Încă un episod din epopeea aplicării acestei legi, de o complexitate deosebita, echivalenta cel puțin cu limba chineza, nesimplificata.
Pe de alta parte mă gândesc la faptul ca marele I.Le. putea fi doar roman, mă rog aromân dar scria despre adevărate momente de romanitate. Ca nu puteam demonstra o mai mare competenta si stabilitate politico-militar decât in plin război la granița Romaniei, cu un stat care amenința militar Romania aproape zilnic, sa umble vorba prin târg ca vrem sa schimbam ministrul fix al apărării. Si tot „pe surse” ni se spune ca am găsit pe înlocuitor, unul care l-a lăsat pe primul ministru al Japoniei, fie-i țărâna ușoara, cu ochii in soare pentru un scandal la partid. Ca el in mintea lui era premierul partidului si nu al Romaniei. Cu asta da carte de vizita te duci la NATO. Daca eram un olandez răutăcios, ca au fost ei in trecut cu noi, îl si întrebam la mișto la o reuniune pe ministrul pe surse „to-be”, daca se întâmpla ceva, va găsim la birou sau mergem direct la Muzeul Satului?
Si anul acesta am avut o tura de rezerviști, si spre deosebire de ani trecuți am avut locuri pentru ofițeri, maiștri si subofițeri pe lângă deja arhicunoscutele locuri de soldați. A mers brici recrutarea, de s-a prelungit perioada de selecție din motive de perfecțiune, si ministrul deja ne anunța ca nu mai puteau sa stăvilească apetitul social pentru rezerviști voluntari, știți voi celebra declarație cu cei 5000 de doritori.
„https://www.news.ro/social/ministerul-apararii-nationale-prelungeste-procesul-de-recrutare-pentru-rezervistii-voluntari-sunt-disponibile-871-de-posturi-pentru-care-s-au-inscris-482-de-candidati-pana-la-data-de-3-iunie-1922404808422022061120733686
Ministerul Apărării Naţionale prelungeşte procesul de recrutare pentru rezerviştii voluntari – sunt disponibile 871 de posturi pentru care s-au înscris 482 de candidaţi până la data de 3 iunie”
Mi-a plăcut nespus acel moment când cineva din minister, cinste lui, pentru exactitate ne-a împărtășit noua societății civile(si mai puțin civile) cifrele recrutării. Negru pe alb.
A mers treaba desigur ca ceasul elvețian, am rupt si aici normele. Se poate ca la prelungire sa mai fi venit o încă ceva doritori, estimările mele poate 700, din care nu toți trec probele sportive si medicale. Deci nu s-au ocupat locurile din rațiuni matematice.
Lăsând acest aspect la o parte, problema esențială pe care am sesizat-o in anii trecuți, este ca nu avem nici o dinamica si mobilitate, absolut necesare unei politici de resurse umane sănătoase. Adică, daca sunt dorite mai multe profile anume, nu știu, tehnice, specialiști orice, trebuie completat in scurt timp cu locuri pe acele profile astfel încât sa nu pierzi oameni valoroși. Atenție ca vorbim de rezerva aici, si nu de altceva. Daca vorbesc prea abstract, sa luam un exemplu banal – ai 10 locuri pentru subofițeri, transmisiuni/telecomunicații. Ai 15 candidați, toți cu profil tehnic. In urma selecției, 12 sunt admiși. Si se ocupa cele 10 locuri. Vii la o săptămâna maxim distanta si mai completezi încă 2 locuri. Nu ii trimiți pe ăștia la soldați, politie militara, conducător câine (la jandarmi asta-i funcție de subofițer).Ca poate nu-i plac câinii si îl mai si musca dracului. Atât trebuie făcut. E chiar simplu. Știu ca pare ca acest exemplu este la limita stupizeniei dar va garantez dragi cititori ca doar pare.
Am avut si aceasta discuție acum ceva timp cu un ofițer superior, ca încerca sa scoată castanele managementului defectuos din foc cu mana bugetara. Atâtea locuri sunt, ca ala-i bugetul si le cer unitățile si nu structura centrala. Ceri domnule cu marja de eroare încă 100 si le scoți doar la completare, lasă-mă cu autonomia decizionala ce sa-ti spun, fix in armata. Ca nu s-au ocupat toate niciodată, deci pasați bugetul pe anul viitor si tot așa din 2017 deja.
Însă si aici apare o problema, corecta, cea a necesitații existentei unui corp robust de soldati-gradati rezerviști voluntari. Nu poți într-adevăr avea 150 de sublocotenenți si 100 de soldați, ca nu funcționează așa un sistem militar, argumentabil si făcând un trolling la distanta, nu se poate nici cu 1500 de generali. Însă desigur acolo nu-i problema. Si aici intervine o situație pe care orice manager privat de resurse umane ti-o rezolva in 3 secunde. Daca vrei sa ai un focus mai mare pe zona de soldați, dai o bonificație substanțiala, specific pentru anumite specialități la semnare. Repet, nu am inventat noi apa calda, sistemul asta exista de mult in US Military – https://www.goarmy.com/benefits/money/bonuses-earning-extra-money.html#:~:text=Army%20Reserve%20enlistment%20bonuses&text=Qualified%20Army%20Reserve%20recruits%20may,combined%20with%20other%20enlistment%20bonuses.
Revenind, așa se explica si rezultatele din acest an, undeva pe la 30% estimativ, conform calculelor mele. Le confirmam sau le infirmam când dau drumul la cifre. Daca le vor da.
Mai complicat este sa punem aceste evoluții in contextul de securitate. Este prima data când scriu un articol din acesta serie când la câteva sute de km de granița avem război, nu hibrid, nu-nu, convențional, clasic, cu tancul, avionul, artileria si vaporul. Și infanterie. La 50 de km de țărmul Romaniei mai plutește răzleț cate o mina. Asta este contextul dragi cititori si nu cel pre 2022, ala in care avertizam cu spume la gura ca un nebun prin acesta serie ca oastea este, dar nu prea este. Au avertizat si colegii de redacție ca pe lângă oameni, mai lipsește si tehnica, tocmai ca sa mergem spre dezastru, la sigur, pe doua paliere. Daca printr-o minune am primi pușcoace, tancuri si alte acarete de la americani, sa fim siguri ca nu avem oamenii care sa le manevreze.
Ar mai fi de notat ca practic asta este noua forma de „a face armata”, daca nu vrei sa devii militar activ, adică profesionist.
Anul acesta, poate mai mult ca in alți ani mi-am dorit sa vad niște rezultate mai bune. Cunosc si in acest an tineri care au încercat. Si au reușit, au fost declarați admiși… si acum sunt pe tușa. Au vrut subofițeri/maiștrii si/sau ofițeri pe anumite specialități si s-au trezit nerepartizați iar mai apoi repartizați…. la soldați. Ca daca te vrei o specialitate tehnică, mi se pare absolut normal sa fi repartizat soldat, arma intendenta, specialitate ajutor de bucătar. Ca după dracu mai completezi cererea aia cu opțiunile. Nici pe specialități precum infanterie nu am stat mai bine, locurile fiind răzlețe si concentrate geografic in anumite zone. Nu au fost nici locuri de specialiști, ca măcar acești tineri sa poată fi repartizați daca au pregătire într-un anumit domeniu. Daca va amintiți anul 2018, atunci au fost in jur de 2800 de locuri, unități de lupta, sprijin, si chiar specialiști. Dar atunci au fost alte probleme, funcțiile erau prevăzute cu grade destul de mari, făcând-le inaccesibile pentru cei fără pregătire militara anterioara si grade in rezerva apropiate postului. (Citiți dragi cititori fraza asta de doua ori, vedeți cate condiții de eliminatorii sunt, si estimați cate persoane calificate si interesate s-ar putea recruta). Deși inițial am fost revoltat de prezenta specialiștilor socotind necesar in primul rând unități de lupta, daca se poate face o adaptare aici sa preluam pe cei cu pregătire in anumite domenii, sigur, îmi pun cenușă in cap. Dar, am rezolvat-o si pe aia, nu au mai scos pentru specialiști nimic, si atunci când au scos, au scos cu grade de maior, accesibile unui căpitan sau locotenent deja in rezerva. Idem pentru subofițeri, de la plt. adj. (!) in sus.
Ideal, si asta a fost propunerea mea, măcar in schema ar trebuie sa apară unitățile teritoriale.La momentul asta cred ca maxim companii am putem avea ca state de organizare si nu ca efective desigur, infanterie de principiu, sa putem prelua acești doritori. In subordinea centrelor militare ar fi util. Dar nici aici nu trebuie sa reinventam apa calda, unitățile de dorobanți ne pot fi model. Desigur dragi cititori, eu vorbesc, eu propun, eu mă agit degeaba.
Si in aceste condiții de criza si periclitare a securității Europei așa cum nu s-a mai văzut din întunericul celui de-al doilea Război Mondial, mi se pare absolut normal ca ministerul sa respingă oameni declarați admiși pe chestii de tehnicalitate. Caci ecce homo, al dracului de treaba după ce ai investit in educația ta, ai terminat un ciclu măcar de studii superioare cu munca, te-ai angajat intra-un domeniu competitiv, muncești cu tehnologia zilei de mâine… nu vrei mai omule sa te faci ajutor de bucătar in armata.
Ca sa fie situația si mai grava, nu învățam nici din trecut nimic, deși a trecut peste noi ditamai pandemia ca T80-ul, nu am văzut un proiect consolidat pentru medici militari, rezerviști, care vor pregătire. Ca mai trebuie si astfel de specialități si deja ar trebui sa vedem exerciții cu dislocare si operaționalizare a unor unități medicale. Am glume bune, așa-i?
Constatarea mea după marile speranțe dickinsiene si încheierea contractului primului ciclu de rezerviști, este ca legea este aplicata pur si simplu cu rea credință. In definitiv acesta lege a devenit un mijloc de reeșapare a unor persoane care au activat in sistem, iar pentru cei care nu au pregătire anterioara singurele opțiuni reale si nu matematice sunt cele de soldați rezerviști, chiar daca ai terminat o medicina, o politehnica orice ar fi. Logica unei astfel de legi este cu totul alta, primordial de a mari rezerva, ori cum faci asta cu deja rezerviști pe care ii respecializezi pe alte arme si specialități militare. Mai grav, ăștia cu (r) la coada nu își pot continua pregătirea așa „by default”, cu o cerere amarata si o serie de analize, nu ei trebuie sa ocupe un loc, de multe ori complet aiurea geografic si tot de multe ori, locuri pe care ar trebui sa fie formați civili.
Încheiam apoteotic cu distanta galactica intre realitatea operativa si de la firul ierbii pe care am prezentat-o si ceea ce vad responsabilii zilei. Declarații general cu 4 stele (r), prim ministru al Romaniei, Nicolae Ciuca:
„Din discuțiile avute, primul demers, pe primul proiect de lege, numărul a fost absolut mic față de estimările pe care le aveam. S-au produs modificările legislative în sensul motivării celor care ar putea să opteze. În momentul de față există un număr de 3-4 ori mai mare decât cel care se realizase în prima formă a legii, el nu și-a atins obiectivul și din ceea ce am discutat este nevoie de mai multă comunicare și mai multă prezentare a tot ceea ce înseamnă un astfel de demers, care sunt beneficiile, activitățile, modalitățile de a putea să te înscrii la un astfel de statut”,
PS.
Bai fraților cu grade pe umeri si fără, in al 12-lea ceas, luați pe toți care pot si vor pe profile similare celor cerute, ca sa folosească ceva din ceea ce fac in viața de zi cu zi. Nu-i formați pe alte profile complet aiurea in corpuri militare in care nu au ce caută. Doamne ferește, daca pușcă mămăliga aici va fi noul Babilon si se vor vorbi toate limbile lumii civilizate, NATO, ori noi avem încă probleme elementare cu limba engleza si o franceza ca in vremurile apuse… de unde mon cher?
ma semnez al vostru lt(rez)