Da, iarasi tema asta. Cum de ce? Cum adica v-am stresat si obosit cu ea? Cititi va rog comentarile de la ultimul articol pe tema asta. Pare ca nu-i interesanta? Si cum capitalizeaza MApN-ul un numar importat de oameni care isi manifesta interesul fata de acest proiect, care cauta si intreaba punctual despre proiect? Pai foarte simplu, le raspunde evaziv pe Facebook si lasa fara explicatii ori acoperire declaratiile ministrului din aprilie. Si suntem in Iulie.
Nu vorbim aproximari ci, pentru exactitate, citam:
“Recrutarea rezerviştilor voluntari rămâne o prioritate pentru MApN. Pentru 2019, avem bugetate peste 3.500 de posturi pentru această categorie de personal, pentru care pregătim procedurile legale pentru recrutarea candidaţilor. În câteva săptămâni sperăm să putem comunica deja pe canalele de promovare a carierei militare toate informaţiile de care au nevoie cei care doresc să opteze pentru această categorie de militari ai Armatei României”, a scris, pe Facebook, Gabriel Leş.
Ministrul Apărării Naţionale a mai precizat că ulterior stabilirii nominale a structurilor militare care urmează să încadreze rezervişti voluntari, repartiţia posturilor de rezervişti voluntari pe garnizoane, tipuri de funcţii, arme şi specialităţi militare va fi materializată şi transmisă structurilor specializate din minister pentru demararea procesului de recrutare şi selecţie.
„În urma numeroaselor semnale venite din partea persoanelor care reprezintă potenţiali candidaţi, #MApN a decis iniţierea unui proiect de lege care să modifice şi să completeze Statutul, astfel încât acest segment – al rezerviştilor voluntari – să devină mai atractiv pentru public şi actul normativ să-şi atingă scopul pentru care a fost emis”, a conchis Gabriel Leş.
Asadar sa clarificam anumite aspecte. In primul rand proiectul de modificare a statutului, adica a legii 270 din 2015 nu a fost asumat de guvern ci retrimis la structura initiatoare. Pe scurt si romaneste, cel putin pentru viitorul imediat, nu este posibilla cresterea de la 10% la 30%. Reproducem aici documentul: http://sgg.gov.ro/legislativ/docs/2018/04/5hjs8zpt6bwnd93kqf10.pdf proiectul de pe site-ul secretariatuli general al guvernului, notati va rog anul 2018. Pe anul 2019, actul nu figureaza pe ordinea de zi a guvernului iar functia de cautare de pe site-ul secretariatului general al guvernului spune ca nu exista un asemna act, asta daca reusiti sa va dati seama cum sa cautati ceva pe site-ul respectiv. Deci pe cale de consecinta: retrimis. Daca exista un termen clar, nepublicat- desi actul este public, legea este publica, sunt mai mult decat bucuros sa scriu o erata.
In al doilea rand, comunicarea. Dupa declaratiile ministrului, comunicatorii ministerului parca mai trebuiau sa faca ceva. Macar o data aproximativa, o luna ceva. Nimic, si acele raspunsuri in 3 peri sesizate aproape in unanimitate de utilizatorii site-ului RumaniaMilitary: “la momentul acesta nu se fac recrutari pentru posturile de rezervisti”. Bun, asta era clar ca buna ziua insa omul intreaba o data aproximativa avand in vedere ca ministerul apararii solicita de la acel om sa plece doua luni cel putin de la locul de munca.
Domnilor comunicatori, luati de la mine va rog niste sfaturi, asa cum am facut in toate aceste articole, pana mai puteti recruta si acel 15% de anul trecut. Cu o experienta de recrutare serioasa in economia reala in spatele meu va spun cateva lucruri.
Daca nu comunicati ceva, cat de repede si putinul interes fata de acest proiect se disipeaza si in loc de acel 15%, poate mergeti pe 10% – 5% anul acesta, poate.
Este fundamental gresit sa lasati fara acoperire declaratiile ministrului. Aici trebuia completat pe langa locuri (3500), macar cu o luna aproximativa si obligatoriu trebuia sa comunicati faptul ca nu se opereaza schimbari la lege, deoarece ati spus ultimilor rezervisti voluntari ca acestea se vor intampla in scurt timp.
Revenind la mentalitate, ca aici e practic problema, in primul rand nu discutam de persoane care isi incheie un raport de munca undeva si mai apoi doresc sa inceapa unul nou la minister. Aici discutam de persoane cu o profesie civila (deci instruite) de care ministerul poate beneficia part time. Asta este mentalitatea cu care ar fi trebuit ministerul sa plece la recrutat inca din 2017. Nu ministerul face o favoare cuiva, desi asa se comporta, ci omul trebuie atras. Cum sa atragi omul cand nici macar 10 cuvinte articulate pe tema asta nu se emit la o cadenta de o luna. Cum?
Inca ceva in acest lant al slabiciunilor, multi oameni interesati au mentionat (si in comentarii pe acest site) exact ce va spuneam mai sus, respectiv ca au probleme la serviciu datorita perioadei cand trebuie sa lipseasca. Dvs le-ati raspuns pe Facebook ca ei “au timp”. Domnilor, siti ce insemna criza personalului calificat si inalt calificat? Adica o persoana inalt calificata care ar putea fi incadrata pe un post tehnic in armata, perioada de recrutare pentru firmele de leasing de personal ajunge undeva la 4-6 luni. Avem posturi de inalta calificare civile (evident) in Timisoara sau Blaj spre exemplu care sunt deschise de un an de zile, posturi platite mult peste medie la companii care au o cifra de afaceri cam cat PIB-ul unei tari mai micute. Dvs veniti la aceste probleme grave de lipsa de personal la care cele mai luminate minti din secotrul de business si IT&C nu au putut raspunde, cu “lasati ca aveti timp”? Si putinii pasionati ai domeniului ii pierdeti in acest mod.
Va spun sincer ca aveam in schita alt articol, pe care as fi vrut sa-l intitutlez, “pornim greu dar pornim si noi”. Acest proiect, de care unii ma acuza ca mi-am facut o obsesie, este un element care ne trece in lumea civilizata, aia fara armata obligatorie si cu soldati profesionisti. Pricepeti va rog faptul ca in 2007 am facut o treaba pe jumatate, profesionalizare insemna activi+rezerva. Aveti acum o masa cu doua picioare care sta in echilibru prin munca militarilor activi de exceptie. Va trebuie macar al treilea picior. Dar tot in tarile alea in care noi facem poze de concediu niciodata efectele dezastrelor naturale, spre exemplu nu se inlatura cu militari activi decat atunci cand este comparabil cu un cataclism. Ca se numeste garda nationala, rezerva teritoriala sau rezerva, civilizatia impune un astfel de model, dar un model functional. Nu am inventat apa calda, US Army Reserve functioneaza de cam 100 de ani, asa cum explicam intr-un articol anterior. Este fundamental gresit sa trimiteti un militar activ la asa ceva, asta dupa ce omul poate a si venit din tot felul de aplicatii multinationale sau chiar de prin misiuni externe.
Si pe final, ne explica cineva si noua cum trebuie sa arate acest proiect? In Polonia am inteles, este vorba de 53.000 de oameni, se numesc “fortele teritoriale de aparare”, o a 5-a categorie de forte daca doriti, cu stat major propriu in subordinea statului major general polonez. Acum ei sunt la 17.200 de oameni, doresc sa ajunga la dezideratul de 53.000 adica 17 brigazi de infanterie usoara. Seful statului major este militar activ, in speta generalul de divizie Wieslaw Kukula( https://pl.wikipedia.org/wiki/Wies%C5%82aw_Kuku%C5%82a ) .
Pe la noi, cand invatam abc-ul comunicarii si cand ne explicati si noua, astia de contribuim, ce doriti sa faceti cu acest proiect?
In concluzie, se poate analiza comunicarea emisa de minister la cateva intrebari adresate pertinent de vicepresedintele comisiei de aprare din Senat cu privire la acest proiect: https://www.senat.ro/FisaSenator.aspx?ParlamentarID=15d7dc85-a26d-4925-8441-9bd19e2f70b6
Inca ceva domnilor cu grade grele pe umeri, daca aveti binevointa de a ne/ma citi, eu fac din respect si apreciere pentru Armata munca asta. Adica vorbesc cu oamenii, le explic ce pot pe baza experientei mele si lucrez cu informatiile dumneavoastra atat de putine si atata de inutile. O fac in continuare dar ar fi extraordinar daca mai dati si voi o mana de ajutor din cand in cand.
Pe final doresc sa multumesc unui domn jurist care activeaza pe alt forum pentru clarificare si disponibilitate pe acest subiect. M-a rugat sa ramana anonim, respect desigur, insa doresc sa-i multumesc public pentru clarificari, nu o data, nu de doua ori ci de ani de zile de cand isi face timp sa ajute militari, activi, in rezerva, in retragere, de care ar fi.
Am onoarea si va multumesc!
Ma semnez al vostru Lt(rez)
Preluare informatii: https://www.mediafax.ro/social/angajari-in-armata-ministrul-les-anunta-recrutarea-rezervistilor-voluntari-pentru-2019-avem-bugetate-peste-3-500-de-posturi-18102722