregătire ale armatei române în conformitate cu tratatul încheiat între cele două ministere privind pregătirea în comun a militarilor noştri. La exerciţiu participă şi doi observatori NATO, care verifică standardul de pregătire al subunităţilor noastre, conform cerinţelor Alianţei„.

Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, a apreciat că militarii care au executat exerciţiul sunt bine pregătiţi „iar tragerile pe care le-aţi văzut astăzi s-au executat cu muniţie reală şi de către artilerie, şi de către mijloacele de luptă ale infanteriei, şi de către mijloacele de luptă ale forţelor aeriene„. Dumnealui a precizat că exerciţiul desfăşurat la Smârdan face parte din pregătirea obişnuită a militarilor din forţele terestre, fiind planificat din timp, prin planul cu principalele activităţi al marii unităţi.

Impresiile militarilor basarabeni

La sfârşitul exerciţiului, ministrul apărării i-a felicitat pe toţi militarii din Republica Moldova participanţi la exerciţiu (studenţi în anul II la Academia Militară „Alexandru cel Bun” şi cinci militari profesionişti), precum şi pe comandanţii unităţilor şi subunităţilor româneşti care au acţionat în teren.

Maiorul Tudor Arabadji, comandantul detaşamentului de militari din Republica Moldova, a avut amabilitatea să spună câteva cuvinte despre activitatea desfăşurată de subordonaţii săi în poligonul de la Smârdan: „Studenţii şi militarii noştri au participat la acest exerciţiu constituiţi într-un pluton de infanterie, dat întărire unei companii de infanterie mecanizată. Au acţionat pe maşinile de luptă ale infanteriei MLI 84M şi au executat trageri cu muniţie de război. Au fost acţiuni reale, ca şi cum ar fi fost o situaţie de război. Sunt sigur că activitatea desfăşurată în aceste zile le-a îmbogăţit cunoştinţele acumulate în academie, deoarece până la această dată nu au avut ocazia să participe la un exerciţiu de o asemenea amploare. Consider că obiectivele pe care ni le-am propus pentru acest exerciţiu au fost atinse: studenţii şi-au executat toate misiunile primite, s-au antrenat conştiincios, nu au fost accidente, toate măsurile de siguranţă au fost respectate şi aplicate. Sunt mulţumit de modul în care au acţionat.” În încheiere, maiorul Arabadji a apreciat că aceste schimburi de experienţă sunt benefice pentru pregătirea militarilor basarabeni.

Studentul sergent Iulian Spătaru, în urma exerciţiului la care a participat, consideră: „Am acumulat experienţă în ceea ce priveşte tragerile de luptă, executarea manevrei din poziţia înaintată pe limita dinainte a apărării, experienţă care-mi va folosi în viitor, când voi fi comandant de subunitate şi va trebui, la rândul meu, să-mi instruiesc soldaţii„. A fost plăcut impresionat de ospitalitatea şi amiciţia militarilor români alături de care şi-a îndeplinit misiunile în cadrul exerciţiului „şi m-am convins că putem face echipă împreună, mai ales că cei cu care am interacţionat noi – mecanicii-conductori, ochitorii şi operatorii – cunosc meserie şi o practică la nivel înalt„.

Elemente de noutate în pregătirea Batalionului 280 Infanterie Mecanizată

După terminarea exerciţiului, comandantul Batalionului 280 Infanterie Mecanizată, colonelul Cristinel Colibaba, a declarat pentru „Revista forţelor terestre”: „Exerciţiul desfăşurat în data de 18 iunie cu una din subunităţile Batalionului 280 Infanterie Mecanizată «Căpitan Valter Mărăcineanu» reprezintă punctul culminant al instruirii interarme executat de către militarii unităţii, instruire desfăşurată în baza ordinelor eşaloanelor superioare, pe cadrul de misiune stabilit pentru acest an. Mai mult decât atât, este şi primul exerciţiu organizat pe sistemul grupului de luptă, în care sunt implicate şi structuri dintr-o altă categorie de forţe. Tot ca element de noutate, exerciţiul pe sistem grup de luptă este primul de acest tip şi nivel desfăşurat pe teritoriul naţional de către militarii batalionului ceea ce, în opinia mea, reprezintă un mare pas înainte făcut în instruirea interarme şi nu întrunită. În final, doresc să aduc mulţumiri atât statului major al batalionului, care a creat premisele planificării şi executării exerciţiului, militarilor subunităţilor, care au înţeles pe deplin concepţia desfăşurării acestuia, tuturor structurilor din componenta grupului de luptă, dar şi eşaloanelor superioare care au sprijinit, au coordonat şi au făcut posibilă desfăşurarea cu succes a exerciţiului.”

La sfârşitul activităţii, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Nicolae Ionel Ciucă, împreună cu comandantul Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată, general de brigadă Ovidiu Pop, i-au însoţit pe ministrul apărării naţionale şi pe invitaţi într-o vizită în punctul de comandă şi la Centrul de transmisiuni al Batalionului 280 Infanterie Mecanizată, apoi au făcut un tur al expoziţiei cu tehnica militară participantă la exerciţiul din poligonul Mălina. Cu această ocazie, ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, a avut ocazia să se urce într-un tanc TR 81 M1 „Bizonul”, să-l pornească şi să-l conducă pe distanţa a câţiva zeci de metri. A fost impresionat de manevrabilitatea unui astfel de colos de oţel, declarând că nu credea că o astfel de maşină de luptă poate fi condusă atât de uşor.

Expoziţia de tehnică militară ne-a oferit posibilitatea nouă, jurnaliştilor, să discutăm cu câţiva militari din subunităţile participante la exerciţiu. Unul dintre interlocutorii mei a fost plutonierul-adjutant Valentin Stanciu, locţiitor comandant pluton la Batalionul 284 Tancuri, întors de curând de la exerciţiul Combined Resolve II ROT 14.04, desfăşurat la Hohenfels, Germania. Despre cariera sa în arma tancuri spune că a avut norocul ca tatăl său să facă armata la Centrul de instruire pentru mecanici-conductori tanc de la Buziaş. „Mă gândesc că, poate, poveştile din armată ale tatălui meu m-au influenţat în alegerea carierei, pentru că este o armă care cere multă pasiune şi devotament. După cum se ştie, tancul este o «fortăreaţă» şi este necesară multă îndârjire şi pricepere pentru a o mânui.” Tabăra de instrucţie de la Smârdan se desfăşoară pe o perioadă de aproximativ zece zile (exerciţiul din data de 18 iunie a fost numai o etapă din pregătirea militarilor), timp în care tanchiştii îşi perfecţionează deprinderile în funcţie de postul pe care-l ocupă: conducerea tancului, executarea tragerilor sau conducerea focului. „Este o bună ocazie ca noi, cei mai în vârstă, să le împărtăşim din experienţa noastră nou veniţilor în unitate şi, de ce nu, să ne cunoaştem mai bine, să închegăm echipajele” – apreciază adjutantul Stanciu. Despre „experienţa germană” spune: „A fost ceva nou pentru noi şi datorită faptului că am acţionat într-un peisaj diferit de cel al poligoanelor din ţară, pe care deja le cunoaştem destul de bine. Am avut ocazia să interacţionăm cu militari din alte armate şi să învăţăm tactici noi, proceduri noi sau să le îmbunătăţim pe ale noastre atunci când a fost cazul. Au fost şi situaţii când am fost mai iscusiţi în executarea unor manevre, ceea ce ne-a dat mai multă încredere în forţele proprii şi în tehnica din dotare. Consider că ne-am făcut datoria cu brio.”

Printre militarii care au prezentat tehnica de luptă din dotare s-a aflat şi sublocotenentul Ana Maria Scarlat, la prima sa participare la un astfel de exerciţiu. Este absolventă a Colegiului Militar Liceal „Dimitrie Cantemir” din Breaza şi a ales infanteria considerând că o poate ajuta mai bine în carieră decât alte arme. În plus, faptul că în localitatea sa natală, Galaţi, există o unitate de infanterie, a atârnat destul de mult în balanţă. Aşa a ajuns, în martie 2014, comandant pluton infanterie la Batalionul 300 Infanterie Mecanizată. „Ştiu că infanteria nu este o armă foarte uşoară, dar am preferat să lucrez direct cu oamenii, decât să mă fi dus, spre exemplu, la comunicaţii şi informatică, să stau tot timpul în faţa unor monitoare.” Vremea în tabără n-a fost tocmai prietenoasă: vânt specific zonei, la care s-a adăugat şi vremea ploioasă, însă, „aşa cum ni se spunea în academie, acesta este «laboratorul» nostru, al infanteriştilor„. Primele „lucrări de laborator”, adică primele exerciţii la care a luat parte, au fost destul de emoţionante iar de la cel de astăzi, chiar dacă nu a participat în mod direct, a avut destul de învăţat: „Mi-am dat seama că ceea ce făceam în academie nu se compară cu ceea ce trebuie să facem aici” – a încheiat sublocotenentul Ana Maria Scarlat.

Sergentul Emanuela Neculai este comandant grupă evacuare răniţi şi acţionează pe varianta MEDEVAC a maşinii de luptă a infanteriei. Şi-a ales cariera militară şi în special serviciul medical pentru că-i place să lucreze cu oamenii „şi, mai ales, îmi place să-i ajut în situaţii de dificultate. Atât în viaţa civilă cât şi în viaţa militară, primul ajutor este acelaşi, manevrele de resuscitare sunt aceleaşi, aşa încât mi-a venit destul de uşor să mă adaptez la specificul militar„. Diferenţa dintre MEDEVAC şi „surata” civilă constă doar în tipul maşinii şi a misiunilor pe care le îndeplineşte, deoarece aparatura medicală este similară unei ambulanţe de tip C. „Suntem bine dotaţi din acest punct de vedere şi suntem prompţi, în orice moment, pentru acordarea primului ajutor, fapt confirmat şi de intervenţiile pe care le-am avut în iarna aceasta” – a încheiat sergentul Neculai.

Tehnica de comunicaţii (autostaţia Harris-Falcon II) a fost prezentată de sergentul-major Gabriel Făşioiu, şef autostaţie radio la Batalionul 280 Infanterie Mecanizată. „Este o responsabilitate destul de mare să lucrezi pe o astfel de autostaţie, pentru că trebuie să asigur legăturile permanent, fără întreruperi. Am o vechime de treisprezece ani în armată şi tabăra din Smârdan nu este prima activitate de acest gen la care am participat. Chiar dacă autospeciala pare o maşină mai «de oraş», este foarte stabilă şi motorul, care are o capacitate cilindrică de 5,3 l şi 295 CP, îi asigură o mobilitate crescută în condiţii de teren mai greu accesibil. În plus, are tracţiune automată 4×4, ceea ce ne permite să mergem şi pe drumuri desfundate.”

Militarii din unităţile Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor” vor rămâne în tabără de instrucţie la Smârdan până la sfârşitul săptămânii, timp în care se vor mai executa încă două exerciţii de acest tip, în care vor fi angrenate şi celelalte subunităţi ale batalioanelor aflate la Smârdan.

Text și foto: Colonel Dragoș Anghelache, Plutonier-adjutant Cristian Surugiu

Revista Forțelor Terestre

 


 

Pregătirea în Poligonul Smârdan continuă

La nici 48 de ore de la încheierea exerciţiului complex de instruire“Mălina-14” al Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată“Unirea Principatelor”, în Poligonul Smârdan, se aude din nou sunetul loviturii de obuzier.

Poziţiile de tragere şi punctele de observare sunt pregătite, muniţia distribuită şi toate condiţiile pentru tragerea anuală de apreciere a artileriştilor aparţinând marii unităţi, îndeplinite.

La adunare! – un ordin străbate văzduhul în orele dimineţii. Conducătorul tragerii Batalionului 285 Artilerie “Vlaicu Vodă”, locotenent-colonel Gabriel Chiriţă începe instructajul, după verificarea prezenţei.

Participanţii la tragere îşi asumă misiunile de foc atribuite. Reperele din teren sunt trecute în revistă, iar condiţiile şi scenariul tactic sunt readuse în atenţie.

Foc! Lovitura pleacă din obuzier iar sunetul asurzitor traversează cerul.La orizont, în câmpul de ţinte, evaluatorii observă spargerea pe obiectiv.

Inamic nimicit! Personalul evaluat a neutralizat cu succes forţele şi mijloacele trupelor adverse.

Text și foto: Locotenent Cătălina Crintea

ForTer.ro

Exit mobile version