Da dragilor, am revenit și în acest an cu subiectul rezervei militare. De ce? Că nu am altceva mai bun de făcut ar spune unii, însă eu mă declar un admirator al acestui proiect. Cred ca doar în domeniul autostrăzilor am mai putea repera un asemenea fiasco în materie de erori manageriale și managementul defectuos. Ironic este ca discutam despre instituția care are per capita probabil cel mai mare număr de doctori, în management. Nu în critica literară, nici în studii sanscrite, nici în peisagistica, ci în management specializat, managementul securității naționale și aici cred ca ar trebui să subliniam cu roșu.
De când scriu seria asta de articole, pai să vedem ce s-a mai întâmplat pe mapamond. S-au întâmplat multe, pandemii, crize peste crize și un război aproape mondial, sau mondial by proxy fix langa granița noastră. Ca daca era doar în Fâșia Gaza, romanul stătea liniștit contemplând mioritic asupra nemuririi sufletului. Avem Ro-Alerturi pentru atacuri aeriene. în acest context te aștepți să fie o mare campanie de recrutare, ministerele de forța să se lupte ca la 48’ pentru cei mai buni candidați, programe precum cel al rezerviștilor voluntari să prindă aripi mai ceva ca după Red Bull.
Și? Ce se întâmpla?
Și în acest an am anunțat cu surle și trâmbițe un număr de aproximativ 2200 de locuri prin luna mai pentru rezerviști voluntari, de toate pentru toti, ofițeri, maiștrii militari, subofițeri și soldați. Perioada de înscriere s-a prelungit luni de zile însă puteam discuta de mai multe serii aici, la fel ca și în anii trecuți.
Fără un site dedicat, fără o listă de locuri publică, fără comunicare eficientă ministerul s-a pus iarăși pe recrutat. Toată informația a fost concentrata la centrele militare și oferită candidaților cu pipeta. Nu tu un site, nu tu o baza de date cu candidații, nu tu un cod de candidat și apoi o verificare pe o listă online. Nu tu un update cu fazele procesului de selecție. Nu, ca nu-i voie, doar să faci drumuri ca un nebun până la centre, ca la telefon oricum nu răspunde nimeni.
Cu toate obstacolele din drum, a fost primul an în care am cunoscut un număr record de candidați și acest aspect m-a bucurat, inițial. Și apoi mi-am revenit din scurtul moment de speranță, este de asemenea primul an în care acel număr record de candidați, a rămas cu ochii în soare. Adică, au luat probele, dar ministerul nu poate manageria o problema de clasa a 2-a, adică dacă ai doi candidați pe un loc. Să explic așa cum am făcut-o în fiecare an. Se poate întâmpla ca pe un loc să fie 10 doritori și pe un alt loc nici unul. După probe, cei declarați admiși sunt încadrați pe funcții pe baza unui punctaj, exact ca la SGP. Ce face ministerul? Nu reorientează candidații rămași, nu modifică legislația internă veche astfel încât redistribuirea să fie mai ușoară, nu… ci pur și simplu pe cei 9 îi lasă nedistribuiți. Concentrați-va un pic pe fraza aceasta ca este monumentală, ai mai puțini candidați în fiecare an decât locuri, și sigur unele locuri sunt mai la „bătaie” decât altele, din rațiuni geografice, din rațiuni de armă/specialitate militară, din rațiuni câte și mai câte. Și ce faci tu minister, prelungești înscrierea la nesfârșit că zici că nu ai candidați, și apoi pe un sfert din ei nu ii încadrezi. E tragicomic. Oricum din ce am înțeles din acest proces mirobolant, candidații au șanse ca la păcănele. Nu țin de o formă de pregătire, de ceva ce poți îmbunătăți. Ține de noroc și cam atât.
Mai grav este ca cei admiși în sistem provin tot cam din sistem. Punctajele avantajează pe cei din sistem care au ieșit la pensie și în aceste condiții pentru restul, fără experienta sistemului în spate, rămân doar relativ puține opțiuni. Atenție, ca este și o limita superioară, 55 pentru cadre, 51 pentru soldați din ce văd eu în legislație pentru vârsta. Prin urmare cei pensionați din sistem eligibili sunt fix ăia de pe la 45 de primăveri frumoase și însorite.
Totuși repet problema aritmeticii elementare, au scos 2200 de posturi și sursele mele îmi zic că în total cei care au fost declarați admiși, dar nu încadrați, nu sunt nici 70%. Făcând o medie pe 3 județe unde cunosc niște “jupîni” activi. Deci ai mai puțini admiși decât locuri și acolo unde sunt doi pe loc, renunți la unul. Unde sunt 10 pe loc, renunți la 9.
Si anul trecut v-am relatat aceeași problemă, cunoștințe, mai ales tineri unii pe care eu i-am îndreptat spre centrele militare au rămas de asemenea pe lângă, adică fără încadrare. Și nu vă gândiți la ceva ofițeri de parașutiști (nici nu au astfel de locuri), nu au prins posturi de subofițeri artilerie, comunicații și logistică.
Prostia și mai mare, ministerul se plânge cu lacrimi de telenoveliste că nu au oameni. Și acum cineva atent la seria asta mi-ar spune, bine „iel-ti”(sună a bunu’ lu’ Kal-El) dar ei zic de activi, nu de rezerviști. Problema este că dacă ministerul își dorea câtuși de puțin funcționalitatea acestui proiect, o parte din lipsa de personal putea fi soluționata prin chemarea unor rezerviști în activitate după primul contract încheiat în condiții bune. Având în vedere că vorbim de acest proiect, pe site cel puțin din 2016, cu legea promulgată in 2015, deja acum puteam culege roadele unui management de resurse umane făcut cu cap. Nu este cazul desigur.
Acum punând cap-la-cap niște date reiau o problema semnalată de mine în trecut, cea cu mărirea soldelor de la 10% la 30% cât timp rezervistul stă acasă. Am apreciat la vremea respectivă că nu asta constituie reala cauză a eșecului acestui program și mi s-a părut mie dubios de rapidă trecerea acestei propuneri cu un efect bugetar considerabil. Acum aflu că majoritar rezerviștii voluntari sunt persoane care au lucrat în sistem.
Ca să nu mai tot învârt raționamentul în jurul pomului, și să bat apropouri. Asta miroase a sinecură.
În loc de concluzie, mă simt obligat să vă relatez o situație întâlnita la centrul militar de care aparțin eu, fiind acolo cu totul alta problema în perioada înscrierilor, în august târziu. Am vazut acolo o duduie, pe la 40 și ceva de ani estimativ care a venit să se înscrie ca rezervist. Nu știa pentru ce categorie de personal optează, dar ea știe care are studii superioare terminate recent și că așteptă eliberarea diplomei de licență. Cum variantele prezentate de recrutor nu-i spuneau nimic, adică nu înțelegea nimic din ceea ce i se spune, pune dânsa mana pe telefon „să sune un prieten”. Vine înapoi și îl dă pe „prietenul” de la telefon recrutorului ți vorbește cu acesta cam 3-4 minute și s-au luminat toate. S-a întocmit dosarul pentru ofițeri, că o recomandat-o talentul cred. Profilul așadar nu îmi inspira nici o încredere dar totuși îi urez baftă doamnei în discuție, cu „prietenul” dânsei, estimez eu ceva ștab activ sau în rezervă și mă bucur că situația asta încă se rezolva „în familie”.
Pentru copii mei, căci așa le zic, cu care am făcut pregatire, i-am susținut pe toata perioada selecției nu pot decat să-mi cer scuze și să-i felicit încă o dată pentru că și-au luat probele exemplar. Fiecare dintre ei declarat admis, neîncadrat și fără nici o alternativa.
Mie, îmi spun că am fost prost iarăși, crezând că ceva s-a schimbat, că mi-am luat din timpul meu să ajut, să fac, să pregătesc, că măcar în ceasul al 12-lea și urlând ca din gura de șarpe că nu au oameni, ceva s-a schimbat. Nu s-a schimbat nimic. Mentalitatea că trebuie să ști pe cineva ca să ajungi acolo, mentalitatea care m-a lovit și pe mine în plină figură acum mulți ani „mai am 100 ca tine care ling clanța”- citat din memorie după un col. dr., încă mai persistă, încă mai dictează.
Mai ciudat este ca nu avem cifre publice ale ministerului astfel încât să analizăm și noi puțin, cum merge acest proiect. De ce? Știu armata de doctori-manageri din sistem mai bine de ce nu este public si până la urmă de ce ne interesează pe noi, contribuabili? Dai banul, taci din gură ca știu ei ce sa facă, ca în celebrele memeuri cu trust me i’m an engineer.
P.S. Doresc din tot adinsul să scriu o erata pentru această sumbră privire asupra subiectului, dacă ministerul binevoiește să ne pună la dispoziție niște cifre:
- Numărul candidaților declarați admiși defalcat pe ani, începând cu 2017
- Numărul celor încadrați, defalcat pe ani, înecând cu 2017
- Cați provin din sistem vs. numărul total de încadrări, defalcați pe ani, începând cu 2017
- Vârsta medie a rezerviștilor voluntari defalcată pe categorii de personal.
- Numărul celor care și-au prelungit contractul de rezervist, aici e simpla că merge în calupuri de 4 ani.
Dacă nu se poate, „că e la secret”, merge și doar pentru anul în curs. Daca totul e la secret, interesant, ce să spun, așteptați domnilor erata aia mult și bine.
Pe final facem ceea ce ministerul ar trebui sa facă. Distinsul coleg de forum ZALMOLXIS, a făcut un chestionar pentru rezerviști, și atașăm rezultatele aici. De ce nu există un portal web pentru acesta categorie de personal cu un astfel de chestionar, de ce trebuie RuMil si distinșii ei cititori să facă ceea ce ministerul ar trebui, rămân întrebări deschise cu care încheiam și acest subiect pentru anul 2023.
În armată, te-ar motiva doar aspectul financiar? | Dacă te motivează și altceva, ce anume și detailează te rog? | Cum vezi tu o carieră militară pe o perioadă lungă de timp? Ce te-ar motiva profesional să ai această opțiune? | User | Country | City |
Nu | instruire de calitate, siguranta pentru familie in caz ca mi s-ar intampla ceva | venit decent, mediu de lucru profesionist | Romania | Voluntari | |
Da | Tehnica nouă, inovații în artilerie și aviație | Nu vreau | Romania | Novaci-Straini | |
Nu | Capacitatea de a cunoaste si opera tehnica noua de ultima generatie | Avansarea in cariera ,care sa asigure pe langa o pregatire profesionala foarte buna ,si un avans pecuniar important,adica incepi de jos si cresti ,daca incepi de jos si te plafonezi tot jos,mai bine ma angajez in alta parte | Romania | Arad | |
Da | Haina agata gagici | Plan de dezvoltare personala, milestones de atins si pe urma optiunea de a fi trimis la perfectionare scoli superioare – evident incheind noi AA cu mapn pentru prelungirea contractului in functie de sumele de scolarizare | Romania | Arad | |
Nu | Cred că omul sfințește locul… potrivit | Profesionalism, integrare pe model NATO | Romania | Jimbolia | |
Da | Profesionalismul | Un mediu cu inalte sandarde profesionale. | Romania | Arad | |
Nu | echipamente moderne, tactici moderne, munca in echipa, sentimentul de a face ceva pentu tara, a ajuta alti oameni | plan bine definit in etape, fiecare etapa cu telurile ei motivante si dezvoltare personala | Switzerland | Zurich | |
Nu | mancarea | mancare multa | Romania | Arad | |
Nu | sentimentul că faci ceva ,ce nu multi pot face. | Din punct de vedere profesional , te specializezi in anumite domenii,care , pentru majoritatea oamenilor sunt inaccesibile. Cariera militară,mai degrabă,ar fi pe o perioadă scurtă de timp, undeva la 10 ani maxim. | United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland | Sheffield | |
Nu | posibilitatea de promovare, conditii de munca | Posibilitatea de a evolua ca om si ca militar | Romania | Arad | |
Nu | Cariera, statutul, experiența din domeniu, patriotismul | Pentru o cariera în domeniu, undeva între 10 și 40 de ani de activitate. Motivația ar fi posibilitățile de avansare și pregătire precum și alte beneficii în care intra și aspectul financiar. | Romania | Constanta | |
Nu | ma demotiveaza lipsa de investire in soldat. | o cariera , in care sa fac pregatiri tehnice, sa vad ca gradatii nu doar profita ci isi merita banii, ca construim ceva pentru tara , ca avem impact activ si pasiv inspre cresterea oamenilor. | Romania | Constanta | |
Da | pensia | pensia | Romania | Bucharest | |
Nu | Dotarea | Oportunitățile după terminarea carierei militare | Romania | Arad | |
Nu | Profesionalism | Profesionalism, camaraderie si spirit de aventura | Romania | Arad | |
Nu | Sa faci ceva pt tara ta | Sa simti ca esti apreciat pt ce faci si sa se vada un rezultat in urma ta | Romania | Alexandria | |
Nu | serviciu stabil/practica intro meserie ce poate fi folosita si in civilie, | nu mi-asi dori o cariera militara in stil academic,doar o practica necesara pentru a ajuta la nevoie | Romania | Bacau | |
Da | Echipamentul modern | Învățarea continuă | Romania | Arad | |
Da | nop | $$$ | Romania | Bucharest | |
Da | Rigoarea, disciplina, respectul pentru țară și mai ales profesionalismul. | Nu as putea opta pentru o astfel de cariera din rațiuni financiare dar daca ar exista tabere de pregătire pentru civili, cu un program împărțit pe mai multe luni de zile, as face-o | Romania | Arad | |
Da | Echipamentele folosite, calitatea celor care conduc in general…atmosfera sa fie una pozitiva | O oarecare stabilitate inclusiv financiara…atmosfrera daca este ok. Modul de interactionare este foarte important. | Romania | Chiajna | |
Da | dotarea si calitatea umana | salarizare, dotare, calitatea resursei umane | Romania | Cluj-Napoca | |
Da | Nu | Nim8c | Romania | Tandarei | |
Nu | disciplina | nu m-am gandit | Romania | Bucharest | |
Nu | Cariera militară în sine | Profesionalismul superiorilor | Romania | Rosiorii de Vede |
mă semnez al vostru lt(rez)