Si uite ca dupa chinurile facerii avem deja locurile anuntate. Nu comunicam nimic, da nimic-nimic in afara unei glume de 1 aprilie si de o (una bucata) declaratie a ministrului pe acest subiect. Dar atat, ca sa nu vorbim mult ca-i scump. In plus mai apare si misto-ul cazon in loc de raspuns coerent pe Facebook, la intrebari adresate in mod repetitiv de persoane interesate. Si aici sa fac o paranteza: recrutarea, fie ca se face pe feizbuc, fie ca se face clasic (tete-a-tete), este de doua tipuri. Ai un interesat de cariera militara care are cunostinte despre domeniu, indiferent ca are o ruda in sistem, sau pur si simplu mai dai peste unul inteligent cu care iti face placere sa discuti. Mai apoi ai varianta numarul doi, un candidat adus acolo de maica-sa sau vine dupa ce a ‘auzit’ ceva si iti este aproape imposibil sa te intelegi cu el. Daca iti pricepi menirea ca recrutor, de nici unul nu faci misto, oricat de superior te crezi tu, oricat de expert te crezi tu. De ce? Pentru ca acum nu esti la unitate, nu faci misto de ‘biba’, ci esti interfata de comunicare a ministerului si cand faci asta dovedesti doar neprofesionalism. Si ca sa nu fie dubii ca nu ai ce cauta in functia respectiva, le mai si lasi astfel de remarci scrise pe Facebook, pe pagina oficiala de recrutare.
Trecem mai departe si citam aici, ca noi lucram doar cu materialul clientului, ceea ce ministrul ne-a comunicat in aprilie:
“Recrutarea rezerviştilor voluntari rămâne o prioritate pentru MApN. Pentru 2019, avem bugetate peste 3.500 de posturi pentru această categorie de personal, pentru care pregătim procedurile legale pentru recrutarea candidaţilor. În câteva săptămâni sperăm să putem comunica deja pe canalele de promovare a carierei militare toate informaţiile de care au nevoie cei care doresc să opteze pentru această categorie de militari ai Armatei României”, a scris, pe Facebook, Gabriel Leş.
Ministrul Apărării Naţionale a mai precizat că ulterior stabilirii nominale a structurilor militare care urmează să încadreze rezervişti voluntari, repartiţia posturilor de rezervişti voluntari pe garnizoane, tipuri de funcţii, arme şi specialităţi militare va fi materializată şi transmisă structurilor specializate din minister pentru demararea procesului de recrutare şi selecţie.
“În urma numeroaselor semnale venite din partea persoanelor care reprezintă potenţiali candidaţi, #MApN a decis iniţierea unui proiect de lege care să modifice şi să completeze Statutul, astfel încât acest segment – al rezerviştilor voluntari – să devină mai atractiv pentru public şi actul normativ să-şi atingă scopul pentru care a fost emis”, a conchis Gabriel Leş.”
Repet, deci asta ne-a spus domnul ministru, nu eu, nici Nea Geroge, nici Iulian, nici Razvan, nici Marius. Si avem anuntul, citam sursa:
“Ministerul Apărării Naţionale continuă procesul de recrutare pentru rezerviștii voluntari
Ministerul Apărării Naționale organizează, între 1 și 23 august, o campanie de recrutare și selecție pentru cetățenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în calitate de rezervist voluntar în Armata României.
Astfel, pentru anul 2019 sunt disponibile peste 1.300 de locuri de rezervişti voluntari (ofițeri, maiștri militari, subofițeri, gradați și soldați), în unităţi militare din 20 de judeţe – Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Brăila, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Iași, Ilfov, Prahova, Tulcea, Vaslui, Vrancea şi din municipiul Bucureşti.
Procesul de recrutare şi selecţie se desfăşoară în baza Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari şi a Ordinului ministrului apărării naţionale nr. M. 25/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 270/2015.
Pentru înscriere, cetăţenii se pot prezenta atât la sediul centrului militar zonal/judeţean sau de sector pe a cărui rază de responsabilitate îşi au domiciliul, cât şi la oricare alt centru militar zonal/judeţean sau de sector, în situaţia în care locul de muncă sau reşedinţa temporară diferă de localitatea de domiciliu.
Cetăţenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în calitate de rezervist voluntar în Armata României vor completa o cerere de înscriere.Totodată, vor avea asupra lor următoarele documente, astfel:
- a) actul de identitate, în original şi în copie;
- b) certificatul de cazier judiciar, eliberat cu maxim şase luni înainte de data depunerii;
- c) acte de studii şi/sau alte documente care atestă alte competenţe dobândite în viaţa civilă, în original şi în copie;
- d) permisul de conducere, în original şi în copie, dacă este cazul, pentru candidaţii fără pregătire militară, dacă îndeplinirea atribuţiilor postului pentru care candidează presupune conducerea tehnicii specifice;
- e) livretul militar, în original şi în copie, dacă este cazul, numai pentru cei care deţin calitatea de rezervist.
La prezentarea la centrul militar, persoanele vor fi informate cu privire la etapele pe care le presupune procesul de recrutare şi selecţie, respectiv unitatea militară în care urmează să susţină probele de selecţie, unitatea sanitară militară unde urmează să susţină examinarea medicală și unitatea militară/centrul de instruire în care se va executa programul de instruire iniţială, în cazul candidaţilor proveniţi din rândul cetăţenilor fără pregătire militară.
De asemenea, candidaţii proveniţi din rândul cetăţenilor fără pregătire militară vor fi consiliaţi în ceea ce priveşte exprimarea opţiunilor, în sensul orientării către arme/servicii şi specialităţi militare pentru care aceştia prezintă abilităţi şi aptitudini.
Pentru alte detalii suplimentare, recomandăm prezentarea la sediul centrelor militare zonale/judeţene sau de sector. Adresele poştale şi datele de contact ale acestora sunt disponibile pe pagina de internet la adresa http://recrutare.mapn.ro/index.php?pagina=Contact sau http://www.mapn.ro/contact/index.php.”
Pai stati un pic domnilor, vorba marelui Arghezi in discutie cu Dej, pai una vorbim si alta fumam. Asta-i un fel de alba-neagra cu persoanele interesate, desi vad ca sunt putine la numar oricum.
Va mai zic una, asa pe surse, si daca gresesc scriu erata, o pun pe site, o printez pe un a4 si o mananc. Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa. Sunt niste domni ofuscati rau pe ideea de rezervisti voluntari si mai ales de ideea de cadru militar rezervist voluntar. Pai cum, don’le, ce scoala au facut astia sa-i faca asa subofiteri, ofiteri. Trecand peste lezarea orgoliului, ma intreb de ce nu au fost revoltati domnii cand prin 2008 lt(rez) Alexandru Gheorghe si altii (subsemnatul) urlau ca intra oameni in sistem fara pregatire sau minima inclinatie spre domeniu. Dar aici este vorba de rezerva totusi, o rezerva care se contureaza in tot blocul NATO, mai putin la noi. Acum fie NATOistii astia sunt speriati gratuit, fie sub acel “profesionalism” cantat si rascantat de institutii se gaseste situatia din 1939. Am iesit subpregatiti si subechipati atunci in uragan si ne-a costat 45 de ani de intuneric.
Inca o dovada ca eu unul imi bat gura degeaba aici de doi ani de zile si cei de la minister aplica aceeasi masura de ani de zile cu rezultate sub orice critica. La final un mare strateg crede ca situatia se schimba cu acel 30%. Dap, se vor inghesui oameni care au o cariera civila pentru acel 30%. Bravos asupra irefutabilitatii logicii. Si ma intreb ce tip de om este acela nemotivat de 10% din solda activa, dar unul motivat furibund de acel urias 30%.
Impresia mea este ca ministerul aproba locuri fara a avea nici cea mai mica viziune structurala si nici un fundament ierarhic. Se scot multe locuri pentru soldati insemna doar faptul ca acestia pot fi arondati oriunde neexistand necesitatea, deci munca, oboseala, ca cineva sa gandeasca structural. Sa exemplific, ca i-am pierdut si pe domnii iexperti (vorba lui Gargamel): Scoateti la concurs pe judet o structura de rezerva. Grupe, plutoane, companii! Sau ii prea mult de munca? Si instruiti-i ca atare. Ati scos posturi de soldat de infanterie cu sutele si nici un post de subofiter sau ofiter de infanterie in acelasi judet. Structural ce inseamna asta? Ca sa inteleg si eu, ca-s tare de cap si recunosc. Nu insemna sa-i faceti pe toti ofiteri, eventual maresali ca pe un anume domn ministru. Inseamna sa existe sansa astfel incat ministerul sa ia ce-i mai bun de pe piata. Evident ca vor fi multi la concurs pentru un post de ofiter, cei care se claseaza pe locul 2-3 pot fi indrumati spre a deveni intai subofiteri si apoi in timp ofiteri. Cu putina bunavointa aveti premisele unui succes pe care vi l-am consultat si rasconsultat, gratis, in 9 articole pe tematica asta pana acum. Si uite si al zecelea.
Toate astea in timp ce polonezii vin cu 17 brigazi de infanterie, 53.000 de oameni din care au incadrat deja aproximativ 20000 de functii. Ma intreb uneori daca suntem bine la cap, asta deja nu mai poate fi numita nici macar incompeteta, nici rea intentie. Vedem zilnic, cu precadere in ultima vreme inalta expertiza a structurilor de forta, de la un dat cu stangul in dreptul in situatii critice, la fuga de responsabilitate.
Am inteles, nu dorti prin acest proiect o gura de oxigen in sistem, oameni noi cu alta viziune.
Pe final, domnilor care administrati acest proiect in mod ridicol-defectuos, nici clasa nu o treceti la o scoala unde se preda comunicare, management de proiect si resurse umane. Daca vi se pare critica radiografia asta stati sa vedeti ce urmeaza dupa ce recruteaza iarasi 10%.
Ma semnez al vostru lt(rez)
Serios, recrutare faceti la Neversea si Untold? Mai, voua va place Armin van Buren si ati vrut sa intrati moca.