Romania Military

Soldatul Svejk aplica statutul rezervistilor voluntari: Probleme personale… cu personalul

Probleme de personal ca probleme personale avem destule.

Dupa cum spune si titlul, probleme de personal ca probleme personale am destule, har Domnului, daca doriti pot sa le impart cu drag la doritori. Asadar avem primul articol cu privire la rezervisti pe anul acesta, dupa cum s-a cerut si pe site de catre cititori.

Bun, deci cu personalul activ stam bine, facebookul MApN duduie cu oferte toate armele, toate functiile, Doamne ajuta. De ceva timp observ ca multa lume, si pe site si pe facebookul MApN, intreaba de proiectul rezervistilor voluntari. Intreaba deoarece este lesne de inteles faptul ca un candidat admis trebuie sa plece de la locul de munca niste luni de zile, ori asta ii o problema in economia de piata.

In intampinarea acestor dileme destul de serioase pe care mi le-au adresat si unii cititori, MApN-ul s-a gandit fie sa raspunda la misto, fie sa transmita in doi peri asa: “ei… lasati ca aveti timp”. Ca sa-l parafrazez pe Cristian Tudor Popescu intr-o disputa intelectuala cu dl Mihai Sora: “Sa mori tu?”.

Mi se pare fascinant cum cineva care in viata sa nu a lucrat in privat iti spune tie, angajat la privat, cat timp ai tu nevoie sa iti pui treburile in ordine cu angajatorul tau. Fascinant.

Identic de neinspirat regasim modul de comunicare si logica pentru care nu sunt anuntate posturile de la inceputul anului, problema asupra careia am avertizat deja in articolul anterior. Ce motiv logic poti avea sa nu publici in ianuarie, exemplific doar, 2000 de posturi cu recrutare incepand din mai 2019? Ce poate justifica lipsa asta de inspiratie in a tine candidatii pe drumuri la BIR, unde nimeni nu stie nimic, ori in a intreba de-a dreptul obsesiv compulsiv aceste lucruri de bun simt?

Iarasi consultanta gratuita, nu doar ca le-am indicat problemele, subliniat cu rosu si aratat cu degetul, le-am oferit si solutia.

In continuare, anul trecut ministerul a identificat probleme in acest proiect. Foarte perspicace oamenii de acolo, sa fi fost acel procent de 15% incadrare oare? In orice campanie de recrutare, 15% inseamna un esec. Cum eu lucrez cu situatii de personal pentru companii, privat fiind, la o necesitate de recrutare a 100 de specialisti intr-un anumit domeniu si eu as veni cu 10 oameni, contractul pe care l-am dobandit cu clientul s-ar fi sistat imediat, eu obligat sa platesc niste penalitati si eventual un prejudiciu de imagine si concurential pe care nu-l recuperam nici in 5 ani. Cam asta-i diferenta intre privat si stat, daca ma cititi stimati domni cu grade grele pe umar si asta aveti in prim plan data viitoare cand ai vostri comunicatori dau raspunsuri in doi peri.

Aparent atat de utila este comunicarea cu privire la subiect incat si la case mai mari lipsa de informare devine iritanta. O doamna senator, vicepresedinte a comisiei de siguranta nationala, aparare si ordine publica din senat, interpeleaza ministerul cu privire la acest proiect si aparent are aceleasi puncte de vedere pe care le sustinem deja de doi ani de zile pe rumaniamilitary.ro.

Link: https://senat.ro/PDFIntrebari/b%20pauliuc%202484%20b%20ip.pdf

As spune ca lipsa de comunicare atinge puncte comice deja.

Revenim. Dupa rezultate, totusi MApN-ul a constat ca ceva nu-i bine. Au identificat ca lipsa de interes fata de proiect nu are la baza aceste carente si lacune uriase in comunicare ci faptul ca remuneratia este 10% din solda unei persoane in serviciul activ. Noul proiect, inca pe masa guvernului, propune 30% din solda. Poate suna socant, dar eu nu sunt de acord cu acel 30% si sincer imi pare a fi un generator de sinecura. 30% din solda de grad sa stai acasa? Nu, imi pare rau, rezervist insemna militar antrenat periodic, pregatit in caz de ceva dar care are un rol civil in societate. Notiuni tampe precum “rotunjirea veniturilor” nu-si au locul in cadrul acestui tip de serviciu militar. Aici ar trebui sa fie vorba de persoane care doresc, cine poate si cine intelege ce presupune armata, nu de persoane care nu sunt interesate de 145 de lei dar daca ar fi 500 de lei parca s-ar mai gandi. Profilul oamenilor motivati de acel 30% schimba optica tipologiei oamenilor recrutati. Motivarea nu insemna doar bani pentru un domeniu unde juri pe steag “chiar cu pretul vietii”. Un alt argument pentru opinia mea este ca financiar statul este intins la maxim, acel 30% va bloca modificarile pentru inca o perioada de timp deoarece necesita un aport financiar mai mare.

Am nimerit-o doi ani la rand, o nimeresc si anul acesta, estimez o incadrare pe anul 2019 intre 15%-20%. Mai mare doar daca vor scoate locuri unde se poate incadra literalmente oricine, dar cum anul trecut a fost o nevoie stringenta de contabili rezervisti, pshihologi rezervisti si in general specialisti rezervisti as tinde sa spun ca nu cred ca ministerul se va trezi in ceasul al 12-lea.

Cu toate acestea, este bine ca de 1 aprilie MApN-ul a avut timp sa comunice, ne-a postat o poanta pe facebook din ciclul “nici in gluma sa nu zici de-astea Ioane”, avand in vedere ca in anii trecuti a avut loc o intreaga campanie pentru clarificarea articolelor din presa de joasa calitate care anuntau reintrarea in vigoare a serviciului militar obligatoriu:

”Bună dimineața!
‼ Armata devine de astăzi obligatorie‼

Începem săptămâna în forță cu o veste mult aşteptată.
Tinerii cu vârsta cuprinsă între 20 şi 35 vor primi toate detaliile în timp util. Accesați linkul următor pentru a afla cum a început această procedură: https://bit.ly/2U7kyeR. Vom reveni cu detalii!#armata #obligatorie #instrucție #lege

 

Ma semnez al vostru lt(rez)

Exit mobile version